Kanerva: Minkäänlaista etupiiriajattelua mahdotonta hyväksyä Venäjältä – eduskunta keskusteli hallituksen puolustuspolitiikasta

Eduskunta keskusteli hallituksen puolustusselonteosta, jossa linjataan politiikkaa tällä vuosikymmenellä. Selonteko sai eduskunnasta laajan tuen.

Hallituksen puolustuspolitiikka sai tuen eduskunnasta
Hallituksen puolustuspolitiikka sai tuen eduskunnasta

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mukaan tapahtumat Ukrainan ja Venäjän rajalla osoittavat valitettavan konkreettisesti, ettei voimankäyttö ole poissuljettu vaihtoehto. Sotilaallisen voiman käyttö ja sillä uhkaaminen näyttävät hänen mukaansa säilyvän keskeisenä Venäjän keinovalikoimassa.

Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien tiistaille sovitulla keskustelulla on Kanervan mukaan ratkaisevan tärkeä merkitys kriisin liennyttämisessä. Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskustelevat etäyhteyksin.

Uutistoimisto AP:n mukaan Biden oli valmistautunut varoittamaan Putinia siitä, että Ukrainan häirinnällä olisi kipeät seuraukset Venäjän taloudelle. Putinin odotetaan puolestaan vaativan takeita siitä, ettei Nato ota Ukrainaa sotilasliiton jäseneksi.

– Nyt tarvitaan johdonmukaista ja yhtenäistä toimintalinjaa kohtuudella niin Euroopan unionilta kuin Natoltakin, Kanerva sanoi eduskunnassa.

Eduskunta keskusteli tiistaina hallituksen puolustusselonteosta, josta puolustusvaliokunta antoi yksimielisen mietintönsä. Suomen linjana on, että se pitää yllä liikkumatilaa ja voi tarvittaessa hakea sotilasliitto Naton jäseneksi.

  • Voit katsoa vajaa neljä tuntia kestäneen keskustelun tästä:

Selonteossa todetaan, että Venäjän tavoitteena on edelleen etupiirijakoon perustuva turvallisuusrakenne Euroopassa. Kanervan mukaan minkäänlaista etupiirijakoa on mahdotonta hyväksyä.

Presidentti Sauli Niinistö linjasi viime viikolla tiukasti, että jäsenyydestä päättäminen on hakijamaan ja Naton jäsenmaiden välinen asia.

Niinistö kommentoi asiaa STT:lle sen jälkeen kun Venäjän presidentti Putin oli vaatinut sotilasliitolta sitoumusta siitä, ettei se laajene kohti itää.

Päätös hävittäjistä lähiaikoina

Valtioneuvosto on päättämässä lähiaikoina Suomen seuraavan hävittäjän.

Puolustusvaliokunnan jäsenen Kimmo Kiljusen (sd.) mukaan “kriittisen tärkeä kysymys” on, mitkä hävittäjäkandidaateista pystyvät kokonaan korvaamaan Hornetien suorituskyvyn.

– Tämä tarjoaa pohjan arvioida eri kandidaattien mahdollisia eroja teollisen yhteistyön, huoltovarmuuden ja elinkaarikustannusten osalta. Olennaista on jatkossa kyetä säilyttämään puolustusbudjetin sisäinen tasapaino ilman pysyviä korotuspaineita, Kijunen sanoi.

Viikonloppuna Iltalehti kertoi (siirryt toiseen palveluun) nimettömiin lähteisiin pohjaten, että Puolustusvoimien esitys Hornetien seuraajaksi on yhdysvaltalainen F-35, jonka valmistaja on Lockheed Martin.

Muut ehdokkaat ovat Boeingin Super Hornet, Dassaultin Rafale, Eurofighter Typhoon ja Saabin Gripen. Valtioneuvoston on tarkoitus tehdä päätös vielä tämän vuoden aikana.

Hävittäjävalinnalla Suomen arvioidaan vahvistavan puolustusyhteistyötään kyseiseen valmistajamaahan.

Lue myös: