Autokouluista tutut simulaattorit valtasivat hävittäjälentäjien koulutuksen – Ilmasotakoulu on valmistautunut vuosia uusien hävittäjien tuloon

Ilmavoimien hävittäjälentäjäkoulutus on valmistautunut uusien monitoimihävittäjien tuloon jo vuosia. Koulutus on ottanut digiloikan lisäämällä simulaattoriopetusta ja virtuaalipelaamista.

Oppilas Hawk-lentosimulaattorin ohjaimissa Ilmasotakoulussa Tikkakoskella. Kuvaruudulla näkyy oikeasti ilmassa oleva Hawk-hävittäjä.
Tikkakosken Ilmasotakoulussa lentokadetit opiskelevat neljällä simulaattorityypillä. Moderni HMT-simulaattori voi liittyä samaan harjoitukseen taivaalla lentävien Hawkien kanssa.

Tikkakosken Ilmasotakoulussa lentokadettien opetus tapahtuu entistä enemmän simulaattoreissa sisätiloissa.

Uusi teknologia säästää kalliita lentotunteja ja yhdistää ilmassa lentävät Hawk-harjoitushävittäjät maassa olevien simulaattoreiden kanssa samaan harjoitteeseen. Kalliin mekaanisen simulaattorin rinnalle on tullut edullisempia digitaalisia simulaattoreita ja virtuaalilaseja pelilliseen harjoitteluun.

– Suomen ilmavoimat kulkee kehityksen etunenässä ja olemme maailman mittakaavassa edistyksellisiä nimenomaan Hawk-ympäristöön rakennetun LVC-järjestelmän kanssa, kertoo Hävittäjälentolaivue 41 komentaja, everstiluutnantti Lauri Suominen.

Lentäjäkoulutus on uudistunut melkoisesti everstiluutnantti Lauri Suomisen lentokoulutusajoista. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Oikeita koneita, virtuaalikoneita ja tekoälyä

LVC -kirjainyhdistelmä muodostuu sanoista live, virtual ja constructive. Live tarkoittaa ilmassa lentäviä koneita. Virtual käsittää maassa olevat lentosimulaattorit. Constructive tarkoittaa tietokoneella luotuja todentuntuisia lentokoneita, joita tekoäly ohjaa.

Hawk-koulutuksessa on nyt käytössä neljän tason laitteita. Suurin ja kallein on perinteinen full mission -simulaattori, josta löytyy täydellinen toisinto oikeasta Hawk-ohjaamosta nappuloineen ja kytkimineen. Sillä opetetaan koulutuksen alussa peruslentämistä, koneen hallintaa ja hätätoimenpiteitä.

Seuraavassa vaiheessa kadetit harjoittelevat uusilla edullisemmilla HMT-simulaattoreilla taktista lentämistä puolipallon muotoisen videoseinän sisällä.

Vielä kevyempiä opetusvälineitä ovat isoilla näytöillä varustetut PTT-simulaattorit. Kaikista uusin ja kevyin versio on VR- eli virtuaalilaseilla toteutettu pelillistävä koulutusympäristö. Sen avulla oppilaat voivat omatoimisesti harjoitella ilmataistelun lainalaisuuksia.

Virtuaalilasit ovat kevyimmät opetusvälineet lentotaitojen opiskelussa. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Ilmavoimat kehittää uutta koulutustekniikkaa joustavasti Patrian kanssa. Patrialla on toimipiste Ilmasotakoulun naapurissa, joten innovaatiot saadaan nopeasti koulutuskäyttöön.

– Patrialla on kyky muokata Hawkin ohjelmistoa, joten asiat etenevät nopeammin kuin esimerkiksi Hornet-maailmassa. Siellä ohjelmistoja joudutaan säätämään mutkikkaasti valmistajan kautta, Lauri Suominen kertoo.

Uusi tekniikka säästää rahaa ja tehostaa koulutusta

Simulaattoreiden käyttö säästää lentotunteja, kun oikeaa konetta ei tarvitse aina lähettää maalilennoille. LVC-järjestelmä pystyy luomaan digitaalisen maalikoneen, jota vastaan ilmassa oleva Hawk voi harjoitella ilmataistelua näköetäisyyden ulkopuolella simuloidun tutkan ja tutkavaroittimen avulla.

LVC:n avulla Hawk-suihkuharjoituskoneilla voidaan kouluttaa edullisemmin tehtäviä, mitä aiemmin tehtiin vain Horneteilla.

– Tässä vapautuu samalla resursseja hävittäjäpuolen omille lennoille. Ennen LVC-järjestelmää tarvitsimme aika paljon Hornetia Hawk-koulutuksen tukena.

Simulaattoreissa hallintalaitteet ovat yhdenmukaisia Hawkin ohjaamon laitteiston kanssa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Ennen LVC-uudistusta lentäjiä koulutettiin perinteisesti pala kerrallaan alkaen peruslentotaidoista. Erikseen opittiin muun muassa suunnistus-, tunnistus-, torjunta- ja osastolentäminen kunnes opintojen lopussa oli koko koulutuspaketti kasassa.

– Nyt viedään jo ensimmäisille lennoille LVC:llä tuotettuja elementtejä. Oppilaat kasvavat koko ajan oikean näköisessä ympäristössä ja tottuvat käyttämään järjestelmiä. Näin tilanneymmärrys muodostuu jo puoli vahingossa koulutuksen aikana paremmaksi, kertoo Suominen.

Koulutus valmistautuu uusien hävittäjien tuloon

Hornet hävittäjien seuraajan valinta, eli HX-hanke on loppusuoralla. Suomen uudesta hävittäjästä odotetaan päätöstä vielä ennen joulua.

Tulevien torjuntahävittäjien lentokoulutusta on suunniteltu Tikkakoskella HX-hankkeen alusta alkaen. Lentokoulutusohjelmia päivitetään jatkuvasti ja heti kun HX-päätös tulee, niin käynnistyy uusi päivityskierros.

– HX on ollut isona tavoitteena koko ajan eli olemme etupainoisesti vieneet koulutusta siihen suuntaan. Mutta kyllä me vielä muutamia ikäryhmiä koulutetaan Hornetille.

Vaikka simulaattorikoulutus Suomen Ilmavoimissa kasvaa edelleen 2030-luvulle mentäessä, Suominen rauhoittelee lentäjiksi haluavia.

– Ei me oikealla lentokoneella lentämistä voida koskaan kokonaan simulaattoreilla korvata.

Tulevaisuudessa LVC-ympäristöön halutaan liittää lentokoulutuksen rinnalle ilmatorjuntakoulutus, jossa yhdistyisi myös oikeat ilmatorjunta-aseet ja simulaattorit.

Lue lisää: