Vihreiden ympäristöministeri Kari ottaisi Suomen suojelutavoitteet suoraan EU:lta: “Luonnollaan ylpeilevä maa ei voi alisuoriutua”

EU yrittää pysäyttää luontokadon nostamalla suojeltavien alueiden pinta-alan 30 prosenttiin koko unionin maa- ja merialueista. Ympäristöministeri Emma Karin mielestä tämä on vähimmäistavoite Suomelle.

Ministeri Emma Kari: EU:n suojelutavoite luonnolle asettaa Suomelle minimitason
Ministeri Emma Kari: EU:n suojelutavoite luonnolle asettaa Suomelle minimitason

YK:n mukaan miljoonaa lajia uhkaa sukupuutto tulevien vuosikymmenten aikana.

Euroopan unioni yrittää kääntää luontokadon kurssia vuoteen 2030 mennessä.

EU:n biodiversiteettistrategian yhtenä konkreettisena keinona on lisätä eri lajeille tärkeiden elinympäristöjen suojelua niin, että koko unionin maa- ja merialueiden pinta-alasta 30 prosenttia olisi oikeudellisesti suojeltua, ja näistä vähintään kolmannes sekä kaikki vanhat metsät tiukasti suojeltua.

Suomen Luontopaneelin tulkinnan mukaan tiukan suojelun alueella ihmisen toiminta ei saa lainkaan häiritä luontoa. Oikeudellinen tarkoittaa kaikkea lakisääteisesti suojeltua, joiden joukossa voi olla alueita, joilla esimerkiksi hakkuut ovat mahdollisia.

Suomen hallitus kannattaa tavoitetta mutta ei ole päättänyt käytännön toteutuksesta.

Tuore ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari sanoo Marja Sannikan haastattelussa, ettei Suomen pidä pyrkiä EU:n suojelutavoitetta pienempään prosenttiosuuteen omista alueistaan, vaikka hallituksessa asiasta ei ole vielä yhteistä linjaa.

– En näe perusteita sille, että maa, joka ylpeilee omalla luonnollaan, voisi olla se, joka alisuoriutuu tavoitteessa suojella luontoa ja pysäyttää luontokatoa.

Hallituksen on määrä päättää vuoden 2022 loppuun mennessä, miten se aikoo hoitaa oman osuutensa tavoitteesta. Kari kertoo perustaneensa tätä varten työryhmän, joka aloittaa toimintansa alkuvuodesta.

Ympäristöministeriön nimittämä riippumaton asiantuntijaryhmä Suomen Luontopaneeli julkaisi keskiviikkona selvityksen (siirryt toiseen palveluun) siitä, miten EU:n suojelutavoitteet vaikuttaisivat Suomessa. Sen mukaan pelkästään metsiä olisi suojeltava satojatuhansia hehtaareja lisää, jotta pelkästään 10 prosentin tiukka suojelu toteutuisi.

WWF: Luonnonsuojeluun tarvitaan lisää rahaa

Luonto voi erittäin huonosti, eikä tähän ole kunnolla herätty, toteaa WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen. Hän pohtii, olisiko käsitys luonnon tilasta täysin erilainen, jos sitä tarkasteltaisiin kuten taloustieteilijät tarkastelevat taloutta.

– Jos taloustieteilijä katsoisi luonnon erilaisia lukuja, meillä olisi hirveä katastrofi. Erilaisia komiteoita olisi perustettu parantamaan tilannetta.

Luukkonen muistuttaa, että luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi voidaan tehdä nopeitakin korjausliikkeitä.

Nykyinen hallitus on lisännyt luonnonsuojelun määrärahoja (siirryt toiseen palveluun) noin 200 miljoonaan euroon. Luukkosen mielestä tämä ei riitä.

– Pitäisi tehdä vielä merkittävämpi korotus, että oikeasti päästäisiin tekemään toimenpiteitä riittävällä tasolla.

Hän viittaa Luontopaneelin arvioon siitä, että EU:n tavoitteiden saavuttaminen maksaisi lähes 7 miljardia euroa eli 760 miljoonaa euroa vuodessa seuraavan kymmenen vuoden ajan. Kustannuksia syntyy esimerkiksi metsänomistajien taloudellisten menetysten korvaamisesta.

Katso Marja Sannikan koko jakso alta tai Yle Areenasta perjantaina 3.12.2021 kello 18. Jakson voi katsoa myös Yle TV1:llä kello 20.