Vantaalaiset voivat varata jo ajan kolmanteen koronarokotukseen – Helsingissä ja Espoossa alle 60-vuotiaiden on vielä turha etsiä vapaata rokotusaikaa

Vantaalla kaikki yli 18-vuotiaat voivat varata ajan kolmanteen rokotukseen, jos toisen rokotteen saamisesta on kulunut 5–6 kuukautta.

Sairaanhoitaja Celeste Wanyonyi antoi toisen koronavirusrokotteen Dumitru-Mihai Trucmelille Helsingin Messukeskuksen koronarokotuspisteessä 15. lokakuuta 2021. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Kunnat järjestelevät parhaillaan kolmansien koronarokotusten aloittamista alle 60-vuotiaille. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek ennakoi tänään perjantaina, että kolmannet rokotukset etenevät eri tahtiin eri kunnissa. Mitä enemmän kunnassa on yli 60-vuotiaita ja riskiryhmäläisiä, sitä pidempään muut saavat odottaa kolmatta rokotusta.

Tämä on nähtävissä jo pääkaupunkiseudulla, jossa kaupungit etenevät eri tahtiin. Vantaalla nuoremmat ikäryhmät voivat varata jo ajan kolmanteen rokotukseen, mutta Helsingissä ja Espoossa ajanvarauksen aukeamisesta tiedotetaan vasta myöhemmin.

Vantaalla käynnistettiin heti eilisen THL:n tiedotteen jälkeen kolmannen koronarokotteen antaminen kaikille yli 18-vuotiaille (siirryt toiseen palveluun). Edellytyksenä kuitenkin on, että toisesta annoksesta on kulunut 5–6 kuukautta.

– Emme ajaneet rokotustoimintaa loppusyksyllä alas, vaan hyödynsimme rokotusosaajia apuna meidän influenssarokotuksissa. Nyt kun influenssarokotusten massarokotukset ovat ohi, voimme ottaa taas rokottajat koronarokotuksiin, kertoo Vantaan kaupungin ennaltaehkäisevän terveydenhuollon palvelupäällikkö ja koronarokotustoiminnan vastuuhenkilö Piia Niemi-Mustonen.

Rokoteajanvaraus kolmanteen rokotukseen onnistuu Vantaalla tällä hetkellä vain puhelimitse.

–Vantaalla koronarokotusten ajanvarauslinjalla on tällä hetkellä alle vuorokauden viive, joten tilanne on puhelimitse tehtävien ajanvarausten suhteen tällä hetkellä hyvin hallinnassa, kertoo Vantaan koronarokotustoiminnan vastuuhenkilöNiemi-Mustonen.

Sähköinen ajanvaraus avautuu myöhemmin. Vantaalla yli 60-vuotiaiden ja riskiryhmäläisten kolmannen rokotteen antaminen on käynnistynyt jo useampi viikko sitten.

– Nämä ryhmät ovat jo hyvin rokotuksilla käyneetkin ja rokotteita on tällä hetkellä hyvin saatavilla, kertoo Niemi-Mustonen.

Vantaalaisista yli 15 000 on saanut jo kolmannen rokotteen.

Espoossa alle 60-vuotiaiden ei vielä kannata etsiä rokotusaikoja varausjärjestelmästä

Espoon terveyspalveluiden johtaja Markus Paananen uskoo, että ainakin pääosa yli 60-vuotiaista ja riskiryhmiin kuuluvista saa kolmannen rokoteannoksen hetimmiten, kun toisesta annoksesta on kulunut 5–6 kuukautta. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek on arvioinut, että juuri näiden ihmisryhmien kolmansille rokotuksille on nyt suurin tarve.

Juuri nyt Espoon ajanvarauksessa on ruuhkaa ja rokotusajatkin vähissä, mutta rokotuskapasiteettia yritetään saada lisää loppuvuonna ja erityisesti ensi vuoden alussa.

– Meillä pitäisi olla jatkossa kaksinkertainen määrä rokotuspenkkejä nykyiseen verrattuna. Kriittistä on löytää ammattitaitoiset rokottajat, joista on tälläkin hetkellä kova kysyntä koko pääkaupunkiseudulla. Mikäli emme tässä onnistu, ruuhkaa voi syntyä, sanoo Paananen.

Kun yli 60 -vuotiaat on rokotettu, on muiden aikuisten vuoro. Rokotteita annetaan ikäjärjestyksessä vanhimmasta alkaen kuten ensimmäisten annosten tapauksessa.

Alle 60-vuotiaiden ei vielä kannata varausjärjestelmästä aikoja etsiä. Lähiviikkoina on luvassa tietoja siitä, milloin oma ikäryhmä pääsee aikoja varaamaan.

Kun aika on varattu, sen peruuntumista ei tarvitse pelätä, vaikka rokotejonoon ilmestyisikin uusia ihmisiä, jotka kuuluvat riskiryhmään, ovat yli 60-vuotiaita tai vailla ensimmäistä tai toista rokotetta.

– Ensimmäiseen ja toiseen rokotukseen tulijat varaavat osin eri aikoja kuin kolmansiin rokotuksiin tulijat, eikä päällekkäisyyttä senkään vuoksi ole, sanoo Paananen.

Helsingissä nuorempia ikäryhmiä päästään rokottamaan arviolta tammikuussa

Helsinki puolestaan arvioi, että kolmansia koronarokotusannoksia alle 60-vuotiaille päästään antamaan tammikuussa. Kaupunki kertoo tiedottavansa erikseen, kun ajanvaraus nuoremmille ikäryhmille aukeaa.

– Ennen kuin tarjoamme kolmannet annokset alle 60-vuotiaille, meidän täytyy varmistaa, että kuntalaiset saavat ensimmäiset ja toiset rokoteannokset. Myös 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmille täytyy ensin saada annettua kolmannet rokoteannokset, toteaa terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen kaupungin tiedotteessa.

Tällä hetkellä Helsinki tarjoaa koronarokotteen kolmatta annosta 60 vuotta täyttäneille, 12 vuotta täyttäneille riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville sekä alle 6 viikon aikavälillä ensimmäisen ja toisen annoksen saaneille, joiden toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 5,5 – 6 kuukautta. Tätä aikaisemmin kolmatta rokoteannosta ei ole mahdollista saada.

Kolmatta annosta tarjotaan myös voimakkaasti immuunipuutteisille, joiden toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Tällä hetkellä rokotteet riittävät hyvin Helsingissä suunniteltuihin rokotuksiin. Kaupunki seuraa rokotteiden saatavuutta ja avaa ajanvarauksen uudelle ikäluokalle aina sen jälkeen, kun on varmuus rokotteiden saatavuudesta.

Turpeinen kannustaa tällä hetkellä rokotuspisteille ennen kaikkia heitä, jotka eivät vielä ole saaneet ensimmäistä ja toista rokoteannosta.

Myös Helsingissä rokotuspisteillä on nyt ruuhkaa, koska koronarokotusten lisäksi pisteillä annetaan influenssarokotuksia.

Lue myös: