Elsbeth-vauvaa hoidetaan happiviiksillä jo toista viikkoa – RS-virus jyllää nyt ympäri maata, ja epidemia on tänä vuonna epätavallinen

Pienille lapsille vaarallinen RS-virus voi tänä vuonna iskeä kovemmin myös 1–2-vuotiaisiin. Viime talven koronarajoitusten vuoksi yksi ikäluokka välttyi RS-virukselta käytännössä kokonaan.

Pieni vauva nykkuu sairaalasängyssä vihreän peiton alla. Hengitysviikset on kiinnitetty kasvoille teipillä. Äiti silittää vauvaa peiton päältä.
Ennenaikaisesti syntynyt Elsbeth ehti olla keskosajan jälkeen kotona vain muutamia viikkoja ennen kuin RS-viruksen aiheuttama hengitystieinfektio vei hänet takaisin sairaalaan. Videolla Elsbethin äiti Enni Mäkinen kertoo, miten oireet alkoivat. Video: Markku Lähdetluoma ja Elina Rantalainen

RS-virus leviää nyt ympäri Suomea. Helsingissä ja Uudellamaalla epidemia alkoi jo marraskuun alussa. Turun seudulla tauti ryhtyi leviämään noin viikkoa myöhemmin.

– Osastolle joutuu tällä hetkellä lapsia päivittäin. Lasten ja nuorten päivystyksessä on myös RS-viruksen saaneita lapsia päivittäin, kertoo Turun yliopistollisen keskussairaalan lasten ja nuorten klinikan toimialuejohtaja Heikki Lukkarinen.

Päijät-Hämeessä tartuntojen määrä lähti selvään kasvuun marraskuun loppupuolella, ja jo nyt Päijät-Hämeen keskussairaalan lastenosasto on lähes täynnä pieniä RS-potilaita.

– Kymmenpaikkaisella osastollamme on tällä hetkellä 19 potilasta, joista yhdeksää hoidetaan RS-viruksen takia, kertoo lastentautien ylilääkäri Mikko Lavonius Päijät-Sotesta.

Tauti iskenyt rajuna myös taaperoihin

RS-virus aiheuttaa hengitystieinfektioita kaikenikäisille, mutta hankalimmat oireet tulevat yleensä ihan pienille vauvoille. Erityisesti ennenaikaisesti syntyneet lapset kuuluvat riskiryhmään.

Keskosena syntynyt Elsbeth-vauva ehti olla kotonaan vain muutaman viikon ennen kuin RS-viruksen aiheuttamat hengitysvaikeudet toivat hänet takaisin sairaalaan.

– Oli se aika pelottavaa, kun hengitys oli niin raskasta, ja monta lääkäriä pyöri ympärillä. Onneksi saatiin nopeasti apua, Elsbethin äiti, Enni Mäkinen kertoo.

Tänä vuonna sairaalahoidossa on ollut myös tavallista enemmän isompia, 1–2 vuoden ikäisiä lapsia.

– Ruotsissa epidemia alkoi voimakkaana jo alkusyksystä. Sieltä on tullut tietoa, että isommillakin lapsilla on ollut hengitysvaikeuksia, joiden takia he ovat joutuneet sairaalahoitoon, Lavonius sanoo.

Asia on pantu merkille myös Suomessa. Esimerkiksi Tampereella on hoidettu tämän syksyn aikana kaikenikäisiä lapsia RS-viruksen vuoksi.

– Se on epätyypillistä, toteaa apulaisylilääkäri Nina Vuorela TAYSista.

Elsbeth-vauva on ollut hoidettavana Päijät-Hämeen keskussairaalassa jo toista viikkoa RS-viruksen vuoksi. Sängyn vierellä ovat äiti Enni Mäkinen ja lastentautien ylilääkäri Mikko Lavonius. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Ilmiön taustalla on todennäköisesti viime vuoden koronarajoitukset, joiden ansiosta yksi ikäluokka pikkuvauvoja välttyi RS-virukselta käytännössä kokonaan. Tämän päivän taaperoilla ei siis ole lainkaan vastustuskykyä virukselle.

– Epidemiaa ei ollut ollenkaan viime vuonna, Päijät-Soten Lavonius sanoo.

Sairaaloissa varaudutaan voimistuvaan epidemiaan

Virus leviää jo hyvin voimakkaasti Etelä-Suomessa, mutta Lappiin asti se ei ole vielä ehtinyt.

– Yksittäisiä tapauksia on ollut, mutta epidemia ei ole vielä alkanut, kertoo johtajaylilääkäri Jukka Mattila Lapin sairaanhoitopiiristä.

Lapissa, kuten muuallakin maassa varaudutaan kuitenkin tilanteen heikkenemiseen esimerkiksi hankkimalla lisää hoitotarvikkeita ja varaamalla henkilökuntaa RS-potilaiden hoitoon.

Päijät-Hämeessä tehdään jo toista lisätilausta.

– Varauduimme epidemiaan hankkimalla lisää hengitystukilaitteita, mutta nyt täytyy tilata lisää, Mikko Lavonius sanoo.

Lisähenkilökunnan osalta on hankalampaa. Päijät-Hämeessä on jouduttu perumaan jo sovittuja lasten poliklinikka-aikoja, jotta henkilökuntaa on saatu riittävästi osastolle.

Voit keskustella aiheesta torstai-iltaan klo 23:een asti.

Lue myös: