Ylilääkäri kummastelee poliitikkojen vatvomista Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin sijainnista: "Ei kuulosta millään tavalla järkevältä"

Eksoten ylilääkäri hämmästelee uutta käännettä, jonka mukaan lääkärihelikopteri sijoitettaisiin väliaikaisesti Lappeenrantaan ja siirrettäisiin myöhemmin Kouvolaan.

Lääkärihelikopterin sijaintipaikkaa on Kaakkois-Suomessa vatvottu jo vuosia (arkistokuva). Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Lääkärihelikoptereiden toiminnasta vastaava Finnhems Oy arvioi, että Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin uuden tukikohdan voisi perustaa väliaikaisesti Lappeenrantaan.

Asia käy ilmi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) vastauksesta kouvolalaisen kansanedustaja Ville Kauniston (kok.) kirjalliseen kysymykseen.

Lääkärihelikopteri tulisi Lappeenrantaan, vaikka sen paikaksi on jo kolme vuotta sitten sitten päätetty Kouvolan Utti.

Eksoten ensihoidon ja päivystyksen ylilääkäri Pekka Korvenoja on yllättynyt ministeri Kiurun kannanotosta.

– Tällaisesta vaihtoehdosta ei ole vielä missään yhteydessä puhuttu, sanoo Korvenoja.

Korvenojasta ei tunnu järkevältä, että lääkärihelikopterin tukikohta perustettaisiin väliaikaisesti Lappeenrantaan ja siirrettäisiin myöhemmin Uttiin.

 Eksoten ensihoidon ja päivystyksen ylilääkäri Pekka Korvenoja
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten ensihoidon ja päivystyksen ylilääkäri Pekka Korvenojan mielestä helikopterin sijoituspaikkaa ei saisi kesken kaiken vaihtaa.

Alun perin asiantuntijatyöryhmä piti Lappeenrantaa parhaana Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin sijaintipaikkana.

Myös ylilääkäri Pekka Korvenoja liputtaa Lappeenrannan puolesta. Hän nostaa Lappeenrannan eduksi olosuhteet, valmiudet ja jopa rakenteet, mikä saattaa tehdä tukikohdan perustamisen Lappeenrantaan edullisemmaksi kuin Uttiin.

– Perustamiskustannukset joudutaan käymään läpi, oli sitten sijoituspaikka Utti tai Lappeenranta, pohtii Korvenoja.

Hänen mielestään priorisointi olisi joka tapauksessa tehtävä pysyvän sijoituspaikan perusteella.

Kouvolan Utissa toimii nykyisin Puolustusvoimien sotilaslentokenttä helikoptereineen ja laskuvarjohyppukoulutuksineen. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Toinen tärkeä peruste on Korvenojan mukaan lääkärihelikopteritukikohdan perustamisen alkuperäinen lähtökohta eli reformiministerityöryhmän linjaus vuodelta 2018. Reformiministerityöryhmä linjasi, että toiminnat alkavat uusissa tukikohdissa vuonna 2022.

– Yhdenvertaisuuden periaate jää pahasti auki, jos Seinäjoki aloittaa jo ensi vuoden loppupuolella ja Kaakkois-Suomen osalta asia venyy jopa vuoteen 2025, sanoo Korvenoja.

Etelä-Karjala on Korvenojan näkemyksen mukaan lääkärihelikopterin saannin kanssa merkittävässä tyhjiössä.

"Hämmentävä kannanotto", sanoo Kaunisto

Ministeri Kiurulle kirjallisen kysymyksen jättänyt kouvolalainen kansanedustaja Ville Kaunisto on hämmentynyt ministeri Kiurun vastauksesta.

– Se herättää myös sellaisen olon, että tietoa on yritetty ennen aluevaaleja pimittää, arvioi Kaunisto.

Ministeri vaikuttaa Kauniston mukaan olevan väliaikaisratkaisun takana ainakin osittain. Kaunisto kuvailee ministerin vastausta myös ristiriitaiseksi.

– Väliaikaisratkaisu ei voi ikinä olla kustannuksiltaan optimiratkaisu. Historiassa on esimerkkejä siitä, että väliaikaisratkaisu ajan mittaan halutaan muuttaa pysyväksi, sanoo Kaunisto.

"Seuraava tavoite on saada tukikohta pysyväksi"

Lääkärihelikopterin väliaikainenkin sijoittaminen Lappeenrantaan on lappeenrantalaisen kansanedustaja Jukka Kopran (kok.) mielestä myönteinen asia.

– En tiedä, mihin väliaikaisuus perustuu, mutta kopteri pitää sijoittaa pysyvästi Lappeenrantaan, Kopra jatkaa.

Lappeenrannassa lääkärihelikopterin tukikohta tulisi kaupungin lentokentälle, joka sijaitsee reilun kiloimetrin päässä kaupungin keskustasta. Kuva: Silva Nieminen / Yle

Kopra moittii lääkärihelikopterin käsittelyä poliittisesta suhmuroinnista ja huonosta päätöksenteosta jopa ministeriön tasolla.

Hän muistuttaa, että kaikki selvitykset ja tutkimukset puolisivat alun perinkin tukikohdan sijoittamista Lappeenrantaan.

– Jos olisimme toimineet faktojen mukaan, niin kopteritoiminta olisi jo käynnissä Etelä-Karjalassa. Jos se sijoitetaan tänne määräaikaisesti, niin seuraava tavoite vaikuttamistoimissa on saada tukikohta pysyväksi, sanoo Kopra.

Lappeenrantalainen kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) pitää ministeri Kiurun näkemystä Lappeenrannan kannalta lupaavana. Hän muistuttaa, että väliaikaisesta tukikohdan perustamisesta on tehtävä päätökset.

– Tarjolla oleva tila vaatii muutoksia. Joka tapauksessa tärkeintä on vastata tarpeeseen ja korjata palvelussa oleva puute, sanoo Kymäläinen.

Kouvolalainen kansanedustaja Paula Werning (sd.) ymmärtää väliaikaisen tukikohdan tarpeen, mikäli se perustuu aikatauluhaasteisiin.

– Järkevämpi vaihtoehto olisi tuoda eduskunnalle selvitettäväksi, mitä Kaakkois-Suomen lääkärihelikopteritukikohdan kanssa on tehty. Päätöksenteosta on sentään kulunut kolme vuotta, ihmettelee Werning.