Tällainen näky odotti Tampereella harvinaisen palon jälkeen, kuvat maan alta – syttymissyyksi epäillään uv-valoa

Tulipalo sai illalla alkunsa viemäristössä korjaustöiden yhteydessä. Isot mustat savut näkyivät ja haisivat Tampereen keskustassa.

Tulipalo sai illalla alkunsa viemäristössä korjaustöiden yhteydessä. Tältä palopaikalla näytti perjantaina aamulla. Kuva: Miikka Varila / Yle

Tampereen torstaisesta viemäripalosta on tehty ilmoitus poliisille. Poliisi ei tällä hetkellä epäile palossa rikosta, kertoo tutkinnanjohtaja Ona Autere Ylelle.

Myös urakoitsija ja pelastuslaitos tutkivat palon tuhoja ja syttymissyytä perjantaina aamulla.

– Aika scifiä, oli Ylen mediatoimittajan Miikka Varilan kommentti, kun hän meni perjantaina aamulla kuvaamaan harvinaisen viemäripalon jälkitöitä Tampereen keskustaan.

Pirkanmaan pelastuslaitos sai torstaina illalla puoli seitsemän aikaan hälytyksen suuresta tulipalosta maan alla Tarkempi paikka on Verkatehtaankadun ja Rautatienkadun risteyksen alueella. Illan aikana palosta levisi sankkaa mustaa savua lähiympäristöön.

Paikalla haisi Varilan mukaan vielä perjantaiaamuna muovi.

Viemäriremontti viivästyy ja saneerausmateriaali joudutaan poistamaan viemäristä. Kuva: Miikka Varila / Yle

Päivystävän palomestarin Heikki Havukaisen mukaan tulipalo sai illalla alkunsa viemäristössä korjaustöiden yhteydessä. Onnettomuudessa paloi viemärin sukituksessa käytettävä sukitusmateriaali.

– Tavaraa on ollut aika paljon siellä. Isot mustat savut ovat tulleet Tampereen keskustaan, Havukainen sanoi.

Viemärityömaan tuotantopäällikkö Petteri Eerola sanoo Ylelle, että putkessa ei ole tehty kipinöiviä töitä. Sen takia oletus on, että kovettava uv-valo on sytyttänyt palon.

Viemäripalosta tuli sankat savut ja hajut Tampereelle. Kuva: Miikka Varila / Yle

– Palo alkoi suht koht räjähdysmäisesti. Suomessa tämä on toinen laatuaan, mitä olen kuullut. Edellinen oli 25 vuotta sitten.

Myös palomestari Heikki Havukainen vahvistaa, että uv-valoa epäillään syttymisen syyksi.

Savupatsas ja pelastusajoneuvoja Rautatienkadulla.
Tulipalosta tuli mustaa savua Tampereen keskustaan.

Remontti viivästyy

Saneerausmateriaali on palon jälkeen täysin pilalla, joten se joudutaan poistamaan. Poistotapaa arvioidaan parhaillaan. Saneeraus viivästyy palon takia. Materiaalilla on yleensä kuuden viikon toimitusaika.

– Yritämme tehdä kaikkemme tänään, että kuusi viikkoa muuttuu viikoksi, Eerola sanoo.

Urakoitsijan tiedossa on toinen vastaava palo, mutta siitä on 25 vuotta. Kuva: Miikka Varila / Yle

Näin saneeraus päästäisiin tekemään tämän vuoden puolella ja liikenne palautuisi normaaliksi.

Onnettomuus tapahtui vain vuorokautta, ennen kuin Tampereen areena avaa ovensa. Illalla on Tapparan ja Ilveksen ottelu, jonne tulee 13 000 katsojaa. Liikennejärjestelyt ovat vielä kesken ja paikalle odotetaan suuria ruuhkia.

Savuvahinkoja ja palovahinkoja

Pelastuslaitos sammutti paloa torstaina ja alueelle annettiin vaarailmoitus. Kuva: Miikka Varila / Yle

Pelastuslaitoksen yksiköitä oli paikan päällä noin kolmenkymmentä. Palo saatiin sammumaan torstai-iltana.

Pelastuslaitoksen mukaan viemärijärjestelmä kärsi pahoja palovahinkoja ja viereiset rakennukset merkittäviä savuvahinkoja. Tilanteessa ei pelastuslaitoksen tiedon mukaan loukkaantunut ketään.

– Pelastuslaitoksen savusukeltajat saivat haastavissa oloissa olleen palon sammumaan tehokkaasti ja palon rajattua Verkatehtaankadun osuudelle, pelastuslaitos tiedotti illalla.

Hankala sammutuskohde

Sammutuskohde oli hankala, koska paikat ovat ahtaita ja niissä on vaikea toimia. Pääasiassa paloa pyrittiin sammuttamaan vaahdolla.

Pirkanmaan pelastuslaitos suosittelee alueella liikkuneita ja savulle altistuneita tarkkailemaan vointiaan. Tarvittaessa yhteyttä kehotetaan ottamaan päivystysavun puhelinnumeroon 116117. Vakavissa oireissa hätänumeroon 112.

Alueelle annettiin illalla vaaratiedote, joka poistettiin voimasta illalla kello yhdeksän jälkeen.

Lue lisää: