Navetan tuhonnut tulipalo ei lannistanut nuoria yrittäjiä – päätös uuden rakentamisesta syntyi ennen kuin rauniot olivat edes jäähtyneet

Runsas vuosi sitten tulipalossa tuhoutuneen suuren navetan tilalle on noussut kokonaan uusi navetta Jaalassa, Kouvolassa. Moderni navetta on maatalousyrittäjille miljoonainvestointi.

Henna Leitamo-Ollikaisen ja Aki Ollikaisen pahin painajainen kävi toteen kesäisenä yönä reilu vuosi sitten: oma navetta paloi. Nyt tilalle on rakennettu uusi, moderni navetta. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Suuri, moderni navetta kiiltää uutuuttaan, mutta lehmiä siellä ei vielä ole. Eläimet ovat asuneet noin vuoden tilapäisessä navetassa, joka rakennettiin Kouvolassa sijaitsevan maatilan pihapiiriin muutama kuukausi tuhoisan tulipalon jälkeen.

– Luultavasti maanantaina otamme rouvat sisälle ja starttaamme uudessa navetassa, jaalalainen maatalousyrittäjä Henna Leitamo-Ollikainen sanoo.

Vanha navetta paloi heinäkuussa 2020. Tulipalossa menehtyi parikymmentä eläintä.

Palokunta sammuttaa navettapaloa
Katso videolta, miten palokunta 30.7.2020 oli sammuttamassa navettapaloa Kouvolan Jaalassa.

Painajaisuni

Henna Leitamo-Ollikainen ja Aki Ollikainen heräsivät kesäyönä naapurin rymisteltyä sisään hirveiden uutisten kera.

– Naapuri kysyi, olemmeko hereillä, teidän navetta palaa. Mietittiin isännän kanssa, että onko tämä painajaisunta. Rynnättiin ulos katsomaan tilannetta, ja kohdattiin se aivan hirvittävä näky. Siinä meni shokkiin ja paniikki iski, Leitamo-Ollikainen kertoo.

Yrittäjäpariskunta menetti tulipalossa paitsi noin 2 000 neliön navetan, myös kaksikymmentä nautaa. Viisi niistä oli lypsäviä, vasikoita oli 12 ja sonneja kolme.

– Oli onni, että lypsävät lehmät olivat vielä yöt laitumella silloin. Muuten ne olisivat kaikki kuolleet siinä rytäkässä, Aki Ollikainen sanoo.

Noin puolitoista vuotta sitten heinäkuun lopussa 150 naudan navetta paloi Kouvolan Jaalassa. Jälkisammutuksen ollessa vielä käynnissä syntyi silti päätös, että uusi navetta rakennetaan ja toimintaa jatketaan. Nyt uusi moderni navetta on valmiina. Toimittaja Kirsi Lönnblad kävi paikalla.

Tulipalosta koitui mittavat vahingot. Koko navetta meni purkuun. Vanhasta pihatosta jäi jäljelle joitain satoja neliöitä.

Päätös tulevasta syntyi kuitenkin nopeasti.

– Kun suurin härdelli oli jo siinä ennen puoltapäivää ohi, isäni Timo kysyi, että mitä tehdään: lopetetaanko vai jatketaanko. Sanoin, että me haluamme uuden navetan, Leitamo-Ollikainen sanoo.

Miljoonainvestointi

Päätös oli lopulta helppo.

– Tätä pitää tehdä osin sydämellä. Ei tämä voi pelkkää bisnestä olla, vaikka se sitä onkin. Suomalaista ruokaa täytyy tuottaa. Se oli ajatuksena siinä, Leitamo-Ollikainen sanoo.

Maatalousyhtymän uusi navetta on 50 metriä pitkä ja 40 metriä leveä. Se on niin sanottu kuusirivinen navetta eli makuuparsia on kuudessa rivissä. Uusia lypsyrobotteja on kaksi. Lisäksi on tilaa kolmannelle ja neljännelle, jos tulevaisuudessa maatilaa laajennetaan.

Uusi, moderni navetta on maksanut reilut miljoona euroa.

– Hirvittihän se, näillä hinnoilla, mitä tuotta maitolitrasta saa. Täytyy luottaa, että elämä kantaa, Leitamo-Ollikainen sanoo.

Uuteen navettaan mahtuu noin 150 lehmää. Lypsyrobotteja on kaksi, ja tilaa on tarvittaessa kolmannelle ja neljännellekin robotille. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Nykypäivän navetat ovat pitkälti automaattisia.

– Jotkut työt täytyy saada kevyemmiksi, koska maatiloilla on paljon muitakin töitä, Leitamo-Ollikainen sanoo.

Lypsyrobottien ansiosta maatilan väen ei tarvitse käydä navettaan tiettynä kellonlyömänä.

– Robotti ei sinänsä vähennä työtä, mutta työnkuva muuttuu. Työpäivät voivat olla yhtä pitkiä, mutta jos aamulla on esimerkiksi jotain muuta tehtävänä, niin robotti hoitaa homman. Iltapäivällä ehtii sitten tulla tekemään tarkennuksia, Aki Ollikainen kertoo.

Syttymissyy ei selvinnyt

Maatila Siikavan kylässä Jaalassa on Henna Leitamo-Ollikaisen sukutila. Tilalla oli tehty sukupolvenvaihdos pari vuotta ennen kuin navetta paloi. Tilaa pyörittävässä maatalousyhtymässä on Henna Leitamo-Ollikaisen ja Aki Ollikaisen lisäksi mukana Hennan isä Timo Leitamo ja sisko Sini Leitamo.

– Emme olleet päässeet vielä oikein kunnolla vauhtiin. Into oli kova ja alun tulokset niin hyviä, että se oli myös motivaattori siinä, että jatketaan.

Iso kiitos menee myös kyläläisille. He olivat tukena onnettomuuden hetkellä. Tilan karja pääsi heti tulipalon satuttua pariksi kuukaudeksi evakkoon noin 10 kilometrin päässä sijaitsevaan toiseen navettaan.

Tulipalon syttymissyy ei koskaan selvinnyt.

– Se aina välillä mietityttää.