USA:n ja Euroopan johtajat ilmaisivat yhdessä tukeaan Ukrainalle – Biden keskustelee tänään Putinin kanssa

Yhdysvallat ja Ukraina ovat sanoneet, että Venäjä on koonnut kymmeniätuhansia sotilaita lähelle Ukrainan rajaa ja että hyökkäys voisi alkaa ensi kuussa. Venäjä on kiistänyt syytteet.

Putin ja Biden pitävät videokeskustelun Ukrainasta tänään. Kuva: Lehtikuva

Venäjän joukkojenkeskitykset Ukrainan rajalle sekä Venäjän yhä koveneva retoriikka huolestuttavat Yhdysvaltoja sekä sen eurooppalaisia liittolaisia Ranskaa, Saksaa, Italiaa ja Britanniaa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden neuvotteli eurooppalaisten liittolaisten kanssa aamuyöllä Suomen aikaa. Bidenin on määrä käydä tänään myöhemmin videokeskustelu Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Ranskan Emmanuel Macron, Saksan Angela Merkel, Italian Mario Draghi ja Britannia Boris Johnson korostivat yhteisneuvotteluissa tukeaan Ukrainan itsemääräämisoikeudelle ja alueelliselle koskemattomuudelle.

Valkoinen talo kertoi lisäksi liittolaisten vaativan Venäjää de-eskaloimaan tilannetta raja-alueella.

Venäjä ei odota suuria onnistumisia Bidenin ja Putinin keskusteluissa

Venäjä ilmoitti maanantaina, ettei se odota "läpimurtoja" Putinin ja Bidenin videokeskusteluissa. Asiasta kertoi Putinin tiedottaja Dmitri Peskov venäläisten uutistoimistojen mukaan.

Yhdysvallat ja Ukraina ovat sanoneet, että Venäjä on koonnut kymmeniätuhansia sotilaita lähelle Ukrainan rajaa ja että hyökkäys voisi alkaa ensi kuussa.

Venäjä on syytökset kiistänyt ja sanonut puolestaan olevansa huolissaan Ukrainan armeijan mobilisoinnista lähelle Venäjän tukemien Itä-Ukrainan separatistien alueita.

Ukraina ja sen läntiset liittolaiset ovat syyttäneet Venäjää siitä, että se lähettää aseita ja sotilaita Itä-Ukrainan separatistikapinallisten tueksi.

Jännite Venäjän ja Ukrainan välillä ei ole mitään uutta. Vuonna 2014 Venäjä liitti Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan itseensä ja pian sen jälkeen Venäjä alkoi tukea separatistikapinallisia Itä-Ukrainassa Luhanskin ja Donetskin alueilla.

Ukrainan konflikti on tähän mennessä vaatinut yli 13 000 ihmisen hengen.

Lisää aiheesta: