Valtaosa Keski-Suomen kansanedustajista uskoo, että sote onnistuu – epäilijöitä mietityttävät pienten kuntien kohtalo, korona ja maakuntavero

Yle kysyi maakunnan kansanedustajilta näkemyksiä yli 15 vuotta sitten aloitetun sote-uudistuksen onnistumiseen. Hyvinvointialueen päättäjät valitaan aluevaaleissa tammikuussa.

Ensimmäiset hyvinvointialuevaalit pidetään alkuvuonna 2022. Aluevaltuustot aloittavat toimintansa keväällä. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta lähtien, mutta alueiden päättäjät valitaan vaaleissa reilun kuukauden päästä tammikuussa 2022.

Poliittista vääntöä sotesta on käyty jo Matti Vanhasen hallituksen Paras-hankkeesta vuodesta 2006 lähtien. Ylen kyselyyn vastanneista yhdeksästä kansanedustajasta kahdella on vahvoja epäilyksiä soten onnistumiseen.

Kokoomuksen jyväskyläläisen kansanedustajan Sinuhe Wallinheimon mielestä uudistus voi vielä peruuntua, ellei maakuntaverosta päästä sopuun.

Sinuhe Wallinheimo epäilee, että hyvinvointialueista tulee hallintohimmeleitä, jotka pahentavat entisestään sosiaali- ja terveyspalvelujen byrokratiaa. Kuva: Isto Matias Janhunen / Yle

– Vasemmisto ja vihreät ovat sanoneet, ettei sotea tule ilman maakuntaveroa. Muut puolueet ovat eri mieltä. Tässä on aineksia hallituskriisiin ja ellei ole, joku hallituspuolue joutuu syömään sanansa.

Wallinheimo näkee uhkan myös koronatilanteessa: jos vaaleja joudutaan siirtämään, koko uudistus voi siirtyä.

– Jos vaalit siirtyvät kovin lähelle eduskuntavaaleja, niin voi olla, että seuraavalla hallituksella on sanomista sote-ratkaisuun.

Perussuomalaisten jämsäläinen kansanedustaja Jouni Kotiaho on puolestaan huolissaan pienten kuntien asemasta. Jos pienet kunnat eivät saa edustajaa vaaleissa, Kotiaho pelkää vallan keskittyvän isoille.

– Hoito ja päivystykset voivat karata kauas. Hyvinvointialueesta tulee pahoinvointialue, jossa varsinkin pienten kuntien palvelut romahtavat, sanoo Kotiaho.

Jouni Kotiaho pitää aluevaalia erittäin tärkeänä, koska Keski-Suomen soten arvon on yli miljardi. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Kotiaho suomii kovin sanoin uutta aluehallintoa keskustan ikiaikaiseksi tavoitteeksi oman valtansa kasvattamiseksi.

– Se viis välitti kansalaisten palveluista. Nyt he saavat sen aikaan, mutta toivottavasti kansa kalauttaa vaaleissa heitä omaan nilkkaan.

Hänen mielestään uudistuksessa piilee kunnille myös taloudellisia vaaroja. Hyvinvointialue vuokraa kuntien omistamat kiinteistöt vähintään kolmeksi vuodeksi, mutta sen jälkeen Kotiaho uskoo niiden jäävän kuntien käsiin.

"Uudistus on vain kuoret”

Seitsemän kyselyyn vastanneesta kansanedustajasta kuitenkin uskoo, että sote-uudistus onnistuu.

SDP:n jämsäläinen kansanedustaja Piritta Rantanen ymmärtää pienten kuntien huolen. Hänen mielestään luottamuksen rakentamiseksi tarvitaan vuoropuhelua kuntien välillä.

– Keskustelua voitaisiin etenkin ensimmäisellä kaudella käydä vaikka kaksi kertaa vuodessa, kun lain minimivaatimus on kerran valtuustokaudessa.

Rantanen kuitenkin luottaa, että aluevaaleissa valittavat päättäjät ajavat koko maakunnan etua.

Piritta Rantanen uskoo, että valittava aluevaltuusto osaa katsoa koko maakunnan etua. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

– Uudistus itsessään on vain kuoret ja aluevaltuutetut muodostavat sisällön. Uskon, että vaaleissa valitaan sellaisia henkilöitä, jotka osaavat nähdä maakunnan kokonaisuutena ja katsovat positiivisesti tulevaisuuteen.

Rantanen toivoo, että aluevaltuustoon valittavilla olisi aito halu tehdä töitä uudistumisen onnistumisen eteen.

– Jos valitaan kovin monta vastarannan kiiskiä, uhkana on, ettei halua ole.

Joonas Könttä toivoo myönteistä asenneilmapiiriä hyvinvointialueille. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Samaa toivoo myös keskustan jyväskyläläinen kansanedustaja Joonas Könttä. Hänen mielestään hyvinvointialue ei voi onnistua tehtävässään, jos asenne on jo etukäteen kielteinen.

– Tämä pätee kaikkeen tekemiseen. On uusista päättäjistä kiinni, miten hyvin uudistus onnistuu. Miksi olla mukana politiikassa, jos jo asenne on huono?

Anne Kalmari on helpottonut, että sote-uudistus on vihdoin toteutumassa. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Keskustan kivijärveläinen kansanedustaja Anne Kalmari uskoo keskisuomalaisen valmisteluväen osaamiseen uudistuksessa.

– On upeaa, että uudistus saadaan viimein maaliin, vaikka oppositiosta etenkin kokoomuksesta ja osin perussuomalaisista sitä on jarrutettu. Nyt terveydenhuoltomme ei joudu ylikansallisten yhtiöiden käsiin, sanoo Kalmari.

Juho Kautto uskoo, että sote vaatii toimien kehittämistä matkan varrella. Kuva: Pekka Tynell / YLE

Myös vasemmistoliiton äänekoskelainen kansanedustaja Juho Kautto on hyvillään, että uudistus saadaan vihdoin toteutettu.

– Uskon onnistumiseen, vaikka uudistus ei ole varmasti täydellinen ja sitä joudutaan muokkaamaan matkan varrelta. On tärkeää saada kokemuksia, niin voimme kehittää palveluita matkan varrella.