Länsimaat vaativat Afganistania tutkimaan tiedot teloituksista ja katoamisista

Tuoreen raportin mukaan yli 100 turvallisuusjoukkoihin, poliisiin tai tiedustelupalveluun kuulunutta on kadonnut tai kuollut sen jälkeen kun he joko antautuivat tai joutuivat muuten talibanien käsiin Afganistanissa.

Taliban-taistelijoita Heratissa 19. elokuuta. Länsimaat ovat vaatineet Taliban-hallintoa tutkimaan tiedot teloituksista ja katoamisista. Kuva: AOP

Yhdysvallat, EU ja joukko muita länsimaita vaatii Afganistania hallitsevaa Taliban-liikettä kunnioittamaan lupaustaan olla vainoamatta maan entisiin turvallisuusjoukkoihin kuuluvia ihmisiä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) kertoi kuluneella viikolla (siirryt toiseen palveluun), että yli 100 turvallisuusjoukkoihin, poliisiin tai tiedustelupalveluun kuulunutta on kadonnut tai kuollut sen jälkeen kun he joko antautuivat tai joutuivat muuten talibanien käsiin.

Järjestön raportti (siirryt toiseen palveluun) perustuu 67 haastatteluun eri puolilla maata. Haastattelut tehtiin Ghaznin, Helmandin, Kunduzin ja Kandaharin provinsseissa.

Lisäksi Taliban on hyökännyt entisten turvallisuusjoukkoihin kuuluneiden perheenjäseniä vastaan, raportti kertoo.

Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Taliban kiistää syytökset

– Nämä raportoidut tapaukset on viipymättä tutkittava läpinäkyvällä tavalla, syyllisten on jouduttava vastuuseen teoistaan ja tutkinnan tulokset on julkistettava, länsimaat vaativat julkilausumassaan.

– Tulemme edelleenkin arvioimaan Taliban-hallintoa heidän tekojensa perusteella, lausunnossa muistutettiin.

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun)liike kielsi vasta hiljattain, että se olisi suorittanut kostotoimia maan edellisen hallinnon palveluksessa työskennelleitä vastaan.

Taliban marssi Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin elokuun puolivälissä. Liike on vakuuttanut uuden hallintonsa olevan maltillisen islamilainen, mutta maasta on saatu toistuvia raportteja ihmisoikeusrikoksista ja teloituksista.

Uutistoimisto AP kertoi esimerkiksi syyskuun loppupuolella, että liike harkitsee tiukan linjan palauttamista rangaistuskäytännöissään. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että islamilaisen lain rikkomisesta voitaisiin jatkossa teloittaa tai amputoida raajoja.

Lue lisää: