Joulun ajan lentomatkailu Pohjois-Suomeen on omikronista huolimatta taas vauhdissa – joulukuun aikana tulossa on useita satoja charter-lentoja

Alustavien tilastojen valossa Lappiin ja Kuusamoon tänä vuonna saapuvien jouluturistien määrä on nousemassa ennen viime vuoden koronajoulua vallinneisiin lukemiin. Aika näyttää, miten kehittyvä tilanne vaikuttaa pohjoisen talvimatkailuun.

Tilauslentoja laskeutuu tiuhaan Pohjois-Suomeen - lontoolaisturisti toivoo turvallista lomaa Kuusamossa
Tilauslentoja laskeutuu tiuhaan Pohjois-Suomeen - lontoolaisturisti toivoo turvallista lomaa Kuusamossa

Sian Porter saapui Lontoosta perheensä kanssa joulun viettoon Kuusamoon. Matkustaminen koronaviruspandemian aikana ei pelota häntä, sillä hänen rokotuksensa ovat kunnossa.

– Emme ole peloissamme koronan vuoksi, yritetään palata takaisin normaaliin, mutta yritämme käyttäytyä turvallisesti, eihän sitä koskaan tiedä, sanoo Porter.

Hän on yksi monista eurooppalaisista, jotka lentävät Pohjois-Suomeen lomailemaan nyt kun charter- eli tilauslennot ovat käynnistyneet koronapandemian aiheuttaman tauon jälkeen.

Kuusamoon ja Lappiin lentää alustavien varausten mukaan joulun alla satoja tilauslentoja eri puolilta Eurooppaa.

Matkustusinto on kova Euroopassa, sillä tilauslentoja tulee esimerkiksi Kuusamoon joulun alla jopa enemmän kuin koronaa edeltävänä aikana.

Vaikka Euroopassa ja nyt jo Suomessakin todettu uusi koronavirusmuunnos omikron leviää, Pohjois-Suomeen jo saapuneet charter-matkailijat eivät vaikuta vielä kavahtaneen matkustamista.

STM:n ohjeistuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan jatkossa kaikilta Suomeen matkustavilta edellytetään koronatodistusta tai testausta maahan tullessa.

Kuusamossa odotetaan joulumatkailijoita luottavaisin mielin

Kuusamon terveyskeskus on varautunut matkailijoiden mahdollisiin koronaesiintymiin yhteistyössä paikallisten matkailuyrittäjien kanssa.

Kaikki Kuusamoon tulleet charter-matkustajat ovat joutuneet esittämään koronapassin eli todistamaan, että heidät on kaksi kertaa rokotettu.

Britanniasta tulleet Porterit joutuvat vielä kotimaahansa palattuaan PCR-koronatestiin kahden päivän sisällä.

Ennen uuden virusmuunnoksen havaitsemista matkustusinto on ollut Euroopassa kova, sillä tilauslentoja on esimerkiksi Kuusamoon joulun alla tulossa jopa enemmän kuin koronaa edeltävänä aikana.

Pelkästään Kuusamon kentälle on laskeutumassa joulukuun aikana yli 80 tilauslentoa, eikä peruutuksia ole tähän mennessä tullut.

Finavia on varautunut koronaviruksen uuteen omikronmuunnokseen muun muassa siivouksia lisäämällä ja maskipakolla.

– Oikein iloisin ja luottavaisin mielin tässä uutta sesonkia odotetaan, sanoo Kuusamon lentoaseman päällikkö Sari Päivärinta.

Lentojen määrä on nyt vähän suurempi kuin joulukuussa 2019, mutta tulevaisuutta Päivärinta ei uskalla ennustaa.

– Ainakaan tässä vaiheessa ei ole tullut peruutuksia ja toivottavasti ei tulekaan. Toivottavasti tilanne pysyy sellaisena, että voidaan turvallisesti matkailla tänä talvena.

Finavian mukaan mukaan varaustilanne on tällä hetkellä hyvä myös Lapissa.

Esimerkiksi Enontekiölle on joulumatkailijoita on tulossa 80 koneellista.

– Olemme pääsemässä Rovaniemelle, Kittilään ja Ivaloon tulevien tilauslentojen osalta noin 90 prosenttiin verrattuna vuoteen 2019, kertoo Finavian viestintäkoordinaattori Elina Suominen.

Finavian tilastojen mukaan joulukuussa 2019 Rovaniemelle, Kittilään, Ivaloon, Enontekiölle ja Kuusamoon lensi yhteensä 724 charterlentoa.

– Luvut ovat alustavia, joten tämän tarkempia tietoja meillä ei ole antaa. Vielä voi tulla lisää lentoja tai niitä voidaan perua, sanoo Suominen.

Toteutuneet tilastot julkaistaan lentoasema- ja kohdekohtaisesti vuoden vaihteen jälkeen.

Koronaan ja omikronmuunnoksen on varauduttu

Rukapalvelun Jokke Kämäräinen ei näe syytä panikoimiseen omikron-virusvariantin vuoksi. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Lapin sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Antti Väänänen ei ole huolissaan pohjoiseen joulun alla ja joulun aikaan saapuvista jouluturisteista.

Sinänsä hän uskoo omikronmuunnoksen asettuvan taloksi Suomessakin jollakin aikavälillä, mutta ei näe suurta riskiä nimenomaan joulumatkailussa.

– Valveilla pitää olla ja toimintavalmius säilyttää, jotta nopeasti saadaan mahdolliset tartuntaketjut katkaistua.

Väänäsen mukaan on kuitenkin mahdollista, että uutta virusmuunnosta tulee Suomeen matkailijoiden mukana.

– Charter-matkustajien ohjelma on yleensä rakennettu melko tiukaksi ja he pysyvät yleensä pitkälti omassa kuplassaan. Heidän kanssaan suoraan työskentelevä henkilökunta ja sitä kautta muukin väestö on tietysti vaaravyöhykkeessä, sanoo Väänänen.

Kuusamossa terveyskeskus on varautunut matkailijoiden mahdollisiin koronaesiintymiin yhteistyössä paikallisten matkailuyrittäjien kanssa, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Marika Käkelä.

– Olemme laatineet matkailuyrittäjille ohjeistuksen miten toimia, jos matkailija Kuusamossa ollessaan saa koronavirustaudin oireita. He välittävät tietoa edelleen matkailijoille, sanoo Käkelä.

Kuusamolaisen Rukapalvelun yrittäjä Jokke Kämäräisen mukaan ohjelmapalveluyrityksessä toimitaan kaikessa erityisen huolellisesti kuten tähänkin saakka,

– Ei ole mitään erityistä paniikkia, enkä näe mitään syytä panikointiin, sanoo Kämäräinen.

Suomen eristys- ja karanteenikäytäntöjen (siirryt toiseen palveluun) mukaan koronavirustartunnan saaneen henkilön tulee välttää kontakteja kunnes hän on ollut kahden vuorokauden ajan oireeton ja oireiden alusta on kulunut vähintään 10 vuorokautta.

Tartuntatautilääkäri voi määrätä koronavirukselle altistuneen oireettoman henkilön karanteeniin, jonka pituus on yleensä 10 päivää.

Täyden rokotussarjan saanutta ei yleensä aseteta altistumisen jälkeen karanteeniin, mutta häntä kehotetaan käymään testissä, jos hän saa altistumisen jälkeen oireita.

Aika näyttää, miten uusi koronatilanne vaikuttaa Pohjois-Suomen charter-matkailuun.

Lue lisää: