Kovan linjan maahanmuuttokriitikosta tulossa Itävallan uusi johtaja

Sisäministeri Karl Nehammer on nousemassa Itävallan seuraavaksi liittokansleriksi. Hän aikoo jatkaa edellisen liittokanslerin viitoittamalla linjalla.

Itävallan sisäministeri Karl Nehammerista tuli puolueensa uusi puheenjohtaja. Hän ilmoitti jatkavansa edeltäjänsä Sebastian Kurzin aloittamalla tiukan maahanmuuttopolitiikan linjalla. Kuva: AOP

Konservatiivinen Itävallan kansanpuolue valitsi perjantaina uuden puheenjohtajan Sebastian Kurzin tilalle. Hän on Wienissä vuonna 1972 syntynyt sisäministeri Karl Nehammer.

Nehammer aikoo jatkaa Kurzin linjaa, jonka keskeisiä teemoja ovat olleet kuri ja järjestys. Nehammer tunnetaan myös Kurzin aloittaman tiukan maahanmuuttopolitiikan vankkumattomana tukijana.

– Kansanpuolueen johtajana minulle on tärkeää, että pidämme linjamme. Eli maahanmuutto- ja turvapaikanhakuasioissa sanomme selkeästi mitä pitää tehdä, ja kansalaistemme turvallisuus säilyy, Nehammer sanoi tiedotustilaisuudessa.

Nehammerille tärkeää on myös koronavirusta vastaan taisteleminen. Itävalta on tällä hetkellä lockdown-tilassa, jotta sairaanhoito selviäisi velvoitteistaan voimakkaasti leviävän pandemian keskellä.

Nehammerin puolue jatkaa hallitusvastuussa vihreiden kanssa

Nehammer ja hänen puolueensa jatkavat siis haurasta hallitusvastuuta yhdessä vihreiden kanssa ja Nehammer on todennäköisesti seuraava Itävallan liittokansleri. Valinnan tekee maan presidentti, mutta kyse on lähinnä muodollisuudesta.

Nehammer aikoo konsultoida presidentti Alexander Van der Belleniä tilanteesta niin pian kuin mahdollista. Van der Bellen todennäköisesti hyväksyy Nehammerin esittämät ministeriehdokkaat. Vihreät puolestaan ovat ilmoittaneet, että heidän ministeriketjunsa ei muutu.

Itävallan edellinen liittokansleri Sebastian Kurz jätti tehtävänsä lokakuussa korruptio-skandaalin ryvettämänä. Torstaina hän ilmoitti jättäytyvänsä kokonaan politiikan ulkopuolelle.

Korruptioepäilyjen selvittely kuitenkin jatkuu, Kurz on itse kiistänyt toimineensa väärin.

Lue lisää: