Tehohoidon ylilääkäri on huolissaan sairaaloiden koronapaineesta: "Sydänpotilaat joutuvat sinnittelemään kotosalla"

Tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä on kasvanut viime viikkoina eikä paikkoja riitä leikkauspotilaille. Sairaanhoitopiirit ovat joutuneet siirtämään muun muassa suuria sydänleikkauksia.

Teho-osaston ylilääkäri Mika Valtonen: Sydänpotilaat sinnittelevät kotosalla koronajonojen takia
Teho-osaston ylilääkäri Mika Valtonen: Sydänpotilaat sinnittelevät kotosalla koronajonojen takia

Sairaanhoitopiirit joutuvat siirtämään suuria, tehohoitoa vaativia leikkauksia tämänhetkisen koronakuormituksensa takia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedotti eilen (siirryt toiseen palveluun), että merkittävä osa siirrettävistä leikkauksista on ei-kiireellisiä sydänleikkauksia. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on siirretty myös neurokirurgisia toimenpiteitä, vatsaelin- ja virtsaelinkirurgisia toimenpiteitä sekä syöpäleikkauksia.

– Nämä ovat järjestelyjonossa olevia potilaita. Kyse ei ole kiireellisistä leikkauksista tai päivystysleikkauksesta. Ne leikataan aina, TYKSin aikuisten teho-osaston ylilääkäri Mika Valtonen kertoo Ylen aamun haastattelussa.

Valtosen mukaan leikkausten siirtäminen ei uhkaa potilaiden terveyttä, mutta aiheuttaa varmasti ylimääräistä päänvaivaa.

– Nämä peruutukset tulevat yleensä lyhyellä varotusajalla. Sillä on voimakas henkinen kuormitus yksittäiselle potilaalle.

Valtonen on tällä hetkellä huolissaan etenkin niistä potilaista, jotka eivät syystä tai toisesta hakeudu hoitoon.

– En tiedä johtuuko se siitä, että perusterveydenhuolto on niin kuormittunut ja on vaikeaa saada yhteyttä terveyskeskukseen. Varsinkin sydänkirurgiassa tuntuu siltä, että potilaat sinnittelevät turhankin kauan kotosalla.

Tehohoitopotilaita siirretään sairaaloiden välillä

Koronapotilaiden tehohoidon tarve on ollut viime viikkoina selvässä kasvussa. Joillain alueilla kuormitus on kasvanut jo niin suureksi, että tehohoitoa tarvitsevia potilaita on siirretty toiseen sairaanhoitopiiriin. Muun muassa Kaleva uutisoi eilen (siirryt toiseen palveluun), että Oulun yliopistollinen sairaala on siirtänyt tehohoitopotilaita Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

Valtosen mukaan siirroista päätetään yhteistyössä sairaaloiden sekä kansallisen tehohoidon koordinaatiotoimiston kanssa. Siirto hoidetaan niin, ettei potilaan terveys vaarannu.

– Suomen oloissa se tarkoittaa maakuljetusta isolla ambulanssilla, hengityskoneessa. Saattajana ovat yleensä anestesialääkäri ja tehohoitaja. Potilaat valitaan sen mukaan, ketkä kestävät siirron. Ne ovat keskivaikeita potilaita, joiden hoidon epäillään jatkuvan vielä vähän pidempään, Valtonen kertoo.

Lue myös: