Venäjä onnistui saamaan Yhdysvaltain huomion toimillaan Ukrainan rajalla – UPI:n Aaltola: Venäjä haluaa viedä asiat kuilun partaalle

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan ja Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuron mielestä Venäjä saavutti tavoitteensa Vladimir Putinin ja Joe Bidenin videoneuvottelun myötä.

Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola A-studiossa.
Voimastaan muistuttava Venäjä kääntää volyyminappulaa kaakkoon ja tuo rajalle sotilaita, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola tiistain A-studiossa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat tiistaina alkuillasta videopuhelun välityksellä. Asialistan kärjessä oli Ukrainan jännitteinen tilanne.

Venäjä on koonnut sotavoimiaan Ukrainan rajan tuntumaan. Sillä se on pyrkinyt herättämään Yhdysvaltain huomion ja myös onnistunut siinä, arvioivat Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ja Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro A-studiossa.

– Venäjä on koko ajan hakenut suurvaltaroolinsa tunnustamista. Se on näillä sotilaallisilla manöövereillaan Ukrainan rajalla onnistunut kaksi kertaa lyhyen ajan sisällä saamaan Yhdysvallat neuvottelupöytään, Kangaspuro toteaa.

Aaltola pitää huolestuttavana kehityssuuntana sitä, että Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit keskustelivat kahden ilman Ukrainan presidenttiä. Hänen mukaansa kylmän sodan jälkeen ei ole totuttu siihen, että suuret maat tekevät päätöksiä pienten maiden yli.

– Voimapolitiikka siinä negatiivisessa kaiussaan on palaamassa Eurooppaan.

Aaltola sanoo, että Venäjä pyrkii toimillaan muistuttamaan sotilaallisesta voimastaan, kun taas Yhdysvallat pystyy tilanteessa säätelemään finanssivirtoja. Presidentti Biden onkin Valkoisen talon mukaan tehnyt selväksi, että mahdollisen hyökkäyksen myötä Venäjää ovat vastassa ankarat pakotteet.

Yhdysvallat on arvioinut, että Venäjä saattaisi hyökätä Ukrainaan tammikuussa. Kangaspuro pitää sodan mahdollisuutta kuitenkin yhä epätodennäköisenä.

– Saavutettavat hyödyt varsinaisesta sotilaallisesta hyökkäyksestä Ukrainaan sekä sotilaallisesti että poliittisesti, siitä tulee niin pahasti takkiin kokonaismittakaavassa Venäjälle.

Aaltola on samoilla linjoilla mutta uskoo kuitenkin, että Venäjä on valmis viemään asiat pitkälle.

– Sota polkuna on keino, jota voidaan käyttää, mutta sille polulle ei aina päädytä sitä kautta, että oltaisiin shakkipelin kaltaisessa rationaalisten siirtojen sarjassa. Kuilun partaalle Venäjä haluaa asiat viedä, jotta sitä kuunneltaisiin.

Koko tiistain A-studio katsottavissa Yle Areenassa.

Lue lisää: