Pekingin talviolympialaisten diplomaattinen boikotti laajenee – Australia seuraa USA:n esimerkkiä, myös Britannia rajoittamassa edustustaan kisoissa

Yhdysvaltalaiset ja australialaiset urheilijat ovat yhä osallistumassa kisoihin, vaikka heidän maidensa hallinnot eivät olisikaan paikalla Pekingissä.

Kuva: China News Service via Getty Ima

Pekingin talviolympialaisten diplomaattinen boikotti on laajenemassa koskemaan muitakin maita kuin Yhdysvaltoja. Australian hallitus on ilmoittanut niin ikään, ettei se ole lähettämässä omia edustajiaan Kiinan kisoihin.

Myös Britannia harkitsee virallisen edustuksensa rajoittamista Pekingissä, vaikka täyteen diplomaattiseen boikottiin maa ei näillä näkymin olekaan ryhtymässä. Asiasta kertoo The Telegraph -sanomalehti.

Hallituksen tiedottajan mukaan päätöstä ei ole tehty siitä, ovatko Britannian hallinnon edustajat paikalla Kiinan kisoissa. Lisäksi ainakin Kanada, Japani ja Alankomaat ovat kertoneet harkitsevansa yhä linjauksiaan.

Uusi-Seelanti on kertonut, ettei se lähetä virallisia edustajiaan kisoihin, mutta perusteli päätöstä koronavirustilanteella eikä boikotilla.

Yhdysvaltalaiset ja australialaiset urheilijat ovat yhä osallistumassa kisoihin, vaikka heidän maidensa hallinnot eivät olisikaan paikalla Pekingissä.

Kiina kritisoi Yhdysvaltoja

Ensi vuoden puolella järjestettävät Pekingin talviolympialaiset alkavat 4. helmikuuta.

Australian olympiakomitean mukaan maan hallituksen päätös ei vaikuta kisajärjestelyihin. Australiasta kisoihin on lähtemässä noin 40 urheilijaa.

Kiina on tuominnut jyrkästi Yhdysvaltain päätöksen diplomaattisesta boikotista ja syyttää maata olympialaisten periaatteiden pettämisestä.

Kiinan mukaan Yhdysvallat tulee maksamaan toiminnastaan. Yhdysvallat on perustellut boikottia Kiinan Xinjiangin uiguurimuslimien kohtelulla, jota Yhdysvallat pitää kansanmurhana. Kiina on toistuvasti kiistänyt kaikki ihmisoikeusrikkomukset läntisellä alueellaan.

Australian ja Kiinan välit ovat hyytyneet viime aikoina pahasti muu muassa Australian ryhdyttyä Yhdysvaltain ja Britannian kanssa puolustusyhteistyöhön osana AUKUS-sopimusta, jossa Australia saa ydinsukellusveneitä yhdysvaltalaisteknologialla.

Sopimus nähdään laajalti vastatoimena Kiinan kasvaneelle vaikutusvallalle Tyynellämerellä.