Isoja kotibileitä ja koko suvun juhlia ei kannata nyt järjestää – yli 20 hengen yksityistilaisuuksia suositellaan välttämään pääkaupunkiseudulla

Aikaisemmin kokoontumisrajoitus koski vain yleisötilaisuuksia. Vaihtoehtona on järjestää yksityistilaisuus tilassa, jossa osallistujilta voidaan edellyttää koronapassia.

Pääkaupunkiseudulla loppuvuoden juhlat kehotetaan järjestämään vain pienellä porukalla. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee (siirryt toiseen palveluun) nyt välttämään myös yli 20 hengen yksityistilaisuuksien järjestämistä sisätiloissa.

Aikaisemmin Etelä-Suomen aluehallintoviraston antama kokoontumisrajoitus koski vain yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

Koordinaatioryhmän suosituksen mukaan vaihtoehtona on järjestää yksityistilaisuus sellaisessa tilassa, jossa osallistujilta voidaan edellyttää koronapassia.

Tartuntojen ilmaantuvuus sekä sairaalahoidon tarve on pysynyt korkealla tasolla koko alueella. Tämänhetkisessä epidemiatilanteessa koronakoordinaatioryhmä pitää asetettuja rajoituksia ja annettuja suosituksia epidemian hillitsemiseksi välttämättöminä.

Kolmansien rokotusten annosväliä aikaistetaan

Koordinaatioryhmän jäsenet kertoivat eilisen kokouksen jälkeen, että koronapassin käyttöönoton laajentaminen viime lauantaina näyttäisi jo nostaneen rokotusintoa.

Pääkaupunkiseudulle valmistellaankin parhaillaan sopimusta, joka toisi yksityisen työterveyshuollon mukaan helpottamaan kuntien rokotustaakkaa. Tämä koskee niin ensimmäisiä, toisia kuin kolmansiakin rokotteita. Asia on parhaillaan valmistelussa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suositteli viime viikolla, että kolmansia koronarokoteannoksia aletaan tarjota 5–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen.

Pääkaupunkiseudulla siirrytään kuitenkin jo viiden kuukauden rokotusväliin porrastetusti sitä mukaa, kun rokottamisen kapasiteettia eri kunnissa on saatu lisättyä.

Rokotukset puolestaan etenevät eri tahtiin pääkaupunkiseudun kaupungeissa. Mitä enemmän kunnassa on yli 60-vuotiaita ja riskiryhmäläisiä, sitä pidempään muut saavat odottaa kolmatta rokotusta.

Ainoastaan Vantaalla on jo aloitettu kolmansien rokotusten antaminen alle 60-vuotiaille perusterveille.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 9. joulukuuta kello 23:een saakka.

Lue myös: