Ministereitä ohjeistettu välttämään kontakteja ja hakeutumaan koronatestiin ulkoministeri Haaviston koronatartunnan takia

Sanna Marin on kertonut käyneensä tänään jo koronatestissä ja sen tulos on negatiivinen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto saapui hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä tiistaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) lauantai-iltana varmistuneeseen koronavirustartuntaan liittyvät selvittelyt ovat täydessä käynnissä.

Muun muassa pääministeri Sanna Marin (sd.) on kertonut twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että ulkoministeri Haaviston tartunnan johdosta hän on hakeutunut tänään koronatestiin ja sen tulos on negatiivinen.

Päivityksessään Marin kertoo menevänsä huomenna vielä toiseen testiin.

Haavisto on osallistunut hallituksen kokouksiin, minkä takia valtioneuvoston kansliasta on annettu ohjeistusta kaikille ministereille.

Kokouksissa on ollut maskisuositus. Perjantaina ohjelmassa oli myös presidentin esittely, mutta presidentti osallistui tilaisuuteen etänä.

Myös valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen on ohjeistanut ministereitä ja eräitä virkamiehiä varotoimenpiteenä välttämään kontakteja toistaiseksi.

Muutoksia joidenkin ministereiden ohjelmaan

Tiedotteen mukaan heidät on ohjeistettu hakeutumaan koronatestiin ennen lähityöhön palaamista. Kontaktien välttämisen vuoksi joidenkin ministerien lähipäivien ohjelmaan tulee muutoksia.

Ulkoministeri Haavisto työskentelee toistaiseksi etänä kotoaan käsin.

Aiemman tiedon mukaan kaikkia, joilla on ollut ulkoministerin kanssa yhteinen ohjelma perjantaina, on pyydetty välttämään kontakteja negatiiviseen koronatestitulokseen saakka. Testiin oli kuitenkin suositeltu hakeuduttavan aikaisintaan 6.12. iltapäivällä.

Valtioneuvoston ohella myös eduskunnassa ulkoministerin tartuntaan liittyvät menettelyt ovat käynnistyneet.

– Eduskunnassa selvitetään tilat ja tilanteet, ja mahdolliset sen mukaiset altistumiset, keitä hän on tavannut, minkälaisissa kokouksissa hän on ollut, sanoo eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio Ylelle.

Pyhäpäivät antavat aikaa

Peräkkäiset pyhäpäivät antavat työlle lisäaikaa.

– Se työ voidaan tehdä kohtalaisen rauhassa ja huolella, koska eduskuntahan kokoontuu vasta tiistaina itsenäisyyspäivän jälkeen.

Menettelytavat mahdollisten altistuneiden löytyessä ovat eduskunnassa selkeät.

– Altistuneita kehotetaan matalla kynnyksellä hakeutumaan testiin ja selvitetään samalla, kuinka paljon asianomaiset henkilöt kykenevät olemaan etätöissä, Rauhio kertoo.

Hän korostaa, että selvittelytyöt tehdään kohtuullisen tarkasti.

– Ei tässä koko eduskuntaa panna etätöihin sen takia, sanoo Rauhio.