IMF: Koronaviruksen omikronmuunnos voi hidastaa talouden elpymistä – IMF lupasi myös tarkastella tutkimustoimintaansa

Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja Georgieva pitää todennäköisenä sitä, että IMF:n kasvuennusteet maailmantaloudelle laskevat siitä, mitä ne vielä lokakuussa olivat.

.IMF:n pääjohtaja Kristalina Georgieva Glasgow'n ilmastokokouksessa marraskuussa. Kuva: Daniel Leal-Olivas / AFP

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Kristalina Georgieva varoitti perjantaina, että koronaviruksen omikronmuunnos voi hidastaa globaalin talouden elpymistä pandemiasta samaan tapaan kuin deltamuunnos teki aiemmin.

– Uusi muunnos, joka mahdollisesti leviää nopeasti, voi vahingoittaa luottamusta talouteen. Siksi lokakuiset kasvuennusteemme maailmantaloudelle todennäköisesti laskevat, Georgieva sanoi uutistoimisto Reutersin järjestämässä tilaisuudessa.

Lokakuussa IMF ennusti (siirryt toiseen palveluun)4,9 prosentin kasvua maailmantaloudelle ensi vuoden aikana.

– Jo ennen uuden muunnoksen saapumista olimme huolissamme siitä, että vaikkakin elpyminen jatkuu, se näyttää hidastumisen merkkejä, Georgieva sanoi.

IMF:n johtajan mukaan inflaatio on nyt ongelma eri maiden johtajille. Elpymistä haittaavat muun muassa logistiikkaketjujen ongelmat ja rokotteiden epätasainen jakautuminen.

Georgieva: IMF ottaa tutkimusprosessit tarkasteluun

Samassa tilaisuudessa Georgieva kertoi IMF:n tarkastelevan tutkimusprosessejaan, jotta valuuttarahaston tuottamien raporttien ja tutkimustiedon luotettavuus voidaan taata.

Georgievan mukaan tarkasteluun otetaan muun muassa se, ovatko IMF:n kasvuennusteet liian optimistisia niille valtioille, joilla on IMF:n lainaohjelmia.

Valuuttarahaston seuraavaksi kakkosjohtajaksi nimettiin torstaina Gita Gopinath, joka on toiminut IMF:n pääekonomistina. Gopinath korvaa Geoffrey Okamoton, joka jättää paikkansa alkuvuodesta 2022.

IMF:n mukaan kakkosjohtajan vastuulle palautuu jatkossa muun muassa tutkimusten ja tarkkailun sekä tärkeimpien julkaisujen valvonta.

Vielä syksyllä IMF:n pääjohtaja Georgieva oli kohun keskellä, kun hänen epäiltiin taipuneen Kiinan painostukseen entisessä roolissaan Maailmanpankissa.

Syyskuussa julkaistun riippumattoman selvityksen mukaan Maailmanpankin vuoden 2018 Doing Business -raportin laatimisessa oli ollut epäselvyyksiä. Georgieva toimi raportin kokoamisen ja julkaisun aikaan Maailmanpankin kakkosjohtajana. Georgievan epäillään parantaneen Kiinan sijoitusta raportin luokittelussa.

IMF:n johtokunta antoi lokakuussa tukensa Georgievalle, mutta Yhdysvaltain valtionvarainministeri Janet Yellen pyysi valuuttarahastoa toimiin, jotta IMF:n ennusteiden ja raporttien luotettavuus ja koskemattomuus voidaan taata jatkossakin. IMF:n mukaan pyydetyt toimet saatetaan maaliin tulevien viikkojen aikana.

Aiheesta lisää: