Herätys: Työpaikkojen koronapassi jakaa puolueita, Turussa puidaan harvinaista murhajuttua, Nobel-palkittu Muratov on suomikiekon ystävä

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet lyhyesti.

Koronapasssi on käytössä alueilla, joilla on esimerkiksi ravintolarajoituksia. Asiakkailta koronapassia voi kysyä, työntekijöiltä ei. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Kysymys koronapassin laajentamisesta jakaa puolueita jyrkästi

Yle kysyi kansanedustajilta, pitäisikö myös työnantajilla olla mahdollisuus vaatia työntekijöiltä koronapassia. Kysymys koronapassin laajentamisesta jakaa puolueita jyrkästi. Suurimmat jakolinjat löytyvät kuitenkin oppositiosta, eivät hallituksen sisältä.

Niinistö puhui Linnan juhlissa sienestämisestä ja koronasta

Presidenttipari kiitti veteraaneja ja lottia heidän tekemästään työstä. Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

104-vuotiasta Suomea juhlittiin kirpeässä pakkassäässä. Kokosimme yhteen itsenäisyyspäivän kohokohdat, puheenaiheet ja rähinät. Presidentti Sauli Niinistö puhui Linnan juhlissa sienestämisestä ja koronasta.

Joulun lentomatkailu Pohjois-Suomeen on taas vauhdissa

Rukapalvelun Jokke Kämäräinen ei näe syytä panikoimiseen omikron-virusvariantin vuoksi. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Alustavien tilastojen valossa Lappiin ja Kuusamoon tänä vuonna saapuvien jouluturistien määrä on nousemassa ennen viime vuoden koronajoulua vallinneisiin lukemiin. Aika näyttää, miten kehittyvä uusi koronatilanne vaikuttaa pohjoisen talvimatkailuun.

Onko "mainosmies" syyllinen 27 vuotta vanhaan murhaan?

Ilpo Hämäläinen katosi Turussa elokuussa 1994. Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Turussa alkaa harvinainen oikeudenkäynti. Syyttäjä yrittää todistaa 68-vuotiaan entinen mainostoimistoyrittäjän syylliseksi elokuussa 1994 kadonneen Ilpo Härmäläisen epäillystä murhasta. Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta. Uhri on kateissa.

"Pelaat jääkiekkoa raivaustraktoreita vastaan"

Novaja gazetan toimitus pitää aamupalaveriaan lehden murhatulle toimittajalle Anna Politkovskajalle omistetussa tilassa. Huoneessa tönöttää myös jääkiekkomaali, ja jäljistä huomaa, ettei se ole pelkkää rekvisiittaa. Kuva: Grigory Vorobjov / Yle

Venäjän kuuluisimman itsenäisen sanomalehden Novaja gazetan pitkäaikainen päätoimittaja Dmitri Muratov on paitsi tuore Nobelin rauhanpalkinnon voittaja, myös suomalaisten lätkämailojen innokas keräilijä. Venäjän lehdistönvapaus on Muratovin mielestä kuin matsi ilman sääntöjä. Hänen alaisiaan on tapettu, mutta mikään lehtijuttu ei ole Muratovin mielestä hengen arvoinen.

Kireät pakkaset jatkuvat

Korkeapaineen selänne vaikuttaa ja sää on enimmäkseen poutaista. Lunta sataa ajoittain lähinnä idässä. Pakkanen on laajoilla alueilla kireää, mutta pilvisyydestä riippuen pakkaslukemissa on suuria paikallisia vaihteluita. Lämpötila on idässä ja etelässä -10 ja -20 asteen välillä, lännessä ja pohjoisessa -15 ja -30 asteen välillä.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.