Pakkanen paukkuu myös Uudellamaalla – kysyimme, miten pakkasrajoja noudatetaan kouluissa, päiväkodeissa ja ulkotreeneissä

Uudenmaan kouluissa ja päiväkodeissa ulkoillaan välitunneilla paukkupakkasillakin. Harrastuksiakin pyritään pitämään kylmällä ilmalla normaalisti, mutta pakkasen kiristyessä harjoituksia voidaan myös perua.

Lämpimät kengät pitävät kiipeilijän pakkasenkestävänä. Kuva: Katriina Laine / Yle

Kylmä viima ja yli kymmenen asteen pakkaset ovat saapuneet viilentämään myös eteläisintä Suomea.

Pakkaslukemien seuraamisen sijaan esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa ulkona liikkuminen arvioidaan tilannekohtaisesti. Uudellamaalla päiväkotien ulkoleikit pysyvät päiväohjelmassa, mutta lyhenevät, kun reilun kymmenen asteen pakkaslukemia seuraa viima.

Vanhempien toiveet pitää lapset pelkästään sisätiloissa ei usein järjesty, mutta esimerkiksi jalkapallotreeneistä voi tarvittaessa jäädä kovien pakkasten paukkuessa myös pois.

Jalkapallotreenit toteutuvat pakkasellakin

Jalkapalloharjoitukset pidetään talviaikaan usein kuplahallissa, joka voi tuntua jopa ulkoilmaakin kylmemmältä. Kuplahalliin kertyvä kosteus lisää hyytävää tunnetta entisestään.

Jalkapalloseura Lohjan Pallon joukkueenjohtaja Jaana Aarnion mukaan pakkasrajoja noudatetaan joukkueesta ja ikäryhmästä riippuen. Joukkueenjohtaja ja valmentajat saavat itse päättää, miten harjoituksia rajoitetaan. Aarnion mukaan pakkasraja on yleensä kymmenen tai viidentoista asteen välillä.

Aarnio toimii vuonna 2013 syntyneiden poikien joukkueenjohtajana.

– Sunnuntaina peruttiin harjoitukset, kun mittari näytti 16 astetta pakkasta. Totesimme, ettei poikia voi laittaa sinne juoksemaan kovaa ja hengästymään. Se ei olisi keuhkoille kauhean hyväksi.

Lämmin pukeutuminen on jalkapallossa hankala toteuttaa. Aarnion mukaan suurin haaste ovat ahtaat nappulakengät, joihin ei paksu sukka mahdu. Väljien vaatteiden alle voisi saada enemmän lämmittäviä kerroksia.

– Vanhempien ja lasten mielipiteitä otetaan huomioon kovilla pakkasilla. Uusille pelaajille voi tulla järkytyksenä, miten jäätävän viileää kuplahallissa on, Aarnio sanoo.

– Harjoitukset eivät ole pakollisia, jos joku kokee, että omalle lapselle ulkona on liian kylmä.

"Oikeanlainen pukeutuminen korostuu pakkasella"

Kalasataman peruskoulussa Helsingissä pakkasraja on määritelty tarkasti. Rehtori Kati Pennasen mukaan liikunnanopetuksen aikana pakkasraja on 15 astetta ja ulkovälituntien rajana pidetään 20 astetta.

– Lapsi saa silti halutessaan mennä ulkoilemaan, vaikka pakkasta olisi mittarin mukaan enemmänkin, Pennanen kertoo.

Varhaiskasvatuksen puolella yhtä oikeaa pakkasrajaa ei ole määritelty. Helsingin eteläisen alueen varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Katariina Laakso muistuttaa, että Helsingin alueilla ja päiväkodin pihan sijainnilla on eroja.

– Joskus 10 pakkasastetta ja tyyni sää on mahtava ulkoilukeli, mutta esimerkiksi eteläisessä Helsingissä rannoilla tuuli voi olla hyvinkin kylmää. Tuulen vaikutus pitää silloin ottaa huomioon, Laakso sanoo.

Suojaisella päiväkodin sisäpihalla pakkasraja voi Laakson mukaan olla hyvin erilainen kuin vaikka Lauttasaaressa rannan alueen päiväkodeissa.

– Henkilökunta kyllä katsoo hyvin tarkastikin, miten tuuli vaikuttaa pakkasen purevuuteen. Ulkoilemaan pyritään joka päivä, oli keli mikä tahansa, Laakso kertoo.

Oikeanlainen pukeutuminen korostuu etenkin purevalla pakkasella. Päiväkodin henkilökunta varmistaa lapselle kaikki tarvittavat vaatekappaleet ylle, sillä lapsi tarvitsee paukkupakkasilla useampia vaatekerroksia. Riittävästä pukeutumisesta on vanhemmilla vastuu.

Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Laakson mukaan on joitain vanhempia, jotka ihmettelevät pakkasrajoja ja toisaalta jotkut voivat olla huolissaan, paleltuuko oma lapsi ulos pakkasella.

– Joskus tarvitaan sensitiivistä keskustelua, jotta yhteinen näkemys vanhempien kanssa löytyy. Yhden huoltajan toiveiden mukaisesti ryhmämuotoista varhaiskasvatusta ei voi kuitenkaan pyörittää, Laakso toteaa.

Mitä ajatuksia artikkeli sinussa herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka.

Lue myös: