Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson Gripen-tarjokkaasta Suomen hävittäjävalinnaksi: "Ruotsalaiset koneet ovat fantastisia"

Magdalena Anderssonin ensimmäinen matka pääministerinä suuntautuu perinteen mukaisesti Suomeen.

Ruotsin pääministeri: Hävittäjävalinta Suomen hallituksen käsissä
Ruotsin pääministeri: Hävittäjävalinta Suomen hallituksen käsissä

Ruotsin vastavalittu pääministeri Madgalena Andersson (sd.) vierailee Suomessa pääministeri Sanna Marinin (sd.) kutsusta.

Suomen hallitus valmistautuu näinä päivinä julkistamaan päätöksensä hävittäjähankinnasta.

Andersson sanoi, että Ruotsin tarjous on pöydällä ja ruotsalaiskoneet ovat hänen mielestään fantastisia.

– Koneemme ovat laadukkaita, pilottien arvostamia ja toimintavarmoja, Andersson sanoi pääministerien tiedotustilaisuudessa ja totesi, että päätös on tietenkin yksin Suomen käsissä.

Marin sanoi, ettei hän voi sanoa hävittäjäpäätöksestä tai aikataulusta mitään muuta kuin, että asiasta kerrotaan tämän vuoden puolella.

Pääministerit Magdalena Andersson ja Sanna Marin neuvottelivat keskiviikkona Säätytalossa. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Puolustusvoimat sai viime viikolla valmiiksi oman arviointinsa ja hallituksen on määrä julkistaa valinta ennen joulua.

Turvallisuuspolitiikka keskustelussa

Kumpikin pääministeri kommentoi Venäjän presidentin esille nostamaa vaatimusta, että sotilasliitto Naton tulisi sitoutua siihen, ettei se pyri enää laajenemaan itään.

– Jos Suomi joskus harkitsisi liittymistä Natoon, päätös olisi yksin meidän. Asia ei kuitenkaan ole ajankohtainen, Marin totesi.

Ruotsi tekee Suomen tavoin läheistä yhteistyötä Naton kanssa.

– Nato-jäsenyys ei ole pöydällä nyt, Andersson sanoi.

Sanna Marin ja Magdalena Andersson poistumassa säätytalosta. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Andersson totesi, että Suomi ja Ruotsi voivat tehdä läheistä yhteistyöstä kriisitietoisuudessa ja kriisinhallinnassa. Esimerkiksi koronakriisin hallinta on paljastanut tässä virityksen tarvetta.

Tapaa myös Niinistön

Kyseessä on Anderssonin ensimmäinen ulkomaanmatka pääministerinä. Suomen ja Ruotsin pääministereillä on tapana tavata toisensa pian nimittämisen jälkeen. Myös pääministeri Marin teki ensimmäisen vierailunsa Ruotsiin.

– Minulle oli tärkeää saada tehdä ensimmäinen vierailu Suomeen, Andersson sanoi tiedotustilaisuudessa.

Pääministeri Andersson tapaa keskiviikkona myös tasavallan presidentin Sauli Niinistön.

Marin ja Andersson keskustelevat maiden kahdenvälisistä suhteista sekä ajankohtaisista EU-asioista.

Andersson johtaa vähemmistöhallitusta

Magdalena Andersson sai johdettavakseen viime viikolla sosiaalidemokraattien vähemmistöhallituksen. Anderssonista tuli Ruotsin 34. pääministeri ja ensimmäinen nainen tehtävässä.

Anderssonin valinta vaati kaksi nimityskierrosta valtiopäivillä, koska ensimmäinen valinta johti perääntymiseen tehtävästä seitsemän tuntia valinnan jälkeen hallituskumppani ympäristöpuolueen vetäydyttyä hallituksesta budjettiriidan takia.

Ympäristöpuolue, vasemmistopuolue ja keskusta kuitenkin ilmaisivat tukensa Anderssonille eivätkä vastustaneet hänen nimitystään vähemmistöhallituksen johtoon maarraskuun 29. päivän äänestyksessä.

Andersson toimi Stefan Löfvenin hallituksessa valtiovarainministerinä. Marraskuun alussa hänet valittiin jo sosiaalidemokraattien puheenjohtajaksi Löfvenin seuraajana. Anderssonia on kuvattu tiukaksi neuvottelijaksi, joka kestää hyvin myös "huonoa tunnelmaa". Voit lukea Anderssonista lisää tästä jutusta.

Lue myös: