Elinkeinoministeri Lintilä uumoilee sähkön hinnan vain nousevan, jos Nord Stream 2 -pakotteet toteutuvat

Viime aikoina ennätyslukemiin kohonnut sähkön pörssihinta on Lintilän mielestä huolestuttava ilmiö. Hän tosin huomauttaa, että Suomessa vain kahdeksan prosenttia ihmisistä ostaa sähkönsä pörssistä.

Elinkeinoministeri Lintilä uumoilee sähkön hinnan nousun jatkuvan
Elinkeinoministeri Lintilä uumoilee sähkön hinnan nousun jatkuvan

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan pakotteet Nord Stream 2 -kaasuputkea kohtaan nostaisivat sähkön hintaa edelleen Euroopassa.

Lintilä varoitti keskiviikkona Ylen aamun ja Ykkösaamun haastatteluissa, että pakotteiden toteutuessa kaasun toimitus Eurooppaan vaikeutuu, hinta nousee ja korottaa samalla sähkön hintaa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on uhannut Venäjän presidentti Vladimir Putinia ankarilla pakotteilla, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Uutissivusto Bloombergin (siirryt toiseen palveluun) mukaan mahdolliset pakotteet voisivat kohdistua Nord Stream 2 -kaasuputkeen.

– En ole tarkistanut, mutta veikkaan, että kaasufutuurit ovat lähteneet nousuun yön aikana. Tässä voi olla pelko, että Euroopan energiamarkkinat alistuu maailmanpolitiikan alle, Lintilä sanoi.

Kaasun hinta lähtikin tuoreeltaan nousuun (siirryt toiseen palveluun) Euroopassa uusien pakotteiden pelossa.

Pörssisähkön ostajilla nyt "kova aika"

Viime aikoina ennätyslukemiin kohonnut sähkön pörssihinta on Lintilän mielestä huolestuttava ilmiö. Hän kuitenkin huomauttaa, että kyse on vain sähkön pörssihinnasta. Suomessa kahdeksan prosenttia ihmisistä ostaa sähkönsä pörssistä.

– Eli suurimmalla osalla on määräaikaissopimus, joka kestää yleensä vuoden tai kaksi. Ne, jotka ovat ottaneet riskin, että mennään pörssisähköllä, niin nyt on sitten se kova aika.

Lintilä myös huomauttaa, että Suomessa on nautittu jo jonkin aikaa poikkeuksellisen edullisesta energiasta. Hänen mukaansa sähkön hintaa nostaa tällä hetkellä fossiilisten polttoaineiden, erityisesti kaasun käyttö.

Lintilä pitää ongelmana sitä, että Suomessa ei ymmärretä riittävän hyvin kaasun merkittävää roolia energian hinnanmuodostuksessa. Tämä johtuu ministerin mielestä siitä, että kaasu ei ole merkittävä energiamuoto Suomessa.

– Meidän ei tarvitse mennä kuin Tanskaan, jossa 350 000 kotitaloutta lämpenee kaasulla. Muualla Euroopassa kotitaloudet ja teollisuus käyttävät kaasua.

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolmosreaktorin säännöllinen sähköntuotanto käynnistyy näillä näkymin kesäkuussa 2022. Lintilä pitää reaktorin käynnistymistä merkittävänä asiana sähköntuotannolle, koska se lisää Suomen energiaomavaraisuutta.

– Myös merkittävät tuulivoimahankkeet ovat osa sitä, mutta Olkiluoto 3 on erittäin iso osa Suomen energiapalettia muun muassa tällaisia tilanteita varten, Lintilä sanoi viitaten sähkö hinnan nousuun.