Kaikkien lasten rokottamisesta päätettäneen alkuvuodesta, arvioi Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja arvioi, että kaikkien lasten rokottamista tarkastellaan joululomien jälkeen. Tällä hetkellä koronarokotetta suositellaan riskiryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille.

Mika Rämet: Tutkimustiedon kartuttava ennen kuin kaikki lapset päätetään rokottaa
Mika Rämet: Tutkimustiedon kartuttava ennen kuin kaikki lapset päätetään rokottaa

Rokoteasiantuntija pitää hyvänä päätöksenä sitä, että koronarokotetta suositellaan tässä vaiheessa vasta riskiryhmiin kuuluville lapsille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi eilen suosittelevansa rokotuksia riskiryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille lapsille.

– Minusta THL:n linjaus oli erittäin hyvä. Rauhassa voidaan seurata turvallisuustiedon karttumista. Lopullinen päätös koko ikäluokan rokottamisesta voidaan tehdä myöhemmin – eli käytännössä siinä kohden, kun sitä voidaan toteuttaa kouluterveydenhuollon kautta sitten alkuvuodesta, Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet sanoo Ylen aamun haastattelussa.

Suomessa alle 12-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset voidaan aloittaa, kun lapsille tarkoitetut rokotevalmisteet saapuvat maahan. Tämän hetken tiedon mukaan valmisteita on tulossa viikolla 50 eli 13. joulukuuta alkavalla viikolla.

Rokotus ei ole aiheuttanut lapsissa vakavia haittoja

Lasten koronarokottamisen turvallisuutta on tutkittu Suomessa. Rämetin mukaan rokotteen haittavaikutukset ovat olleet lapsilla samanlaisia kuin muissa ikäryhmissä eikä vakavia haittavaikutuksia ole esiintynyt. Tutkimustietoa on saatu myös niistä maista, jotka ovat jo aloittaneet lasten rokottamisen.

– Tässä vaiheessa Yhdysvalloissa on rokotettu jo 4,3 miljoonaa 5–11-vuotiasta lasta, jollon turvallisuutietoa on ehtinyt karttua hyvin, Rämet sanoo.

THL on arvioinut, että ilman rokotusta noin 20–30 prosenttia lapsista voi saada koronavirustartunnan maaliskuuhun mennessä. Jopa sata lasta voi joutua taudin myötä sairaalaan. Rämet jakaa THL:n tilannekuvan.

– Täytyy toimia päättäväisesti. Muutoin lapset altistuu virukselle kodin, koulun tai harrastusten kautta. Sen jälkeen rokotteen hyöty jää vähäsemmäksi.

"Kolmas rokotusannos oli odotettavissa"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi eilen myös suosituksensa kolmannen rokotusannoksen suhteen. Kolmansia rokoteannoksia aletaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille. Annos annettaisiin 5–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen.

Rämetin mukaan ratkaisu kolmannesta rokotusannoksesta oli odotettu.

– Tässä on ollut varjonyrkkeilyä tai myrskyä vesilasissa aikataulujen suhteen. Kaikille on ollut selvää, että kolmas annos tarvitaan. Kysymys on ollut siitä, onko paras mahdollinen hetki neljä kuukautta, viisi kuukautta vai kuusi kuukautta toisen rokotuksen jälkeen.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 4.12. kello 23:een saakka.

Lue myös: