Käräjäoikeus harkitsee uudestaan, voiko Kankaanpään natsiryhmän jäsentä pitää vangittuna terrorismijutussa – uutta tietoa epäillyn taustasta

Miestä on aiemmin epäilty törkeästä ampuma-aserikoksesta, räjähderikoksesta ja törkeästä pahoinpitelystä. Lisäksi epäilty mies on itse yläkoululaisena joutunut raa'an koulukiusaamisen ja pahoinpitelyn uhriksi.

Porin oikeustalo kuvattuna 3.12. Oikeus ei tuolloin antanut lupaa vangitsemisistuntojen kuvaamiseen. Kuva: Katja Halinen / Yle

Satakunnan käräjäoikeus käsittelee perjantaina uudelleen yhden Kankaanpään uusnatsiryhmän jäsenen vangitsemista. Käsittelyn on määrä alkaa kello 14.

Käräjäoikeus vangitsi vuonna 1996 syntyneen miehen viime viikon perjantaina heikommalla syytä epäillä -perusteella. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kyseistä epäiltyä vastaan ei ollut niin vahvaa näyttöä kuin muita epäiltyjä vastaan.

Lain mukaan epäilty voidaan vangita syytä epäillä -perusteella, jos vangitseminen on odotettavissa olevan lisäselvityksen vuoksi erittäin tärkeää.

Tuomioistuimen on otettava asia uudelleen käsiteltäväksi viipymättä ja viimeistään viikon kuluttua vangitsemisesta. Vangitsemiskäsittelystä voidaan luopua vain, jos poliisi päättää vapauttaa epäillyn. Poliisi ei ole ilmoittanut epäillyn vangitsemisesta, vaan asian uudelleenkäsittelylle on varattu aika perjantaille.

Käräjäoikeus vangitsi 3. joulukuuta neljä muuta saman ryhmittymän jäsentä todennäköisin syin epäiltynä terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Heitä epäillään myös terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tahallisesta räjähderikoksesta.

Epäillyn taustasta paljastui uutta tietoa

Huomenna uudelleenkäsittelyssä oleva mies on kirjoilla omakotitalo-osoitteessa Laviassa. Häntä on vyyhdin aikana aiemmin epäilty törkeästä ampuma-aserikoksesta, räjähderikoksesta ja törkeästä pahoinpitelystä.

Satakunnan käräjäoikeuden arkistosta ilmenee, että epäilty mies on yläkoululaisena joutunut raa'an koulukiusaamisen ja pahoinpitelyn uhriksi.

Tuolloin 15-vuotiaat pojat olivat kesken liikuntatunnin lyöneet häntä risuilla sekä tönineet ja potkineet häntä. Pahoinpitelijät myös teippasivat hänen kätensä maalarinteipillä kyynärpäiden yläpuolelta kiinni vartaloon.

Kiusaajat myös pakottivat hänet riisumaan kenkänsä ja kävelemään sukkasillaan märällä tiellä.

Pahoinpitelijät tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä vapaudenriistosta ja lievästä pahoinpitelystä. Käräjäoikeuden mukaan osapuolet olivat sovitelleet tapahtuman, johon "liittyi nuoruuden harkitsemattomuutta".

Tämän takia käräjäoikeus jätti pahoinpitelijät rangaistukseen tuomitsematta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää: