USA:n Anthony Fauci: On lähes varmaa, ettei omikronmuunnos ole deltaa pahempi

WHO:n mukaan käytössä olevien rokotteiden uskotaan suojaavan vakavalta koronavirustaudilta myös omikronin kohdalla.

Kansallisen allergia- ja infektiotautien instituutin pääjohtaja Anthony Fauci toimii Valkoisen talon korona-asiantuntijana. Kuva: Stefani Reynolds / EPA

Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci kertoo uutistoimisto AFP:lle, että nykytiedon varassa näyttää lähes varmalta, ettei koronaviruksen uusi omikronmuunnos aiheuta vakavampaa tautia kuin aiempi deltamuunnos.

Faucin mukaan alustavat tiedot viittaavat siihen, että omikron aiheuttaisi mahdollisesti jopa lievempää tautimuotoa kuin delta. Etelä-Afrikassa omikronin on huomattu aiheuttaneen deltaa vähemmän sairaalahoitoa vaatineita tapauksia suhteessa tartuntojen kokonaismäärään.

Fauci huomauttaa, että tästä ei voida vielä vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Etelä-Afrikassa seuratut potilaat ovat olleet verrattain nuoria, ja vakavien tautiomuotojen kehittymiseen voi mennä useampi viikko.

– Tartuntojen lisääntyessä muualla maailmassa kuluu vielä pidempään ennen kuin näemme (taudin) vakavuuden tason, Fauci kertoo.

Faucin mukaan omikron näyttää olevan deltamuunnosta tarttuvampi versio koronaviruksesta. Se myös näyttää kiertävän rokotteiden tuomaa suojaa muita muunnoksia tehokkaammin.

Vähemmän vakavaa versiota toivotaan

Faucin mukaan paras mahdollinen tilanne on se, että omikronmuunnos on tarttuvampi, mutta ei aiheuta vakavaa tautia eikä siten johda sairaalahoitoa vaativien tapausten ja kuolonuhrien lisääntymiseen.

Tällaista versiota koronaviruksesta on toivottu jo pitkään, sillä lievempää tautia aiheuttava mutta tarttuvampi muunnos voisi vallata alaa pahempaa tautia aiheuttavilta versioilta viruksesta ja vähentää sairaalahoitoa tarvitsevien määrää.

Omikronmuunnosta on tähän mennessä todettu ainakin 38 eri maassa. Muunnosta ei ole vielä suoraan liitetty kuolemantapauksiin, mutta muunnokset lukuisat mutaatiot ovat herättäneet huolta.

Omikronmuunnoksen alkuperästä ei ole varmuutta. Yhtenä mahdollisuutena pidetään sitä, että se kehittyi immuunikatosairaudesta kärsivän ihmisen elimistössä, kuten hiv-potilaalla. Toinen mahdollisuus on, että virus hyppäsi ihmisestä eläimeen ja takaisin.

Omikronmuunnoksen kansainvälistä seurantaa voi vaikeuttaa siitä havaittu versio, jota ei voida erottaa muista muunnoksista pcr-testeissä. Tästä virusmuunnoksen piiloversiosta kertoi tiistaina Guardian (siirryt toiseen palveluun)-lehti.

Tiedossa ei vielä ole, käyttäytyykö tämä "näkymätön" versio omikronista samalla tavoin kuin tavallinen.

WHO: Rokotteiden suoja vakavalta taudilta tepsinee myös omikronia vastaan

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ei ole merkkejä siitä, etteivätkö käytössä olevat koronavirusrokotteet suojaisi myös omikronmuunnoksen aiheuttamalta vakavalta taudilta.

Uutistoimisto AFP:lle puhuneen WHO:n Michael Ryanin mukaan käytössä olevat rokotteet ovat olleet erittäin tehokkaita kaikkia toistaiseksi havaittuja muunnoksia vastaan mitä tulee sairaalahoitoa vaativiin vakaviin tauteihin.

Ryanin mukaan omikronin ei odoteta olevan tästä poikkeus. Hän kuitenkin tähdensi, että lisätutkimuksia tarvitaan.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: tautiekologi Tuomas Aivelo kertoo kaiken, mitä omikronvariantista tiedetään juuri nyt ja miten perhejoulun viettoon tulisi suhtautua.

Koronaviruksen omikronvariantti havaittiin Etelä-Afrikassa marraskuun lopulla ja pian sen jälkeen sitä löytyi ympäri maailmaa, Suomestakin. Mitä tiedämme variantin alkuperästä ja millaisen uhkan runsaasti mutatoitunut koronavirus aiheuttaa? Tautiekologi Tuomas Aivelo kertoo kaiken, mitä omikronista juuri nyt tiedetään.