Hyppää sisältöön

Pohjalainen jouluvaloperinne myy nyt Ruotsissakin – "Uskoa, toivoa ja rakkautta tarvitaan ehkä enemmän kuin koskaan"

Paperia, mainospahvia ja tukipuuta. Siitä on perinteiset risti, ankkuri ja sydän tehty. Vaikka symbolit ovat herkkiä, ne voi saada pysymään hyväkuntoisina vuosikymmeniä.

Kim Wenna on suunnitellut valosarjalle laatikon, jossa kukin symboli makaa omassa lokerossaan. Se on tarpeen, jotta herkät, paperiset valot pysyvät ehjinä. Kuva: Raila Paavola / Yle
Kim Wenna on valmistanut Pietarsaaren joulusymboleita jo vuosikymmenien ajan. Tänä vuonna, pitkästä aikaa, hän on avannut pienen joulumyymälän. Siellä hänet tapasi Raila Paavola.

Risti, ankkuri ja sydän ovat tutut symbolit pietarsaarelaiselle Kim Wennalle. Hänellä on menossa 43. vuosi Usko, toivo, rakkaus -jouluvalojen tekijänä.

– Kyllä sen melkein unessakin osaa, hymyilee Wenna.

Joulusymbolien historia on silti paljon vanhempaa perua ja sanoma vieläkin kauempaa.

Ensimmäiset pienoismallit tehtiin Wennan mukaan vuonna 1932. Sen jälkeen valosarjoja nikkaroitiin kodeissa, kunnes jotkut alkoivat tehdä niitä laajempaan levitykseen. Wenna aloitti vuonna 1978 yhdessä jo vuonna 1955 aloittaneen kanssa.

Symbolit liittyvät Pietarsaaren museon mukaan kaupungin merenkulun historiaan. Monet miehistä olivat merillä ja poissa kotona jouluna, joten heitä muisteltiin valojen avulla. Samalla saatiin valaistua pimeintä vuodenaikaa.

Kolmikko on ollut myös kaupunkikuvassa olennainen jouluntuoja jo toistasataa vuotta, eikä edes rakennustöiden ole annettu katkaista perinnettä.

Paperisia valosarjoja koteihin tekee yhä Wennan lisäksi pari muutakin valmistajaa 50–100 setin vuosivauhtia, Wennan tuotanto on hieman suurempaa.

– Uskoa, toivoa ja rakkautta tarvitaan ehkä enemmän kuin koskaan.

Mies on kuitenkin siirtynyt tukkumyynnistä suoramyyntiin, sillä ikä ja terveys jarruttavat jo vauhtia. Pikku liikkeellä on myös etunsa.

– Nyt pääsee asioimaan suoraan asiakkaiden kanssa, ja nautin kun saa vaihtaa pari sanaa ja neuvoa, miten valot ripustetaan. Aina asiakkailla on jotain kysyttävää, sanoo Kim Wenna.

Alkuun valosarjaa ostivat lähinnä pietarsaarelaiset. Pohjanmaalta se alkoi levitä muualle maahan, ja nyt Wenna postittaa symboleja myös Ruotsiin. Valtaosalla naapurimaan asiakkaista on jokin kytky lahden tälle puolen.

Värimaku menee aaltoina

Uskoa symboloi risti, toivoa ankkuri ja rakkautta sydän. Alunperin ohjeena on ollut, että ristin pitäisi asettua kirkkoon päin.

Wennan ikkunassa valot näkyvät ulospäin oikein ja sisälle peilikuvana, mutta tekijä suhtautuu asetteluun sallivasti.

– Jokainen saa ripustaa kuten haluaa – ja myös kehittää itse kuvansa uskosta, toivosta ja rakkaudesta, sanoo Kim Wenna.

Valojen pinta on paperia, rakenteet kaksoislaminoitua mainospahvia, tukena on puuta. Herkkyydestään huolimatta valot voivat kestää vuosikymmeniä: Wenna törmäsi vastikään lähes huippukuntoiseen 40-vuotiaaseen sarjaan.

Valkoiset versiot ovat välillä ohittaneet suosiossa perinteiset punaiset. Kuva: Raila Paavola / Yle

Perinne on elänyt värimaailmaltaan. Alunperin punaisen linjan rikkoi vain ristin vihreä jalusta. Valkoiset valot ovat tultuaan syöneet punaisten suosiota niin, että joinakin vuosina punaiset symbolit olivat jäädä Wennalla varastoon.

Tällä hetkellä punaisten ja valkoisten suosio on noin 60/40, mutta Wenna odottaa valkoisten suosion kasvavan yhä.

Korjattavaksi tulee parikymmentä sarjaa vuodessa. Wenna myy mieluummin paperia halvalla, jotta asiakas voi askarrella kotona itse ja tekijä keskittyä uustuotantoon.

– On työläämpää ottaa paperi pois, saada runko kauniiksi ja asetella uusi paperi. Siinä ei pääse tuntipalkoille, mutta eipä tuotannossakaan. Enemmän tämä on kutsumusammatti, sanoo Kim Wenna.

Svenska Yle on tehnyt lyhytdokumentin Kim Wennan pojasta, ja myös isä on vahvasti mukana. Voit katsoa dokumentin tästä:

Tawan Wenna ja hänen isänsä pyörittävät Pietarsaaressa perinteistä perheyritystä, joka saattaa olla viimeinen lajissaan. Tawan suhtautuu kuitenkin tulevaisuuteen ristiriitaisin tuntein. Hänen olisi tarkoitus jatkaa yritystä, mutta oikeastaan hänellä on toiset tavoitteet. Hän unelmoi urasta musiikin parissa, mutta samalla hän haluaisi perheyrityksen ja perinteisen käsityötaidon jatkuvan. Elokuva kertoo klassisen tarinan modernissa ajassa. Ohjaaja Sawandi Groskind. Parad Media, 2021.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun maanantaihin 13.12. kello 23:een saakka.

.
.