Hyppää sisältöön

Varhainen pakkastalvi synnytti pohjalaisjokiin hyydepatoja tavallista aikaisemmin – tulvatorjunnassa köydet, kaivinkoneet ja kamerat käytössä

Jokien hyydetulvia on tänä talvena torjuttu pohjalaisjoilla kovien pakkasten vuoksi viime vuotta aikaisemmin. Ongelmia on ollut ainakin Ähtävänjoella, Kruunupyynjoella sekä Lapuan- ja Nurmonjoella.

Ely-keskuksen Juhani Huhtamäen otamassa kuvassa näkyy, kuinka pakkasesta huolimatta Lapuanjokeen ei ole muodostunut jääkantta, vaan koskessa on hyydettä. Kuva: Juhani Huhtamäki Ely-keskus

Aikainen ja pitkä pakkasjakso on synnyttänyt ongelmaa Pohjanmaalla varsinkin Ähtävänjoelle. Siellä hyydettä muodostuu talvisin moneen koskeen.

Pedersören Yli-Ähtävällä Punsarsforsenilla on muodostunutta hyydepatoa avattu kaivinkoneella. Pedersören Lappforsissa Ähtävänjoki on viikonloppuna jopa tulvinut muutamiin kiinteistöihin asti.

Myös Kruunupyynjoen alaosalla hyyde on nostanut vesiä kellareihin.

Kaivinkoneita, koptereita ja köysiä

Säännöstellyissä joissa tulvia voidaan ennaltaehkäistä juoksutuksia pienentämällä, jotta veden virtaus hidastuu. Esimerkiksi Evijärveltä Ähtävänjokeen lähtevän veden määrää on pienennetty useilla kuutioilla viime päivinä.

Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto Ely-keskuksesta kertoo, että Ähtävänjoen tulvatilannetta helpottaa tänä talvena se, että Lappajärven vedenpinta on viimevuotista niukempien sateiden vuoksi melko matalalla.

Myös muissa pohjalaisjoissa on samantyyppisiä hyydeongelmia kuin Ähtävänjoella. Lapuanjoella on pienennetty Kuortaneenjärven juoksutusta ja Nurmonjoella taas Kuorasjärven juoksutusta.

Ely-keskus seuraa usean pohjalaisjoen tulvatilannetta riistakameroin. Kameroita on sijoitettu Ähtävän- ja Kruunupyynjoen joidenkin koskien lisäksi esimerkiksi keskipohjalaisen Lestijoen Tornikoskelle.

Kamerat ovat paikoissa, joissa hyyde on aiemminkin aiheuttanut ongelmia, kertoo Haukilehto.

– Riistakameroista saadaan kuvaa tunnin välein. Joidenkin koskien yläpuolelle on laitettu lisäksi hyydeköysiä, jotka parantavat jääkannen muodostumista yläpuolelle, jolloin vesi ei pääse alijäähtymään.

Ely-keskus tekee myös maastokierroksia paikan päällä. Tällä viikolla saatetaan seurata Ähtävänjokea myös kuvaamalla koskia droonilla.

Järeänä keinona räjäytys

Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto avaa hyydeongelmaa. Kovalla pakkasella sulaan koskipaikkaan saattaa alkaa kertyä hyydesohjoa, joka tarttuu kiviin. Silloin muodostuu pato, joka tukkii koko joen. Pato aiheuttaa tulvaa hyytävien koskien yläpuolelle.

Usein veden virtauksen pienentäminen auttaa eli hyyteen muodostumista ennaltaehkäistään juoksutusta vähentämällä. Aina se ei auta.

– Jos koskea pitää avata, sinne mennään ensimmäiseksi kaivinkoneella. Viime kädessä turvaudutaan räjäytyksiin. Niitä ei kuitenkaan tehdä Ähtävänjoella, jossa elää jokihelmisimpukoita, kertoo Haukilehto.

Loppuviikoksi sääennusteessa on luvattu lauhempaa säätä. Se vähentää hyydeongelmaa.

– Toivotaan, että jääkansi pääsee muodostumaan ja juoksutusta pystytään taas kasvattamaan Ähtävänjoella. Mahdollista on, että jos jokeen tulee jälleen sulaa lunta ja saadaan uusia pakkasia, niin silloin nähdään uudestaan samat hyydeongelmat.