Arktisen kylmä ilmamassa tuo jopa 40 asteen pakkaset tullessaan – lähetä meille hyytävä kuva ja katso tästä upeat otokset

Tuulen purevuuden takia lämpötila voi tuntua etelässäkin hurjalta. Sunnuntai on viikon kylmin päivä, ja pakkaset jatkuvat itsenäisyyspäivänä.

Luvassa on komeita pakkaspäiviä, kun arktisen kylmä ilmamassa vyöryy Suomeen. Arktinen ilma syntyy pohjoisnavan seudulla Kuva: Jonathan Nackstrand / Lehtikuva

Viikonloppuna on luvassa kylmää kyytiä koko maahan. Lapissa pakkaslukemat voivat laskea jopa 40 asteeseen.

Lukemat kiristyvät tänään lauantaina iltaa kohti ja ovat hyytävimmillään huomenna aamulla. Syynä on arktisen kylmä ilmamassa, joka vyöryy maahamme idästä ja koillisesta.

Ylen meteorologin Nina Karuston mukaan sunnuntai on näillä näkymin päivistä kylmin. Kireimmät pakkaset mitataan todennäköisesti Keski- ja Etelä-Lapissa.

– Siellä voi lauantaista alkaen olla noin 30 pakkasastetta, ja lukemat kiristyvät sunnuntaiaamun aikana 30:stä jopa 40 asteeseen, sanoo Karusto.

Suomen keskiosiin on tiedossa viikonloppuna 25 asteen pakkasia. Etelässä mittari painuu 15 asteeseen.

Tuuli puree pakkasen vielä raaemmaksi

Näillä lukemilla pienikin tuulenvire saa ilman tuntumaan huomattavasti kylmemmältä.

– Tuulen purevuuden takia lämpötila voi tuntua etelässäkin tosi hurjalta. Lukemiin voi lisätä viidestä jopa kymmeneen astetta, Karusto sanoo.

Sää pysyttelee selkeänä lähes koko maassa, joten luvassa on komeita pakkaspäiviä.

Etelärannikolle saattaa saapua Suomenlahdelta lumikuuroja sunnuntaina. Niitä voi olla luvassa myös Laatokan suunnasta Kaakkois-Suomeen.

Sää ei ole yleensä näin kylmää tähän aikaan vuodesta. Perinteisesti kovimmat pakkaset ajoittuvat tammi–helmikuun vaihteeseen.

Kylmyys jatkuu itsenäisyyspäivänä

Karusto ei pysty vielä tarkkaan ennustamaan maanantain eli itsenäisyyspäivän säätä. Sen hän kuitenkin uskaltaa sanoa, että kylmyys jatkuu.

– Lukemia on hankalia arvioida, koska kaikista kylmin ilmamassa on jo ehkä väistynyt Ruotsin puolelle. Pohjoisessa voi olla se 30 astetta edelleen. Kunnolla täytyy siis pukeutua, vaikka juhlavaatteet eivät taida olla niitä lämpimimpiä.

Kaakosta tulee maanantaina lumisateita. On kuitenkin epävarmaa, mihin saakka ne ylettävät ja kuinka paljon lunta tulee.

– Näillä näkymin lumisateet yltävät Etelä- ja Itä-Suomeen. Kertymä on 1–5 senttimetriä vuorokauden aikana, Karusto arvioi.

Kylmä, talvinen sää jatkuu alkuviikon. Viikon päästä saattaa olla luvassa lauhtumista – etelässä voidaan mennä jopa plussalle.

lIoitsetko kylmyydestä? Kaipaatko lämpimämpää? Voit keskustella pakkasista 4.12. kello 23:een saakka.

Voit myös lähettää kuvan siitä, miltä pakkanen näyttää kotiseudullasi. Lähetä kuva alla olevasta linkistä ja liitä mukaan nimesi.

Katso Ylen kuvajoukkoistuksen säännöt täältä.