Poliisi kertoo useista koulu-uhkauksista Pohjanmaan alueella – taustalla Tiktok-haaste

Koulu-uhkauksia tutkitaan parhaillaan ainakin Kokkolassa ja Seinäjoella. Alaikäiset epäillyt on otettu kiinni. Poliisi on saanut tietoonsa, että kyse olisi Tiktok-haasteesta.

Kokkolan kaupunki tiedotti tällä viikolla, että Länsipuiston koulurakennus on ollut yksi oppilaitos, johon on kohdistunut uhkaus. Rakennuksessa opiskelee lukiolaisia ja yläkoululaisia. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Pohjanmaan poliisi on tutkinut viime aikoina useita koulu-uhkauksia. Viimeisimmät ovat olleet Kokkolassa toissapäivänä ja Seinäjoella eilen. Poliisi on ottanut kummankin epäillyn kiinni. Epäillyt olivat alaikäisiä.

Poliisin saamien tietojen mukaan Tiktokissa kiertää haaste, jossa yllytetään tekemään koulu-uhkaus. Poliisi ei ole vielä nähnyt haastetta, joten se pyytää toimittamaan kyseisen haasteen sisällön poliisin tietoon.

– Tiedetään se, että siellä olisi joku haaste, mutta vielä ei ole muuta konkreettista. Aikaisemmin syksyllä on ollut muitakin kouluihin liittyviä, idioottimaisia haasteita, kuten haastettiin rikkomaan tavaroita tai varastamaan sieltä tai lyömään opettajaa, kertoo viestintäpäällikkö Mikael Appel Pohjanmaan poliisista.

Moni on kuullut muistakin älyttömistä sosiaalisen median haasteista, joissa kehotetaan makaamaan tiellä tai junanraiteilla.

– Se ei ole varmastikaan yksi ihminen, joka näitä laittaa liikkeelle, sanoo Appel.

Kuuntele alla olevasta audiosta tai Yle Areenasta, miten poliisi ja Kokkolan kaupunki kommentoivat uhkauksia.

Koulu-uhkauksia Pohjanmaan alueella - syyksi epäillään somehaastetta. Toimittajina Elina Niemistö ja Heini Holopainen.

Ei edes vitsillä

Poliisi suhtautuu kaikenlaisiin uhkauksiin erittäin vakavasti ja muistuttaa, että uhkauksesta seuraa aina esitutkinta ja rikosilmoitus laittomasta uhkauksesta.

– Massapelon levittämisessä ei ole mitään sellaista, johon tulisi suhtautua muutoin kuin vakavasti. Ottaen huomioon sekä suomalaisen että eteläpohjalaisen historian koulussa tapahtuneista massamurhista, niin huumorillakin tällaisten esittäminen ja jakaminen on erittäin tuomittavaa, sanoo rikoskomisario Juha Järvelin.

Kyseiset uhkaukset myös työllistävät turhaan poliisia ja muita viranomaisia.

– Työllistää poliisia, kuntia ja kouluja, eikä ole varmasti koulujen oppilaille tai heidän vanhemmilleen mukava. Etenkin jos on epävarmuutta, jos koulupäivän aikana tulee tieto uhkauksesta ja ei saa yhteyttä omaan lapseen. Se saa aika suuret vaikutukset aikaan, toteaa Appel.

Kokkolan kaupungin Sivistyjohtaja Terho Taarna ei kommentoi, miten uhkaus on vaikuttanut koulutyöhön. Koululaisten vanhempia on tiedotettu tapauksesta.

– Kaikki uhkausviestit on syytä ottaa vakavasti. Kehotan kaikkia, jotka törmää erilaisiin uhkausviesteihin, ottamaan yhteyttä koulun henkilökuntaan asiasta.

Keskustelua kodeissa

Poliisi pyytää lasten ja nuorten vanhempia käymään keskustelua asiasta ja korostamaan, että mitään uhkauksia ei pidä vitsilläkään mihinkään sosiaaliseen mediaan tai viestipalveluun syöttää tai julkaista.

Teosta aiheutuu aina tutkinta ja rikosmerkinnällä saattaa olla merkittävää haittaa myöhemmin opiskelupaikkaa tai työpaikkaa haettaessa.

– Toivon omalta osaltani, että níin lapset ja nuoret kuin heidän vanhempansakin ottaisivat asian puheeksi ja kävisivät läpi millaiset pilat eivät ole missään olosuhteissa sallittavia ja että väärästä asiasta vaikkakin muka huumorilla levitetyt viestit, haasteet voivat johtaa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin, jatkaa Järvelin.

Artikkelia täydennetty: Lisätty Juha Järvelinin kommentit 3.12.2021 klo 11:13.

Juttua täydennetty Terho Taarnan kommenteilla kello 14.16.