Itä-Suomen hovioikeus piti Kuopion bussiturman tuomion ennallaan – kuljettaja vaati ehdottoman sijaan ehdollista

Kuopion bussiturmassa kuoli vuoden 2018 elokuussa neljä ja loukkaantui seitsemäntoista matkustajaa. Hovioikeus vahvisti kuljettajan käräjäoikeudessa saaman ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Kuopion bussiturman linja-auto teknisessä tutkimuksessa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Itä-Suomen hovioikeus piti keskiviikkona antamallaan päätöksellä Kuopion bussiturman tuomion ennallaan.

Pohjois-Savon käräjäoikeus oli tuominnut kuljettajan viime vuoden joulukuussa vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen neljästä törkeästä kuolemantuottamuksesta, kolmestatoista törkeästä vammantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Kuljettaja valitti saamastaan käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen ja vaati, että hänet tuomitaan törkeiden tekomuotojen sijasta rikosten perusmuotoisista tekomuodoista.

Hovioikeus ei tähän suostunut vaan katsoi, että kuljettaja oli syyllistynyt nimenomaan törkeisiin tekoihin. Hovioikeus ei nähnyt myöskään aihetta rangaistuksen alentamiseen. Hovioikeuden mukaan kuljettajan syyksi luettujen rikosten vakavuus ja rikoksista ilmenevä syyllisyys edellyttivät kuljettajan tuomitsemista ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Tämä oli juuri päinvastoin kuin mitä puolustus oli toivonut, sillä puolustuksen asianajajan Lasse Vartiaisen mukaan päätavoitteena oli muuttaa ehdoton vankeusrangaistus ehdolliseksi.

Kuljettajan korvattavaksi tulee hovioikeuskäsittelystä noin 9 500 euroa. Hänen oman asianajajansa korvaus jää sen sijaan valtion vahingoksi.

Linja-auto putosi ilmalennon jälkeen alhaalla olevien junakiskojen päälle. Kuva: Matti Myller / Yle

"Ajaminen oli poukkoilevaa ja holtitonta"

Onnettomuus sattui Kuopion Kolmisopessa kolme vuotta sitten, kun tilausajossa ollut linja-auto syöksyi sillalta kaiteen läpi alas rautatielle. Turmassa kuoli neljä ja loukkaantui seitsemäntoista ihmistä.

Turmabussissa oli Pohjois-Ruotsissa asuvia eläkeläisiä, jotka olivat karaokekerhon matkalla kylpylähotelli Rauhalahteen.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1951 syntyneen kuljettajan maksamaan vahingonkorvauksia ja muun muassa oikeudenkäyntikuluja asianosaisille ja vakuutusyhtiölle yhteensä toistasataa tuhatta euroa.

Käräjäoikeuden mukaan ylitorniolainen kuljettaja rikkoi useita tieliikennelaissa kuljettajalle asetettuja velvoitteita. Kuljettajan ajaminen oli oikeuden mukaan ollut ajoaikana poukkoilevaa ja holtitonta, ja kuljettajaa oli jo aiemmin matkan aikana huomautettu ajotyylistä.

Artikkelia on täydennetty klo 12.39 hovioikeuden perustelujen ja oikeuskulujen osalta.

Lue lisää: