Synkkä viikko tartunnoissa: Pirkanmaan kokoontumisrajoitus kiristyy – koronapassia tarvitaan kaikissa yli 20 hengen tapahtumissa

Pirkanmaalle on tulossa tätä tahtia epidemian synkin koronaviikko. Viitenä päivänä uusia tartuntoja on varmistettu jo 730.

Pirkanmaalla on kokoontumisrajoitukset ja rajoituksia ravintoloissa. Tautimäärissä nähdään ankea viikkoa. Arkistokuva. Kuva: Miikka Varila / Yle

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) antanut Pirkanmaalle uudet, aiempaa selkeästi tiukemmat kokoontumisrajoitukset.

Myös muihin sairaanhoitopiireihin tulee uusia rajoituksia.

Aluehallintoviraston rajoituksilla halutaan turvata terveydenhuollon kantokyky ja tartunnanjäljityksen onnistuminen. Samalla halutaan mahdollistaa joulun ajan tapahtumien toteutuminen terveysturvallisesti.

Uudet kokoontumisrajoitukset astuvat voimaan itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. Sisätiloissa kielletään kaikki yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Näistä voi vapautua koronapassilla.

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan (pl. Reisjärvi) ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien kuntien alueilla kielletään kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkilöä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston aiempi määräys ajalle 27.11. – 19.12.2021 pysyy voimassa Vaasan sairaanhoitopiirin alueella. Päätöksellä kielletään kaikki sellaiset sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli sata henkilöä ja joissa

  1. on käytössä katsomotiloja, joissa kaikille osallistujille ei ole määritelty istumapaikkoja, tai
  2. on kyse yleisötilaisuuksiin kuuluvista yhteislaulutilaisuuksista.

Pirkanmaalla koronapassi käytössä jo uudella areenalla

Pirkanmaa on koronan leviämisalue. Siksi Pirkanmaan pandemiaryhmä tahtoi tiukentaa entisestään kokoontumisrajoituksia. Se kertoi tiistaina pyytäneensä aluehallintoviraston laskemaan kokoontumisrajoituksen sadan sijaan 20 henkilöön, ellei paikassa ole koronapassia.

Uusien rajoitusten käyttöönottoon, eli maanantaihin asti Pirkanmaalla on voimassa selvästi löysempi kokoontumisrajoitus. Tällä hetkellä alueella on kielletty kaikki yli 100 hengen yleisötilaisuudet, joissa on seisomakatsomoja tai joissa lauletaan. Myös tästä rajoituksesta voi vapautua koronapassilla.

Esimerkiksi Tampereen areena avataan perjantaina Tapparan ja Ilveksen jääkiekkopelillä. Otteluun on tulossa 13 000 ihmistä ja siellä on jo käytössä koronapassi.

Synkät luvut

Pirkanmaalle on tulossa tätä tahtia epidemian synkin koronaviikko.

Viitenä päivänä on kerrottu yhteensä jo 730 uudesta tapauksesta. Viime viikolla vastaavana aikana kerrottiin 531 tapauksesta, mikä sekin on tosi paljon.

Perjantaina kerrottiin 172 uudesta koronatartunnasta. Se on toiseksi korkein päiväkohtainen luku koronaepidemian aikana.

Torstaina kerrottiin ennätyksestä eli 174 uudesta tapauksesta.

Tämä viikko on ollut muutenkin ankea tautimäärissä. Maanantaina raportoitiin 156 uudesta tartunnasta ja keskiviikkona 146 tartunnasta.

Yhteensä Pirkanmaalla on todettu epidemian aikana 13 880 varmistettua koronatapausta.

Vielä iso joukko ihmisiä on Pirkanmaalla ilman koronarokotetta. Yhden koronarokotuksen saaneita on Pirkanmaalla 87 prosenttia ja 82 prosenttia kahdesti rokotettuja yli 12-vuotiaista.

Lue myös: