Itsenäisyyspäivää vietetään poikkeusoloissa – katso tästä Helsingin kulkueiden aikataulut ja reitit

Helsingissä järjestetään ainakin neljä itsenäisyyspäivän kulkuetta, jotka vaikuttavat liikenteeseen. Poliisi on turvaamassa kulkueiden toteutumista ja yleistä turvallisuutta.

Itsenäisyyspäivää juhlitaan tänä vuonna kirpeässä pakkassäässä. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Itsenäisyyspäivää vietetään toista kertaa poikkeusoloissa koronapandemian vuoksi. Presidentinlinnan juhlat on peruttu, mutta osa perinteisistä itsenäisyyspäivän tapahtumista voidaan toteuttaa.

Itsenäisyyspäivän lipunnosto järjestetään Tähtitorninmäellä aamulla kello yhdeksän. Tapahtuman järjestävä Suomalaisuuden liitto suosittelee yleisölle kasvomaskin käyttöä ja turvavälien pitämistä. Radio Suomi tekee lähetyksen tapahtumasta.

Helsingissä järjestetään neljä itsenäisyyspäivän kulkuetta. Poliisi on turvaamassa kaikkia kulkueita. Poliisin mukaan kokoontumisrajoitukset eivät estä kulkueiden järjestämistä.

Alla olevasta kartasta näet kulkueiden reitit.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Suomi herää -kulkue kokoontuu Rautatientorilla kello 15 ja kulkee reittiä Mikonkatu–Pohjois Esplanadi–Mannerheimintie–Eduskuntatalo.

Ylioppilaiden soihtukulkue aloittaa juhlallisuudet seppeleiden laskulla Hietaniemen hautausmaan sankariristillä kello 16. Kulkue lähtee liikkeelle hautausmaan kappelilta kello 17 ja kulkee reittiä Hietaniemenkatu–Arkadiankatu–Mannerheimintie–Pohjoisesplanadi–Presidentinlinna-Mariankatu–Aleksanterinkatu-Senaatintori.

Helsinki ilman natseja -kulkue kokoontuu Kampin Narinkkatorille kello 17, mistä se etenee reittiä Narinkkatori–Salomonkatu–Paasikivenaukio–Arkadiankatu–Runeberginkatu–Välskärinkatu–Taivallahdenaukio.

612-kulkue kokoontuu Töölöntorille kello 18 ja etenee reittiä Töölöntori–Runeberginkatu–Pohjoinen rautatienkatu–Mechelininkatu.

Kulkueiden reitteihin voi tulla vielä muutoksia.

Kulkueet vaikuttavat yksityiseen ja julkiseen liikenteeseen. Helsingin poliisi suosittelee yksityisautoilun välttämistä keskusta-alueella erityisesti Töölössä kello 15–20.

Poliisi valvoo itsenäisyyspäivän tapahtumia

Itsenäisyyspäivän turvallisuusjärjestelyt ovat Helsingin poliisin suurin vuosittainen operaatio. Järjestelyihin osallistuu useita yhteistyöviranomaisia.

Helsingin poliisin ylikomisario Heikki Porolan mukaan poliisi pitää huolen siitä, että kulkueet ja mielenosoitukset pystytään järjestämään kokoontumislain mukaisella tavalla.

– Meillä on hyvät valmiudet itsenäisyyspäivään. Kun tasavallan presidentin vastaanottoa ei toteuteta, se tietysti antaa meille pikkuisen kevennystä. Kulkueet saadaan kyllä turvallisesti pidettyä, Porola sanoo.

Poliisin mukaan mikään kulkue ei vaadi erityistä huomiota, mutta eri kulkueiden kohdatessa on oltava hereillä. Eri näkemyserojen ja vastamielenosoittajien kohtaamiset ovat aiempina vuosina työllistäneet virkavaltaa.

– Tuolla on pari kulkuetta, jotka takavuosina ovat mielellään olleet vähän sellaisella kissa ja koira -leikillä. On vastamielenosoittajia ja puolesta ja vastaan -tilanteita. Pyritään varmistamaan, ettei tule sellaista kontaktia, mitä me emme halua, ja että homma pysyy turvallisena, Porola sanoo.

Ilmailua rajoitetaan Itsenäisyyspäivänä Helsingin keskustassa kello 6.00–22.00. Rajoitus koskee sekä miehitettyä että miehittämätöntä ilmailua, kuten esimerkiksi droonin käyttöä.

Presidenttipari Ylen lähetyksessä

Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto peruttiin marraskuussa heikentyneen tartuntatilanteen vuoksi. Juhlavastaanoton sijaan Ylen tv-lähetyksessä nähdään presidentti Sauli Niinistön ja puolisonsa Jenni Haukion haastattelu.

Myös veteraaneja, lottia ja koronapandemian aikana ansioituneita henkilöitä kuullaan lähetyksessä. Yle TV1 näyttää myös juhlien etkot ja jatkot.

Ilmatieteenlaitos lupailee itsenäisyyspäivälle kireää pakkassäätä. Lämpötilat ovat ajankohtaan nähden jopa kymmenen astetta normaalia kylmempiä.

Juttua muokattu 6.12. klo 12.45: Ylioppilaiden soihtukulkue lähtee liikkeelle klo 17, ei klo 16.
Juttua muokattu 6.12. klo 16.20: Helsinki ilman natseja -kulkueen ajankohta muutettu.

Lue myös: