Noin 20-vuotiasta miestä ammuttiin Helsingissä keskellä päivää – poliisi epäilee kahta murhan yrityksestä

Poliisi löysi ampumisesta ja puukon iskuista haavoittuneen uhrin leikkipuistosta Helsingin Kurkimäessä. Hän oli ollut kävelyllä, kun kaksi miestä oli käynyt hänen kimppuunsa.

Ampumisen uhri toimitettiin sairaalan saamaan hoitoa. Hän sai tilanteessa hengenvaaralliset vammat. Kuvituskuva. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Helsingin poliisi epäilee kahta miestä noin 20-vuotiaan miehen murhan yrityksestä. Poliisi epäilee 24-vuotiaan ja 25-vuotiaan miehen käyneen uhrin kimppuun Itä-Helsingissä 5. lokakuuta. Uhria kohti ammuttiin useita laukauksia ja häntä lyötiin teräaseella.

Hätäkeskukseen tehtiin useita ilmoituksia epäilyttävistä tapahtumista Kurkimäessä Karpalokujan ja Karpalopolun tienoilla iltapäivällä noin kello 12.30. Alueella oli muun muassa kuultu laukauksen ääniä.

Paikalle kutsuttiin useita poliisipartioita. Uhri löytyi leikkipuistosta kehossaan ampumahaava ja useita muita vammoja.

Poliisi sai tapauksen esitutkinnassa selville, että uhri oli kävelemässä Kurkimäen alueella, kun kaksi miestä kävi hänen kimppuunsa. Yksi miestä kohti ammutuista laukauksista osui häneen. Vaara-alueella oli ainakin yksi sivullinen henkilö.

Ampumisen uhri toimitettiin sairaalan saamaan hoitoa. Hän sai tilanteessa hengenvaaralliset vammat.

Poliisin valmiiksi saaman esitutkinnan mukaan epäillyt tunkeutuivat kahden sivullisen henkilön kotiin noin puoli tuntia ennen ampumista. Miesten epäillään uhanneen toista asukasta aseella. Heidän epäillään etsineen ampumisen uhria asunnosta.

– Uhrin etsintää oli tehostettu uhkaamalla sivullisia henkilöitä aseella, sanoo rikostarkastaja Jari Koski poliisin tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

Epäiltyjen hallusta löytyi pistooli

Poliisi otti murhan yrityksen jälkeen nopeasti kiinni 14 henkilöä, joiden epäiltiin liittyvän tapahtumiin. Pian selvisi, että heillä ei ollut tekemistä epäillyn murhan yrityksen kanssa.

Kiinniotetuilta takavarikoitiin kiinniottojen yhteydessä veitsi, luotiliivit, kommandopipoja, marihuanaa ja ekstaasitabletteja. He oleskelivat tapahtumapaikan läheisyydessä omien sanojensa mukaan sattumalta. Takavarikoidut esineet löytyivät henkilöiden yltä tai heidän autoistaan.

– Jos tällaisella varustuksella ollaan heti tapahtumien jälkeen ampumispaikan läheisyydessä, herää kysymys, onko se ollut satunnaista, Koski sanoo.

Myöhemmin poliisi otti kiinni epäillyt parikymppiset miehet, joita epäillään murhan yrityksestä. Heiltä takavarikoitiin 22 kaliiperin pistooli. Kosken mukaan toinen epäillyistä asuu Ruotsissa ja toinen Suomessa.

Tapausta tutkittiin murhan yrityksen lisäksi törkeänä kotirauhan rikkomisena, ampuma-aserikoksena, vaaran aiheuttamisena ja laittomana uhkauksena.

Uhri pahoinpideltiin aiemmin Kontulassa

Juttukokonaisuuteen liittyy myös 30. syyskuuta 2021 tapahtunut pahoinpitely. Toisen murhan yrityksestä epäillyn miehen epäillään pahoinpidelleen asianomistajan Kontulan ostoskeskuksella. Häntä lyötiin muun muassa teleskooppipatukalla.

Kuulusteluissa epäillyt olivat vaitonaisia epäillyn murhan yrityksen motiivista.

– Teon motiivi liittyy varmaankin jollain tavalla tähän aiempaan yhteenottoon, mutta en lähde sitä arvailemaan, Koski toteaa.

Koski ei ota kantaa siihen, liittyykö tapaus poliisin esiin nostamiin katujengeihin. Hänen mukaansa poliisin tutkintaan tulleista jutuista ilmenee, että uhkailua ja väkivaltaista toimintaa sisältävää ryhmäytymistä on pääkaupunkiseudulla tapahtumassa.

– On vaikeaa määritellä, onko tässä tapauksessa katujengeistä kysymys. Tässä on selkeästi henkilöitä, joilla on puolet, Koski kertoo.

Kokonaisuus siirtyy syyteharkintaan viimeistään keskiviikkona 8. joulukuuta.

Korjattu 8.12. kello 9.01 poliisin antamien uusien tietojen pohjalta: Toinen epäillyistä asuu Ruotsissa ja toinen Suomessa. Aiemmin jutussa sanottiin, että kumpikaan ei asu vakituisesti Suomessa.

Lisää aiheesta: