Hyppää sisältöön

Yhdeksässä Pohjois-Suomen kunnassa alkaa poistotekstiilien keräyskokeilu jo ensi vuonna – kuntia Pohjois-Pohjanmaalta ja Lapista

Jäteyhtiö Kiertokaari valmistautuu parhaillaan vuonna 2023 voimaan tulevaan lakimuutokseen, jossa kuntien vastuulle tulee myös poistotekstiilien keräys. Kokeilu alkanee ensi syksynä.

Pian rikkinäisillekin tekstiileille löytyy kierrätyspaikka. Vuoden 2023 alusta poistotekstiilin keräys siirtyy kuntien vastuulle. Ainakin kahdeksassa Pohjois-Pohjanmaan ja yhdessä Lapin kunnassa sitä kokeillaan jo ensi vuonna. Kuva: Yle

Poistotekstiilin aluekeräyskokeilu alkaa kahdeksassa Pohjois-Pohjanmaan ja yhdessä Lapin kunnassa.

Jäteyhtiö Kiertokaari ryhtyy ensi vuoden aikana keräämään erillisillä jätepisteillä kotitalouksien poistotekstiiliä Oulussa, Hailuodossa, Iissä, Kempeleessä, Lumijoella, Pudasjärvellä, Raahessa ja Siikajoella. Kokeilu ulottuu myös Lappiin Simon kuntaan.

Varsinaisen keräyksen on arvioitu alkavan ensi syksynä.

Poistotekstiileitä ovat ainakin takit, puserot, hameet, housut, pyyhkeet, pöytäliinat ja lakanat. Likaisia, homeisia ja märkiä tekstiilejä ei hyväksytä poistotekstiiliksi, eikä esimerkiksi alusvaatteita, kenkiä tai tyynyjä.

Kiertokaari etsii parhaillaan yhteistyökumppaneita poistotekstiilien lajitteluun ja sisätiloissa olevien keräyspisteiden sijoittamiseen.

Lakimuutoksen mukaan kuntien tulee kerätä poistotekstiiliä vuoden 2023 alusta lähtien.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.