Herätys: Lemmikin tehohoidolla iso hinta, Kreikka rakentaa tiukan valvonnan siirtolaiskeskuksia, huippukokki Kozeen Shiwan loihtii väreillä

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Ruusu on rauhoitettu verenluovutusta varten. Verenluovuttajakissoista on pulaa, ja vaivanpalkaksi Ruusulle on luvassa pussillinen kissanruokaa. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Kotikissankin henki halutaan pelastaa lähes hinnalla millä hyvänsä

Koiria ja kissoja hoidetaan yhä enemmän paitsi eläinklinikoilla myös vaativan hoidon eläinsairaaloissa. Iso operaatio ja tehohoitopäivät maksavat lemmikin omistajalle jopa tuhansia euroja. Hoitojen lisääntyminen näkyy siinä, että esimerkiksi verenluovuttajakissoista on pulaa.

Yle kävi Kreikan lomasaarella, jonne nousi tiukan valvonnan siirtolaiskeskus

Samoksen siirtolaiskeskuksessa on asuinparakkien lisäksi päiväkoti, koulu ja paikkoja vapaa-ajan viettoon. Ympärillä on piikkilankaa. Kuva: Stelios Demertzis

Noin kolmimetrinen piikkilanka-aita ympäröi Samoksen saarella parakkialuetta, jonka edustalla poliisi partioi. Kyse on uudenlaisesta, tiukkojen turvatoimien siirtolaiskeskuksesta, joita Kreikka rakentaa nyt saarilleen.

Siirtolaisille halutaan välittää ajatus, ettei kallis ja vaarallinen yritys Eurooppaan kannata. Keskukset rahoittaa EU. Tuleeko niistä malli koko Euroopalle?

Kozeen Shiwan nousi lahtelaisista pizzerioista huippukokiksi

32-vuotiaan keittiömestari Kozeen Shiwanin mukaan maut herättävät hänessä usein valtavia tunteita. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Keittiömestari Kozeen Shiwanin ruoka-annoksissa maku ja visuaalisuus kulkevat käsi kädessä. Pohjoismaisen keittiön ja Lähi-idän makuja yhdistelevä Shiwan kertoo, että maut herättävät hänessä usein valtavia tunteita. 32-vuotiaan huippukokin ura alkoi lahtelaisista pizzerioista. Itsenäisyyspäivänä hän loihtii menun Ylen TV1:llä Linnan jatkoille.

Oopperalla hurmannut Vilma Jää tekee feminististä kansanmusiikkia

Kansanmuusikko Vilma Jään haave täysipainoisesta viulistin urasta särkyi pyöräonnettomuuteen. Kuva: Antti Haanpää / Yle

26-vuotias kansanmuusikko Vilma Jää nousi maailmanmaineeseen esiinnyttyään kesällä Kaija Saariahon oopperassa Ranskassa. Jää tekee myös omaa feminististä kansanmusiikkia. Jään uraa on varjostanut kaksi pyöräilyonnettomuutta, joista toinen pakotti jättämään täysipainoisen viulunsoiton. Muusikon työnsä ohella Jää kerää suomalaisia karjankutsuhuutoja.

Pakkasvaroituksia koko maassa

Kuva: Yle

Sää on enimmäkseen poutaista ja selkeää. Pakkanen on kireintä korkeapaineen keskuksen alueella Lapissa. Pakkasessa on suuria paikallisia vaihteluita, ja myös pilvisyyden vaihtelulla on iso vaikutus lämpötiloihin. Tuuli lisää pakkasen purevuutta maan eteläosassa, ja pakkasesta varoitetaan koko maassa.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.