Sää lauhtumassa loppuviikosta – lämpötila saattaa kivuta paikoin plussan puolelle

Ensimmäinen jäänmurtaja on lähtenyt avustamaan laivaliikennettä pohjoiseen, kun vuodenaikaan nähden tavallista kylmempi sää on jäätänyt merireittejä. Ilmavirtaukset ovat kääntymässä vähitellen etelän puolelle.

Vuodenaikaan nähden kylmä sää näkyy myös siinä, että ensimmäinen jäänmurtaja on lähtenyt Helsingistä kohti Perämerta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Alkuviikoksi on odotettavissa maanantain kaltaista säätä, mutta Itä-Suomeen saattaa olla luvassa tiistaina ja keskiviikkona lumisadetta, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen.

– Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä menee Laatokan itäpuolella matalapaine, mutta siitä ei ehkä yllä paljon sateita. Ehkä aivan itäisimpään Suomeen, Itä-Suomeen, Koillismaalle ja Kainuuseen tulee tiistai-iltana sekä keskiviikkona lumisadetta. Se on kuitenkin aika heikkoa, Parviainen kertoo.

Muualla maassa on tiistaina poutaa, sillä korkeapaine vaikuttaa edelleen – varsinkin Länsi-Suomessa, missä pakkanen on kireää. Myös Lapissa on 20–30 astetta pakkasta.

Parviaisen mukaan torstaiksi on odotettavissa ainakin pientä käännettä säähän. Silloin lounaasta alkaa lähestyä matalapaine tai ainakin tuulet kääntyvät enemmän eteläkaakon puolelle.

– Eteläinen virtaus alkaa voimistua ja samalla lauhtuu lännestä alkaen. Perjantaina olisi ehkä odotettavissa lumisadetta Lounais- ja Länsi-Suomeen, Parviainen jatkaa.

Silloin lämpötilat alkavat nousta 10 pakkasasteesta "ihan pikkupakkasiin". Perjantaina lounaissaaristossa elohopea saattaa nousta jopa plussan puolelle.

– Itä-Suomessa ja Lapissa on tuolloin vielä 10–20 astetta pakkasta.

Talvinen sää on vaikuttanut siihen, että talven ensimmäinen jäänmurtaja on lähtenyt Helsingistä kohti Perämerta avustamaan Kemin, Oulun ja Tornion alueille.

Talven pakkasennätys rikki itsenäisyyspäivänä

Muonion kirkonkylän sääasemalla Lapissa mitattiin maanantaiaamuna tämän talven alin pakkaslukema, Ilmatieteen laitos kertoi Twitterissä. Pakkasta Muoniossa oli maanantaina aamukymmeneltä –35,2 astetta.

Itsenäisyyspäivää vietettiin kylmissä oloissa ympäri Suomea. Ilmatieteen laitoksen mukaan myös usealla muulla asemalla saavutettiin maanantaina tämän talven alin lukema.

Ennen maanantaita kuluvan talven kovin pakkaslukema, 34,3 miinusastetta, mitattiin sunnuntaina Utsjoen Kevojärvellä Pohjois-Lapissa.