Hyppää sisältöön

Pörssisähkön hinta erittäin korkealla

Tiistaina sähkön pörssihinta on kivunnut ennätykselliselle tasolle. Vuorokauden keskihinta on ollut noin 470 euroa megawattitunnilta, kerrotaan Vattenfallilta. Hintapiikit ovat koetelleet kuluttajia aamukahdeksalta ja vielä illalla pörssisähkön hinta kohoaa.

Kireä pakkanen on nostanut sähkön hintaa. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

Pörssisähkön hinta on kohonnut tiistaina kaikkien aikojen ennätystasolle. Vattenfallista kerrotaan, että tiistaina aamulla hinta megawattitunnilta nousi tuhanteen euroon. Vuorokauden keskihinta on tiistaina ollut 469 euroa megawattitunnilta. Huippuhintoja kuluttaja joutuu maksamaan myös illalla kello 20 lähtien. Tuolloin hinta megawattitunnilta on 792 euroa.

Vattenfall ei kerro liikesalaisuuteen vedoten sitä, miten paljon sillä on Hämeessä asiakkaita, joilla on pörssisähköön sidottu sähkösopimus.

– Tiistaina ei kannata pestä pyykkejä, ei käyttää kuivausrumpuja eikä esimerkiksi ladata sähköautoja, sanoo Vattenfallin sähkömarkkina-asiantuntija Peter Strandberg.

Huippuhinnat koettelevat Suomea ja Baltian maita

Vattenfallin sähkömarkkina-asiantuntija Peter Stranberg kertoo, että tällä hetkellä hintoihin vaikuttaa eniten se, että Puolassa on jouduttu sulkemaan suuri hiilivoimalaitos.

– Tänä vuoksi Suomessa ja Baltian maissa on todella kovat hinnat. Tämän lisäksi päästöoikeuden hinnat ovat nousseet rajusti. Kaasun toimitusvaikeuksien vuoksi hinta pysyy edelleen korkeana pörssissä.

– Kovat pakkaset ovat vaikuttaneet tietenkin myös Pohjoismaiden pörssihintoihin. Yleensä kun pakkasia esiintyy, niin tuulet tyyntyvät ja nyt tuulivoimatuotanto on esimerkiksi Etelä-Ruotsissa liian vähäistä.

Vattenfallilta kerrotaan, että vielä keskiviikkona sähkön spot-hinnat ovat kovia. Vuorokauden keskihinta on 440 €/MWh. Vasta torstaina spot-hinnat halpenevat. Ennusteiden mukaan Suomessa vuorokauden keskihinta on tuolloin noin 241 €/MWh.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.