Hyppää sisältöön

Z-sukupolvi pureutui taiteeseen ilman silkkihansikkaita – syntyi näyttely, jossa kuuluu nuorten ääni

Nuoret selasivat läpi mittavan Niemistö-kokoelman ja valitsivat omiin teemoihin sopivat taideteokset Elämän äärellä -näyttelyyn. Hämeenlinnan taidemuseossa ei ole nähty aiemmin vastaavaa näyttelyä.

Tuuli Toivonen (vas.), Fanny Lehtinen ja Olli Ojala ovat vastanneet Elämän äärellä -näyttelyn ripustuksesta ja näyttelyarkkitehtuurista. Kuva otettiin muutama päivä ennen näyttelyn marraskuisia avajaisia. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Marraskuun loppupuolella Hämeenlinnan taidemuseossa avautui näyttely, jonka teoksia eivät ole valinneet tai ripustusta suunnitelleet alan ammattilaiset. Työn on tehnyt joukko nuoria.

Elämän äärellä -näyttelyssä onkin jotain uutta ja yllättävää. Näyttely on koottu kuraattoreille merkityksellisistä teemoista. Myös esillepanossa näkyy tekijöidensä kädenjälki.

Nuoret ovat halunneet kuvata myös taiteen monipuolisuutta. Esillä on teoksia veistoksista mediataiteeseen.

– Ainakin henkilökohtaisesti tämä on ollut tosi antava projekti, kuvaa Tuuli Toivonen.

Nuoret kuraattorit Fanny Lehtinen (vas.), Tuuli Toivonen ja Olli Ojala kertovat videolla siitä, mitä taide heille merkitsee. Video: Tiina Kokko / Yle.

Ilmastonmuutos, identiteetti, mielenterveys, tasa-arvo, paineet yhteiskunnan odotuksista. Kaikista näistä teemoista näyttely kertoo. Teokset on valittu Hämeenlinnan taidemuseoon talletetusta Niemistö-kokoelmasta.

Esimerkiksi ilmastonmuutosta nuoret ovat halunneet kuvata siitä näkökulmasta, että on pakko tehdä jotain. Teemaan liittyvää näyttelytekstiä ei ole kirjoitettu silkkihansikkain, sanoo Fanny Lehtinen.

– Siinä näkyy nuorten huoli, ja se on kerrottu ehkä jopa dramaattisesti. Se saa ehkä oikeasti jotain tunteitakin herätettyä.

Nyt näyttely on valmis ja avattu yleisölle. Se huojentaa myös nuorten kuraattorien mieltä.

– Kuinka upeita nämä teokset oikeasti ovat, kun ne näkee. Se huojensi, että vau, nämä pärjää tosi hyvin täällä, sanoo Olli Ojala.

Kun projekti alkoi Z-dialogin nimellä keväällä 2020, mukaan valittiin 25 iältään 15–20-vuotiasta kuraattoria 140 hakijan joukosta. Projektin aikana he ottivat vastuulleen eri tehtäviä. Toivonen, Lehtinen ja Ojala vastasivat ripustuksesta ja näyttelyarkkitehtuurista.

Niemistö-kokoelman keräilijät Leena ja Kari Niemistö olivat vaikuttuneita nuorten kuraattorien kokoamasta näyttelystä.

Nuoret valitsivat näyttelyyn 105 teosta 52 taiteilijalta.

Kuraattoreita erityisesti kiinnostavia taiteilijoita ovat Emma Ainala (s. 1989), Perttu Saksa (s. 1977), Markus Copper (1968–2019), Aurora Reinhard (s. 1975), Jyrki Parantainen (s. 1962), sekä vanhemman taiteilijasukupolven edustaja Juhani Linnovaara (s. 1934).

Antoisaa nuorten mielestä projektissa on ollut myös se, että he pääsivät keskustelemaan ja vaihtamaan ajatuksia taiteesta itse taiteilijoiden kanssa.

Elämän äärellä on avoinna Hämeenlinnan taidemuseossa 16. lokakuuta 2022 asti. Alle 25-vuotiailla on näyttelyn ajan ilmainen sisäänpääsy taidemuseoon.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.