Ylä-Kainuun koronatapauksissa ei viitteitä ulkomaisista tartunnanlähteistä tai koronamuunnoksista

Tällä hetkellä tiedetään, että yhteensä kymmenen positiivista tapausta liittyvät toisiinsa. Tartunnanjäljitys jatkuu tänään perjantaina. Mahdollisesti altistuneita on useita kymmeniä.

Eilen torstaina Hyrynsalmella ja Suomussalmella todettuun koronaryppääseen ei ole toistaiseksi tullut uusia tartuntoja. Karanteeniin on määrätty tällä hetkellä 18 ihmistä. Hyrynsalmen kunta on varotoimena siirtänyt Moisiovaaran koulun ja kirkonkylän yhtenäiskoulun etäopetukseen ensi keskiviikkoon saakka.

Tällä hetkellä tiedetään, että yhteensä 10 positiivista tapausta liittyvät toisiinsa. Viitteitä esimerkiksi ulkomaisista tartunnanlähteistä tai virusmuunnoksista ei ole tiedossa.

Kunnissa järjestettiin eilen nopealla aikataululla infotilaisuudet, joihin etäyhteydellä osallistui yli 200 henkilöä.

– Tunnelma on rauhallinen, mutta ihmisten huoli on ymmärrettävä. Pitkän hiljaisemman jakson jälkeen olemme jälleen tilanteessa, jossa varotoimia ja poikkeusjärjestelyitä on lisättävä, toteavat kunnanjohtajat Heimo Keränen Hyrynsalmelta ja Erno Heikkinen Suomussalmelta.

Tartunnanjäljitys jatkuu

Tartunnanjäljitys jatkuu tänään perjantaina. Mahdollisesti altistuneita on useita kymmeniä, joten kokonaisuuden selvittämisessä ja altistuneiden testaamisessa menee aikaa.

– Arviomme mukaan laajoihin seulontatestauksiin ei ole tällä hetkellä syytä, mutta seuraamme tilanteen kehittymistä ja ohjeistamme tarvittaessa, kertoo pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen Kainuun sotesta.

Hänen mukaansa jatkotartunnat ovat mahdollisia, sillä lähikontakteja opetustilanteissa sekä esimerkiksi koulukyydeissä on hankala välttää. Perusmenettelynä on, että kahteen kertaan rokotettuja ei rutiinisti määrätä karanteeniin.

– Toki vahvasti altistuneiden osalta voidaan näinkin toimia, mikäli se katsotaan tarpeelliseksi. Rokotussuoja vähentää merkittävästi viruksen leviämistä sekä pienentää vakavien oireiden riskiä. Kehotamme kuitenkin toimimaan omatoimisesti varovaisuusperiaatteella, mikäli tiedossa on mahdollisia altistumisia.

Kainuun kunnat alkavat varautua pahenevaan pandemiatilanteeseen. Esimerkiksi Kuhmon kaupungin varautumisen johtoryhmä suosittelee kuntalaisille kasvomaskin käyttöä. Myös Kuhmon lukiossa ja yläkoulussa on maskisuositus ennen joululomille siirtymistä.

Juttuun lisätty 3.12.2021 kello 12.42 Kuhmon toimet.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta