Finnhems: Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin tukikohta olisi nopeammin ja edullisemmin toteutettavissa Lappeenrantaan

Finnhems arvioi, että Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin uuden tukikohdan voisi perustaa väliaikaisesti Lappeenrantaan. Tämä käy ilmi ministeri Krista Kiurun vastauksesta, jonka hän on antanut kouvolalaisen kansanedustajan kirjalliseen kysymykseen. Tukikohdan paikaksi on jo vuosia sitten päätetty Kouvolan Utti.

Lääkärihelikopterin saaminen Kaakkois-Suomeen on viivästynyt. Sijaintipaikasta Kouvolan ja Lappeenrannan välillä väännetään yhä. Arkistokuva. Kuva: Nina Svahn / Yle

Lääkärihelikoptereiden toiminnasta vastaava Finnhems Oy on arvioinut, että Kaakkois-Suomen uuden lääkärihelikopterin tukikohta olisi mahdollista perustaa väliaikaisesti Lappeenrantaan.

Tällöin lääkärihelikopteritoiminnan aloittaminen alueella ei myöhästyisi alkuperäisestä aikataulusta.

Tämä käy ilmi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) vastauksesta, jonka hän on antanut kouvolalaisen kansanedustajan, kokoomuksen Ville Kauniston jättämään kirjalliseen kysymykseen lääkärihelikopterin tukikohdan rakentamisen viivästymisestä.

Alkuperäisen aikataulun mukaan lääkärihelikopterin olisi pitänyt toimia Kaakkois-Suomessa jo ensi vuonna.

Uusi lääkärihelikopteri on päätetty sijoittaa Kouvolan Uttiin jo kolme vuotta sitten, mutta tukikohdan rakentaminen ei ole päässyt alkamaan.

Uudet tontit toisivat lisäkustannuksia

Ministeri Kiuru kirjoittaa, että Finnhems on saanut Kouvolan Utin tukikohdan valmisteluun liittyen uusia tietoja, joiden vaikutuksia tukikohdan perustamiseen on selvitetty tänä syksynä.

Tukikohtaa varten on esimerkiksi etsitty uutta paikkaa. Alunperin valittu tontti ei käynytkään, koska se olisi sijainnut liian lähellä laskuvarjohyppääjiä, joita käy Utissa paljon.

Ministeri Kiurun vastauksessa todetaan, että Finnhems on tehtyjen selvitysten perusteella arvioinut, että uudet tontit ovat sellaisia, että ne kasvattaisivat merkittävästi tukikohdan perustamisen kustannuksia.

Lisäksi perustamiseen liittyvät lisätyöt johtaisivat tukikohdan viivästymiseen. Finnhemsin mukaan lisäkustannuksilta ja aikataulun venymiseltä säästyttäisiin, jos tukikohta perustettaisiin väliaikaisesti Lappeenrantaan.

Kiurun vastauksen lopuksi todetaan, että selvitykset tukikohdan perustamiseksi ovat vielä kesken. Ministeriö valvoo ratkaisun pikaista syntymistä.

Finnhems on valtion omistama erillisyhtiö, jota sosiaali- ja terveysministeriö omistajan ominaisuudessa ohjaa.

Kansanedustaja: Poliittista peliä

Kansanedustaja Ville Kaunisto (kok.) on huolestunut saamastaan vastauksesta. Hänen mielestään Kiuru kaartelee vastauksessaan, paljastaen asian politisoituneen.

– Vastauksesta on huolestuttavalla tavalla luettavissa, että maamme hallitus ministeri Kiurun johdolla pyrkii väliaikaispäätöksen kautta siirtämään tukikohdan pysyvästi Lappeenrantaan, Kaunisto sanoo.

Kauniston mukaan Utin esteeksi on keksitty syitä, siitäkin huolimatta, että esiin nousseet kysymykset on ratkottu yhteistyössä paikallisten toimijoiden kesken. Esimerkiksi Utin lentokentän alueella toimivien Puolustusvoimien aluksi esittämät selvitettävät asiat on ratkottu.

Viimeksi Utissa on tehty arkeologinen maastoselvitys sen varalta, jos alueella olisi sodanaikaisia rakenteita.

– Poliittisella pelillä on saatu Lappeenranta vaikuttamaan yksinkertaisemmalta ratkaisulta, Kaunisto sanoo.

Vastaus myös Laaksolle

Ministeri Krista Kiuru on vastannut myös toisen kouvolalaisen kansanedustajan, perussuomalaisten Sheikki Laakson jättämään kirjalliseen kysymykseen Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterista.

Laakso halusi tietää, kuka oli antanut ministerille väärää tietoa lääkärihelikopterin tukikohdan rakennusluvista.

Laakson mukaan hänelle oli jäänyt Kiurun kanssa käydystä keskustelusta sellainen käsitys, että Kiurulle olisi kerrottu, että Uttiin suunnitellun tukikohdan rakennusluvista olisi tehty valitus.

Vastauksessaan ministeri ei ota kantaa siihen, onko hän saanut asiassa väärää tietoa. Hän toteaa sen, ettei tukikohdan rakentamiseen ole vielä haettu rakennuslupaa, joten siitä ei myöskään ole valitettu.

Pitkä kiista

Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin sijainnista on väännetty pitkään.

Alueella arvottiin usean vuoden ajan siitä, tulisiko lääkärihelikopterin tukikohta sijoittaa Kouvolaan vai Lappeenrantaan. Lähes kolme vuotta sitten tehdyn virallisen päätöksen mukaan paikka on Utissa.

Tämän vuoden elokuussa lääkärihelikoptereiden lentotoiminnasta vastaava Finnhems ilmoitti, että Seinäjoen tukikohdan rakentaminen on käynnistynyt. Utissa suunnitelmat eivät ole edenneet samaa tahtia toteutukseen Seinäjoen tukikohdan kanssa, vaikka päätös niistä tehtiin yhtäaikaa.

Tämä herätti Lappeenrannassa toivonkipinän saada tukikohta sittenkin Lappeenrantaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö tekee asiasta edelleen kokonaisarviota.

Korjattu 3.12.2021 klo 14.41: Selvennetty, että Sheikki Laakso (ps.) kysyi ministeriltä, kuka oli kertonut tälle väärää tietoa lääkärihelikopterin tukikohdan rakennusluvista.