Venäjällä syyttäjä vaatii historioitsija Juri Dmitrijeville lisävankeutta

Karjalan tasavallan punaista terroria tutkinut historioitsija on ollut vangittuna yli viisi vuotta poliittisina pidettyjen syytösten takia.

Juri Dmitrijev Petroiskoin oikeustalon edessä keväällä 2018. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Venäjällä syyttäjä vaatii historioitsija Juri Dmitrijeville lisävankeutta.

Asian käsittely aloitettiin perjantaina Petroskoin kaupunginoikeudessa, kertoo Dmitrijevin asianajaja Roman Masalev venäläiselle Interfax (siirryt toiseen palveluun)-sivustolle.

65-vuotias historioitsija on saannut 13 vuoden vankeustuomion seksuaali- ja aserikoksista. Nyt syyttäjä hakee vankilatuomion pidentämistä kahdella vuodella.

Ensimmäistä kertaa poliisi pidätti Dmitrijevin joulukuussa 2016. Häntä on syytetty muun muassa lapsipornon valmistamista, aserikoksesta sekä hänen alaikäisen adoptiotyttärensä hyväksikäytöstä. Viimeisestä hän sai vuonna 2020 kolmen ja puolen vuoden tuomion, jota pidennettiin myöhemmin kymmenellä vuodella.

Stalinin terrorin paljastaja

Ihmisoikeusjärjestöt pitävät syytteitä poliittisina. Myös Dmitrijev ja tämän tytär Jekaterina Klodt kiistävät kaikki syytteet.

Dmitrijev on istunut korkean turvaluokituksen vankilassa viisi vuotta.

Itseoppinut historioitsija Dmitrijev on tutkitut diktaattori Josif Stalinin vainoja. Hän löysi Karjalan Sandarmohissa ja Krasnyi borissa sijaitsevat kaksi joukkohautaa, joihin oli haudattu Stalinin teloitusten uhreja.

Vuonna 2016 Dmitrijevin oli määrä julkaista tutkimuksistaan kirja. Hän ei saanut työtään päätökseen, sillä viranomaiset pidättivät hänet.

Lue lisää aiheesta: