Kaksi naista saapui Venäjältä Suomeen ja kieltäytyi koronatestistä – toinen käräjäoikeus hylkäsi syytteen ja toinen tuomitsi rikoksesta

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus päätyi vapauttamaan naisen syytteestä, sillä terveystarkastuksen määritelmä oli sen mukaan epäselvä. Etelä-Karjalan käräjäoikeus puolestaan tuomitsi syytetyn.

Näytteenottopaikka Nuijamaan raja-asemalla. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Kaksi käräjäoikeutta antoi marraskuussa päinvastaiset tuomiot asioissa, joissa Venäjältä Suomeen matkustanut kieltäytyi koronavirustestistä. Käräjäoikeudet tulkitsivat eri tavoin sitä, mitä pakollinen terveystarkastus tarkoittaa.

Ensimmäisessä tuomiossa oli kyse tapahtumista Niiralan rajanylityspaikalla Tohmajärvellä.

Kolmikymppinen nainen saapui kesäkuussa Venäjältä Suomeen, jossa hänet ohjattiin Itä-Suomen aluehallintoviraston määräämään tartuntatautilain mukaiseen pakolliseen terveystarkastukseen. Kyseessä oli tarkastus koronaviruksen riskimaista saapuville matkustajille.

Tarkastuksessa naiselle ilmoitettiin, että hänen on suostuttava koronavirustestiin. Naisen mukaan hän pelkäsi nenänielutestiä ja sitä, että hän saisi paniikkikohtauksen. Nainen pyysi saada puhua lääkärin kanssa, mutta hän sai puhelimitse yhteyden vain terveydenhoitajaan.

Terveydenhoitaja kertoi naiselle, että hänet määrätään karanteeniin. Rajalla naiselle kirjoitettiin sakko terveydensuojelurikkomuksesta, koska hän ei ollut suostunut testiin.

Nainen ei suostunut maksamaan sakkoa, joten asia eteni Pohjois-Karjalan käräjäoikeuteen. Käräjäoikeus antoi asiassa tuomion 15. marraskuuta.

Terveystarkastuksen määritelmä epäselvä

Käräjäoikeus totesi, että aluehallintoviraston päätöksestä ei käy ilmi, sisältyykö pakolliseen terveystarkastukseen nimenomaan koronavirustesti. Käräjäoikeuden mukaan lain esitöistä löytyy perusteluja sekä puolesta että vastaan.

Valmisteluaineiston perusteella näytti käräjäoikeuden mukaan siltä, että tapauskohtaisesti voitaisiin riittäväksi toimenpiteeksi katsoa myös karanteenipäätös ilman testiä.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen, sillä se katsoi, ettei nainen ollut rikkonut aluehallintoviraston päätöksen mukaista velvollisuutta osallistua tartuntatautilain mukaiseen pakolliseen terveystarkastukseen, vaikka hän kieltäytyi testistä.

Syytteen hylkäämisestä kertoi ensimmäisenä Karjalainen (siirryt toiseen palveluun). Tuomio on lainvoimainen.

Seuraavana päivänä päinvastainen tuomio

Vain päivä Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tuomion jälkeen naapurikäräjäoikeus antoi tapausta muistuttavassa jutussa päinvastaisen tuomion.

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa käsiteltiin niin ikään Venäjältä Suomeen saapuneen naisen tapausta. Nainen oli huhtikuussa saapunut Nuijamaan rajanylityspaikalle, jossa hänet ohjattiin Etelä-Suomen aluehallintoviraston määräämään terveystarkastukseen.

Nainen kieltäytyi koronavirustestistä, koska hänen kokemuksensa mukaan nenän kautta otettava testi oli epämiellyttävä. Nainen pyysi, että testi otettaisiin sen sijaan nielusta.

Tähän ei suostuttu, ja naiselle kirjoitettiin sakko terveydensuojelurikkomuksesta. Nainen kieltäytyi maksamasta sakkoa, joten asia eteni Etelä-Karjalan käräjäoikeuteen.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden ratkaisusta poiketen Etelä-Karjalan käräjäoikeus katsoi, että terveystarkastus tarkoitti nimenomaan koronavirustestausta. Käräjäoikeuden mukaan vastaajalla ei ollut oikeutta määrittää suoritettavan terveystarkastuksen tapaa.

Käräjäoikeus tuomitsi naisen terveydensuojelurikkomuksesta viiteentoista päiväsakkoon. Tuomio ei ole lainvoimainen, sillä nainen on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon.

Lue lisää: