Kaksi kynttilää P.E. Svinhufvudin kodin ikkunassa kertoi erityisen viestin ohikulkijoille – tänä päivänä ne syttyvät Suomen itsenäisyyden kunniaksi

Presidentti P.E. Svinhufvudin kotimuseo Kotkaniemi Luumäellä kertoo Suomen itsenäistymisen alkuvaiheista. Kolme vuotta sitten tehty rakennuksen peruskorjaus ja alueen entisöinti ovat mahdollistaneet monipuolisen toiminnan Kotkaniemessä.

Kaksi kynttilää ikkunalaudalla ovat tärkeässä osassa itsenäisyyspäivänä
Kaksi kynttilää ikkunalaudalla ovat tärkeässä osassa itsenäisyyspäivänä

Suomen kolmannen presidentin Pehr Evind Svinhufvudin (1861-1944) kotimuseo Luumäellä Etelä-Karjalassa on puettu jouluasuun.

Pöydässä komeilee piparkakkutalo, jollaisia tehtiin jo sata vuotta sitten. Pöydässä on myös omenoita ja manteleita.

Aikoinaan omenoita saatiin puutarhan omista omenapuista. Omenat säilyivät hyvin ja tekeytyivät makeaksi talon viileässä vintissä.

Svinhufvudin perheessä syötiin vielä joulunakin oman puutarhan omenoita, jotka olivat varastoituna viileällä ullakolla. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Kotkaniemi oli presidenttiparin pitkäaikaisin koti.

Ellen ja P. E. Svinhufvud muuttivat sinne vuonna 1908. Kotkaniemeen heidät toi P.E. Svinhufvudin virka Lappeen tuomiokunnan kihlakunnan tuomarina.

Svinhufvudien elämää Kotkaniemessä kuvataan suosituilla draamakierroksilla paikallisten harrastenäyttelijöiden voimin.

P. E. Svinhufvud, lempinimeltään Ukko-Pekka, tunnettiin kotitilallaan leppoisana miehenä, joka tuli toimeen kaikkien kanssa.

Oppaana toimiva Ritva Vanhoja kertoo mielenkiintoisia yksityiskohtia Svinhufvudien arjesta.

– Kesäaikaan palvelusväkeä oli talossa paljon. Yksi rengeistä ei halunnut tulla salin puolelle. Niinpä myös presidenttipari söi palvelusväen kanssa keittiössä saman pöydän ääressä.

Manteleita joulupöydässä oli myös kupillinen. Svinhufvud halusi, että jokainen saa omansa, ettei kenellekään tulisi paha mieli

Ässä-pipareiden salainen viesti

Ennen presidenttiyttään P.E. Svinhufvudilla oli merkittävä rooli Venäjän vallan ajalla Suomen itsehallinnon ja laillisuuden puolustajana.

Ellen ja Pehr Evind Svinhufvudin muotokuvat Kotkaniemen salissa. Edessä lex-patsas, jonka ystävät lahjoittivat pariskunnalle 1920-luvulla. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Autonomian aikana Suomen asioista puhuttaessa piti varmistaa, että pöydän ääressä oli samanhenkisiä ihmisiä. Kun Kotkaniemen kahvipöytään tuotiin ässäpipareita tarjoiluvadilla, oli se merkki, että silloin oli turvallista puhua.

– Kun ässäpiparit tuotiin pöytään tiedettiin, että joukossa ei ole tsaarin kätyreitä, vaan kaikki ovat Suomen asialla, kertoo Kotkaniemen museo-opas Ritva Vanhoja.

Svinhufvudin presidenttikausi oli vuosina 1931-1937.

Sirkka Haverisen oppaana Kotkaniemen museossa Ritva Vanhoja. Vanhoja tarjoilee paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia Svinhufvudin perheen arjesta Kotkaniemessä.

Itsenäisyyspäivän iltana Kotkaniemen kuistin ikkunaan sytytetään kaksi kynttilää.

Kahdella kynttilällä oli oma tärkeä viestinsä ohikulkijoille aikana ennen Suomen itsenäistymistä.

– Se oli merkki, että tässä talossa on suomenmielisiä ja tänne uskaltaa tulla, kertoo museo-opas Riitta Lempiäinen.

Kotkaniemi nyt

Kotkaniemi-museosta on kehittynyt monipuolinen tapahtumapaikka Luumäellä. Vuonna 2018 valmistunut peruskorjaus oli suuri helpotus toiminnan jatkumisen kannalta.

Kotkaniemi-museo on yksi tärkeimmistä matkailukohteista Luumäellä. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Kotkaniemi-säätiön hallituksen puheenjohtaja Matti Hirvikallio on syystäkin tyytyväinen.

– Me olemme saaneet saunan kunnostettua rantaan. Meillä on venelaituri, sitten meillä on luontopolku tuossa meidän niemessä. Kesäisin meillä on käytössä kaksi telttaa, jotka me pystymme pystyttämään tuohon pihaan yleisötilaisuuksia varten, Hirvikallio kertoo.

Kuutostien varteen on luvassa ensi keväänä myös selkeät Kotkaniemeen ohjaavat opastekyltit.

Kotkaniemi-säätiön hallituksen puheenjohtaja Matti Hirvikallio on tyytyväinen, miten Kotkaniemeä on pystytty kehittämään peruskorjauksen jälkeen. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

– Uskoisin, että kun siitä muutama miljoona ihmistä vuodessa menee, niin heille jää mieleen, että se Kotkaniemi on tässä lähellä ja poikkeavat sen perusteella.

Museo ja kahvila ovat avoinna touko-kesäkuussa ja muuna aikana tilauksesta. Lisäksi joulukuussa museo on avoinna viikonloppuisin.

Joulukuun 15. päivä 2021 presidentti P. E. Svinhufvudin syntymästä tulee kuluneeksi 160 vuotta.

Svinhufvud on haudattu Luumäen hautausmaalle. Perinteen mukaan itsenäisyyspäivän aattona haudalle sytytetään kynttilät.