Koronavirusrokotteen kehittäjä: Seuraava pandemia voi olla nykyistä tappavampi

Professori Dame Sarah Gilbert on johtanut Oxfordin yliopistossa koronarokotteen tutkimustyötä. Gilbertin arvion mukaan pandemia-aika ei ole vielä ohi.

Professori Dame Sarah Gilbertin mukaan seuraava pandemia voi olla nykyistä koronapandemiaa pahempi. Kuva: Eloy Alonso / EPA

Maailmanlaajuisesti yli 5 miljoonaa ihmistä on kuollut koronaviruksen seurauksena. Pandemia-aika ei ole ohi, ja seuraava pandemia voi olla nykyistä tappavampi, arvioi Oxfordin yliopiston virustutkija professori Dame Sarah Gilbert.

– Tämä ei ole viimeinen kerta, kun virus uhkaa elämäämme ja toimeentuloamme. Totuus on, että seuraava pandemia voi olla nykyistä pahempi.

– Se voi olla tarttuvampi tai tappavampi kuin nykyinen pandemia tai se voi olla molempia, Gilbert arvioi brittimedioiden mukaan.

Gilbert on Oxfordin yliopistossa johtanut tutkimustyötä, jonka tuloksena on syntynyt yliopiston ja AstraZeneca-lääkeyhtiön yhteinen rokote.

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) rokote on laajimmin maailmassa käytetty koronarokote. Kyseinen rokote on käytössä yli 170 maassa.

Gilbertin mielestä on tärkeää pitää mielessä nykyisen koronapandemian opetukset. Hän myös korosti brittimedioissa, että on tärkeä kehittää varautumissuunnitelma tulevaa pandemiaa varten.

Hiljattain havaittu omikronvirusmuunnos on nostanut esiin uusia mahdollisia uhkakuvia. Uutta virusmuunnosta on havaittu tähän mennessä yli 30 maassa, kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Gilbertin mukaan virusmuunnoksesta tiedetään tähän mennessä se, että nykyiset rokotukset tai sairastettu koronavirustauti saattavat tarjota pienemmän suojan uutta muunnosta vastaan.

– Ennen kuin tiedämme enemmän, meidän on oltava varovaisia ja toimittava niin, että viruksen leviäminen hidastuu.

Gilbertistä ja useasta muusta tieteen ja hoitoalan ansioituneesta naisesta julkaistiin elokuun alussa Barbie-nuket. Katso videota Gilbertin ajatukset nimikkonukestaan.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: tautiekologi Tuomas Aivelo kertoo kaiken, mitä omikronvariantista tiedetään juuri nyt ja miten perhejoulun viettoon tulisi suhtautua.

Koronaviruksen omikronvariantti havaittiin Etelä-Afrikassa marraskuun lopulla ja pian sen jälkeen sitä löytyi ympäri maailmaa, Suomestakin. Mitä tiedämme variantin alkuperästä ja millaisen uhkan runsaasti mutatoitunut koronavirus aiheuttaa? Tautiekologi Tuomas Aivelo kertoo kaiken, mitä omikronista juuri nyt tiedetään.

Lue myös: