Virologin mukaan kolmas rokoteannos on tärkeä – suomalaistutkijat suhtautuvat varovasti arvioihin omikronin vähäisemmästä vaarallisuudesta

Suomalaisten virusasiantuntijoiden mukaan tarvitaan lisää tutkittua tietoa omikronmuunnoksesta. Pfizer ja Biontech kertoivat tänään näyttävän siltä, että yhtiön rokotteen kolmas annos tehoaa myös omikroniin.

Hoitaja tekee koronatestiä Etelä-Afrikassa. Eteläisestä Afrikasta lähtenyt omikronmuunnos leviää nyt vauhdilla Euroopassa, eivätkä kaikki tartunnat liity enää matkailuun Euroopan ulkopuolelle. Kuva: Phill Magakoe / AFP

Suomalaiset tutkijat suhtautuvat uusimpiin tietoihin omikronmuunnoksesta varovaisen kriittisesti.

Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci kertoi uutistoimisto AFP:lle antamassaan haastattelussa, että tämänhektisen tiedon valossa näyttää siltä, ettei koronaviruksen omikronmuunnos aiheuta vakavampaa tautimuotoa kuin edeltäjänsä.

Alustavien arvioiden mukaan omikronin aiheuttama tauti voi olla jopa lievempi kuin deltamuunnoksessa. Etelä-Afrikassa sairaalahoitoa vaatineiden tautitapausten määrä on ollut tartuntatapauksiin suhteutettuna muita muunnoksia pienempi.

Yhdysvaltain tartuntatautiviraston johtaja Antonio Fauci arvioi, että omikronmuunnos aiheuttaisi lievemmän taudin kuin deltamuunnos. Kuva: Stefani Reynolds / EPA

Fauci varoitti vetämästä asiasta liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, ja samoilla linjoilla ovat suomalaiset tutkijat. Potilaat ovat olleet suhteellisen nuoria, ja lisäksi vakavan tautimuodon kehittyminen voi viedä aikaa.

Virologian professori Olli Vapalahden mukaan tämänhetkisten tietojen varassa on vielä liian aikaista sanoa, että omikron olisi vähemmän vaarallinen kuin deltavariantti.

– Omikron-aallon alusta on mennyt vasta liian vähän aikaa, että tällaisia johtopäätöksiä voisi vetää. Tyypillisesti kestää viikkoja ennen kuin se alkaa sairastuttaa vanhempia ikäluokkia ja ennen kuin ihmisiä päätyy tehohoitoon tai jopa menehtyy, Vapalahti huomauttaa.

Myöskin tautiekologi Tuomas Aivelo olisi tulkintojen tekemisessä varovainen. Aivelon mukaan tämänhetkisillä tiedoilla ei ole mitään syytä olettaa, että omikronmuunnos aiheuttaisi deltaa merkittävästi lievempää tautimuotoa.

– Omikronin aiheuttaman taudin vaarallisuudesta ei pysty oikeastaan vielä päättelemään mitään. Sen selvittäminen, kuinka vakavaa tautia se aiheuttaa deltamuunnoksen verrattuna, kestää kauan, Aivelo arvioi.

Väestö, jossa deltamuunnos levisi, on erilainen kuin väestö, jossa omikron nyt leviää. Etelä-Afrikan väestöstä merkittävä osa on rokotettuja, ja moni on myös ehtinyt saada jo aiemmin koronavirustartunnan. Tiedot kuitenkin vahvistavat käsitystä siitä, että muunnos kiertää tehokkaasti immuunisuojaa.

– Se aiheuttaa siis tartuntoja ihmisille, joilla on rokotesuoja tai jotka ovat aiemmin saaneet muun muunnoksen aiheuttaman koronavirustartunnan, tautiekologi Aivelo selittää.

Kolmas rokoteannos näyttäisi tehoavan

Päivään mahtui toinenkin tärkeä koronauutinen, kun lääkevalmistajat Pfizer ja Biontech kertoivat tuloksista, joiden mukaan kolme rokoteannosta näyttäisi antavan suojan myös omikronia vastaan. Uutistoimisto AFP:n haastatteleman Maailman terveysjärjestö WHO:n hätätilatoiminnan johtajan Michael Ryanin mukaan koronarokotteiden voidaan olettaa suojaavan vakavalta tautimuodolta myös silloin, kun kyse on omikronmuunnoksesta.

– Tästäkin varmasti tieto vielä karttuu. Näyttää siltä, että kolmas rokoteannos eli boosteri lisää suojaa huomattavasti. On erityisen tärkeää, että riskiryhmät ottaisivat sen, professori Vapalahti arvioi.

Pfizer ja Biontech sanoivat tänään, että niiden Comirnaty-rokotteen kolmas annos näyttäisi tehoavan myös omikronmuunnokseen. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Omikron leviää muita muunnoksia nopeammin

Aivelon mukaan omikronmuunnoksen kyky kiertää aikaisemmin saatua immunisuojaa edesauttaa myös sen tehokasta leviämistä. Omikron vaikuttaa olevan tarttuvampi kuin muut koronaviruksen tunnetut muunnokset.

Omikronvirusmuunnoksen perimästä on pystytty päättelemään, että se muuttuu muita tunnistettuja muunnoksia nopeammin.

– On selvää, että tämä kykenee leviämään nopeammin kuin edelliset variantit, Vapalahti summaa

Muunnos leviää myös Euroopassa. Euroopan tautienehkäisy ja -valvontakeskuksen ECDC:n eilen tiistaina julkaisemien tilastojen mukaan muunnoksen aiheuttamia tartuntoja on todettu jo yhteensä 19:ssä Euroopan maassa.

Yhteensä EU- ja ETA-alueilla on todettu yli 270 omikronmuunnoksen aiheuttamaa tartuntaa. Lisäksi yli 200 tartuntaa on todennäköisesti muunnoksen aiheuttamia, mutta niitä ei ole vielä vahvistettu. ECDC:n mukaan kaikki Euroopassa tunnistetut muunnokseen liitetyt tapaukset ovat olleet joko lieväoireisia tai oireettomia.

Eniten omikronmuunnoksen aiheuttamia tartuntoja on todettu Tanskassa, joissa vahvistettuja tartuntoja on yli 70.

– Tanskassa seuranta on Euroopan tehokkainta. On havaittu, että muunnos kiertää yhteiskunnassa ja tämä kierto tulee väistämättä etenemään, Vapalahti arvioi.

Suomessa muunnostartuntoja on vahvistettu keskiviikkoiltaan mennessä seitsemän.

Vallitsevaksi muunnokseksi muuttuminen on todennäköistä

Myös Maailman terveysjärjestö WHO:n johtava tutkija Soumya Swaminathan arvioi aiemmin uutistoimisto Reutersille antamassaan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että omikronmuunnos voi muuttua vallitsevaksi erityisesti sen tehokkaan tarttuvuuden vuoksi.

Myös professori Vapalahti uskoo, että omikronmuunnos tulee todennäköisesti muuttumaan valtavariantiksi sen levitessä nopeasti yhä uusiin maihin.

Alustavat arviot omikronmuunnoksen aiheuttaman taudin vakavuudesta synnyttävät kuitenkin tutkijoissa varovaista toiveikkuutta. Tehokkaasti tarttuva mutta lievempää tautimuotoa aiheuttava virusmuunnos voisi syrjäyttää vaarallisemmat muunnokset. Tämä voisi keventää sairaanhoidon kuormitusta ja alentaa kuolleisuutta.

Vapalahden mukaan vielä ei kuitenkaan ole syytä juhlaan, vaan tietoa tarvitaan lisää.

– Tunnelmat ovat ristiriitaiset. Jos nämä merkit pitäisivät paikkansa, se olisi erinomainen asia. Vielä ei kuitenkaan kannata kiveen hakata, että näin olisi, ei ennen kun saamme taudinkuvan vakavuudesta lisätietoa.

Vapalahden mukaan infektion välttäminen tulee todennäköisesti olemaan entistä vaikeampaa tulevina kuukausina. Vaikka muunnoksen aiheuttama tauti osoittautuisikin lievemmäksi, tartuntamäärien kasvaminen voi aiheuttaa ongelmia.

– Nopea leviäminen on ongelmallista siksi, että tällöin vaikka vähän harvalukuisemmatkin vakavat oireet tulevat tavoittamaan entistä useampia, Vapalahti arvioi.