"Rokotusmäärät tulevat kasvamaan aika voimakkaasti", sanoo johtajaylilääkäri – koronapassi ajaa ensimmäisille piikeille, aikuisille kolmansia annoksia

Riskiryhmiin kuuluvia 5–11-vuotiaita päästään rokottamaan ennen joulua, mikäli lasten rokotteet saapuvat Suomeen ajallaan.

Juha Paloneva katsoo kameraan.
Kolmannen rokotuksen voi hyvin ottaa vähän myöhemminkin kuin 5–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitpiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva videolla.

Rokotustahti kiihtyy jälleen Keski-Suomessa. Ensimmäistenkin koronarokotteiden kysyntä on lisääntynyt viime aikoina, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

– Koronapassi on varmasti lisännyt ihmisten halukkuutta ottaa rokote. Toinen rokotehalukkuutta lisäävä tekijä on varmasti huoli siitä, millainen epidemia omikron-variantista tulee, Paloneva sanoo.

Nyt Suomessa aletaan jakaa kolmansia rokotteita myös muille kuin riskiryhmäläisille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi eilen suosituksensa, että kaikki yli 18-vuotiaat ottaisivat kolmannen koronarokotteen. Suosituksen mukaan rokotteen voi ottaa 5–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

– Rokotusmäärät tulevat kasvamaan aika voimakkaasti. Rokotustoiminta oli hyvin aktiivista puoli vuotta sitten, joten nyt alkaa aika paljon tulla heitä, jotka ovat oikeutettuja kolmanteen rokotteeseen, Paloneva sanoo.

Influenssarokotukset kuormittavat

Rokotustoimintaa kuormittavat samanaikaisesti myös influenssarokotukset, jotka ovat parhaillaan käynnissä. Rokotukset ovat kuntien vastuulla, joten resurssit vaihtelevat kunnittain.

– Koronarokotukset ovat priorisoitavaa toimintaa, joten ilman muuta siihen kaikin keinoin pyritään järjestämään riittävä henkilöstö.

Jos rokotetta ei saa heti puolen vuoden kuluttua toisesta annoksesta, sen voi Palonevan mukaan ottaa hyvin myös vähän myöhemmin.

Lasten rokotetta ei vielä Suomessa

Riskiryhmiin kuuluvia 5–11-vuotiaita lapsia päästään rokottamaan reilun viikon kuluttua, Paloneva arvioi. THL suositteli eilen koronarokotusten aloittamista myös heille.

– Suomessa ei ole tällä hetkellä vielä rokotevalmistetta, jota lapsille annettaisiin. Kyseessä on sama Comirnaty-rokote kuin aikuisillekin, mutta se on hieman erityyppinen valmiste. Niitä saadaan tämänhetkisen tiedon mukaan Suomeen aikaisintaan viikolla 50, Paloneva sanoo.

Lasten rokotukset käynnistyvät hänen mukaansa nopeasti, kun rokotteita tulee tarjolle.

– Suomessa ei ole vielä linjattu, lähdetäänkö kaikkia 5–11 vuotiaita rokottamaan. Hyötyjä ja potentiaalisia haittoja tullaan pohtimaan hyvin tarkkaan.