Maailma varautuu edellistä ankarampaan koronatalveen – näin rajoituksia kiristävät Yhdysvallat, Saksa ja Norja

Koronatartuntojen määrän uusi ryöpsähtäminen rokotteista huolimatta sekä nopeasti leviäväksi uskottu koronaviruksen omikronmuunnos ovat murskanneet alkusyksyn toiveikkuuden pandemian hellittämisestä.

Münchenissä opastettiin joulukuun alussa jalkapalloyleisöä tulemaan vain terveinä, pitämään turvavälit ja käyttämään maskia. Kuva: imago images/Ulrich Wagner/ All Over Press

Rokotusten myötä toiveikkaasti purettuja koronarajoituksia on viime aikoina tiukennettu useissa maissa, kun koronatartuntojen ja sairastuneiden määrä on ryöpsähtänyt jälleen nousuun erityisesti rokottamattomien keskuudessa.

Talvesta odotetaan pahaa, ja harmaita hiuksia aiheuttaa nyt myös koronaviruksen vastikään havaittu omikronmuunnos.

Torstaina kiristyksistä kertoivat muun muassa Yhdysvallat, Norja ja Saksa.

Biden: Lisää testejä ja rokotteita, ei koronasulkuja

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on julkistanut viisikohtaisen suunnitelman koronatartuntojen vähentämiseksi.

Bidenin mukaan talven koronantorjuntasuunnitelmiin ei kuulu koronasulkuja, ja lapset aiotaan pitää lähiopetuksessa.

Sen sijaan tarkoitus on lisätä koronatestausta ja rokotuksia. Perheklinikoita avataan lisää myös yli 5-vuotiaiden lasten rokottamiseksi ja kaikille suositellaan tehosterokotusta. Liittovaltion työntekijät saavat palkallista vapaata mennäkseen rokotukseen. Muilta työnantajilta toivotaan samaa.

Maksutonta koronatestausta on niin ikään tarkoitus lisätä. Vakuutusyhtiöt muun muassa velvoitetaan maksamaan kotitestejä ja klinikoille toimitetaan lisää ilmaisia testejä.

Yhdysvaltoihin matkustavien on käytävä koronatestissä ennen koneeseen nousua. Tulos saa olla korkeintaan vuorokauden vanha. Lisäksi viranomaiset suosittelevat uutta testiä kolmen-viiden vuorokauden kuluessa Yhdysvaltoihin saapumisesta.

Määräys vuorokauden vanhasta testistä tulee voimaan maanantaina.

Maskipakko lennoilla ja muussa julkisessa liikenteessä jatkuu 18. maaliskuuta asti.

Biden lupaa myös, että Yhdysvallat lisää rokotteiden toimituksia muualle maailmaan. Hän huomauttaa, ettei kyse ole vain moraalisesta velvollisuudesta, vaan myös yhdysvaltalaisten suojelemisesta, koska pandemia on maailmanlaajuinen.

Norjassa maskeja, etätöitä ja ravintolarajoituksia

Norjan hallitus ottaa uudelleen käyttöön koronarajoituksia erityisesti pääkaupungissa Oslossa ja sen lähiympäristössä omikronvirusmuunnoksen vuoksi. Asiasta kertoo muun muassa yleisradioyhtiö NRK. (siirryt toiseen palveluun)

Oslon alueella yksityistilaisuuksiin tulee osanottajarajoituksia. Julkisiin tiloihin ja joukkoliikenteeseen tulee maskipakko yli 12-vuotiaille.

Ihmisiä kehotetaan myös jäämään etätöihin, jos se on mahdollista.

Ravintoloiden on rekisteröitävä asiakkaansa, jotta heidät on helpompi löytää, mikäli ravintolassa tapahtuu altistus. Alkoholia tarjoilevissa ravintoloissa aletaan käyttää pöytiintarjoilua, ja asiakkailla tulee olla istumapaikka.

Myös koko maassa suositellaan rajoittamaan lähikontakteja, tekemään mahdollisuuksien mukaan etätöitä ja käyttämään maskia julkisessa liikenteessä ja kaupoissa, joissa ei voida pitää turvavälejä.

Kaikki Norjaan saapuvat matkailijat velvoitetaan käymään koronatestissä vuorokauden sisällä saapumisesta.

Saksa harkitsee rokotuspakkoa

Saksan hallitus esittää, että helmikuusta alkaen Saksassa astuisi voimaan koronarokotuspakko. Päätös vaatii vielä liittopäivien ja maan eettisen neuvoston hyväksynnän.

Ihmisiä jonottamassa koronarokotusta Essenissä marraskuun lopulla. Kuva: ullstein bild/ All Over Press

Väistyvä liittokansleri Angela Merkel, maan uusi hallitus sekä osavaltioiden pääministerit sopivat torstaina uusista määräyksistä, joilla koronatartuntoja pyritään hillitsemään.

Kulttuuri- ja viihde-elämään pääsevät jatkossa osallistumaan vain ne, joilla on rokotustodistus. Sama pätee kauppoihin, joissa asiointi ei ole välttämätöntä.

Rokottamattomien tulee myös rajoittaa (siirryt toiseen palveluun) yksityisiä kontakteja. Kotiinsa saisi kutsua kerrallaan enintään kaksi omaan perheeseen kuulumatonta. Alle 14-vuotiaita ja rokotettuja rajoitus ei koske.

Liittokansleri Merkelin mukaan koronatartuntojen määrä on Saksassa nyt vakiintunut, mutta liian korkealle tasolle.

Koronatilanne kriisiytyy, mutta anarkistisessa Suomessa eletään kuin pellossa – tai ainakin siltä se Berliinissä asuvan kirjeenvaihtajan Suvi Turtiaisen silmin näyttää.

3.12. klo 6.05: Juttua korjattu. Kahdeksas kappale: Yhdysvaltoihin matkustavien on käytävä koronatestissä ennen koneeseen nousua. Tulos saa olla korkeintaan vuorokauden vanha. Lisäksi viranomaiset suosittelevat uutta testiä kolmen-viiden vuorokauden kuluessa Yhdysvaltoihin saapumisesta. Aiemmin jutussa luki, että maahan saapuneiden on käytävä testissä vuorokauden kuluessa.

3.12. klo 13.12: Lisätty tieto, että vaatimus korkeintaan vuorokauden vanhasta koronatestistä Yhdysvaltoihin matkustaville tulee voimaan maanantaina.