Voiko ennätystahtiin kiihtynyttä inflaatiota pitää ohimenevänä? Suomen Pankin Rehnin mukaan hintapiikki on edelleen "todennäköisesti tilapäinen"

Euroopan keskuspankin neuvostolla on ensi viikolla merkittävä kokous. Iso kysymys on, kuinka huolissaan kuluttajahintojen noususta eli inflaatiosta kannattaa olla. Euroalueen inflaatio kiihtyi kaikkien aikojen ennätystahtiin marraskuussa.

Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin mukaan edessä on rahapolitiikan "normalisoinnin käynnistäminen". Rehn osallistuu ensi viikolla EKP:n neuvoston merkittävään kokoukseen. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin mukaan inflaation kiihtyminen on jäämässä tilapäiseksi ilmiöiksi.

Euroalueen inflaatio kiihtyi kaikkien aikojen ennätystahtiin marraskuussa, kun kallistuvat energiahinnat vauhdittivat kuluttajahintojen nousua.

Rehnin mukaan inflaatio ei näy euroalueen palkkakehityksessä ja siksi huolet liian voimakkaasta ja pysyvästä inflaatiosta eivät ole ajankohtaisia. Palkkainflaatio eli palkkojen yleinen nousu on ollut euroalueella toistaiseksi vaimeaa, Rehn sanoo.

– Se on yksi syy siihen, miksi EKP:n (Euroopan keskuspankin) neuvosto olettaa, että tämä korkea inflaatiopiikki, mitä ihmiset kokevat bensapumpulla, kuitenkin todennäköisesti jää tilapäiseksi.

Rehnin mukaan EKP:n neuvoston arvio on, että inflaatiopiikin aika tulee helpottumaan todennäköisesti ensi vuoden alkupuolella. Inflaatiokehityksen takana on etenkin energianhinnan nousu sekä pullonkaulat globaaleissa tuotanto- ja toimitusketjuissa, hän sanoi.

Rehn kommentoi asiaa torstaina Taloustoimittajat ry:n järjestämässä tilaisuudessa.

Inflaatiokysymys keskiössä ensi viikon isossa kokouksessa

Euroopan keskuspankin neuvosto, johon Rehn kuuluu, kokoontuu ensi viikolla Frankfurtiin.

Tiedossa on merkittävä kokous, jossa todennäköisesti arvioidaan EKP:n koronaelvytystoimien asteittaista alasajoa. Rehnin mukaan kyse on "rahapolitiikan normalisoinnin käynnistämisestä". Inflaation kiihtyminen on luonut EKP:lle paineita hillitä koronakriisiin takia käynnistettyjä elvytystoimia.

EKP:n tehtävä on ylläpitää euroalueen hintavakautta. Sen tavoitteena on keskipitkällä aikavälillä kahden prosentin inflaatiovauhti.

EU:n tilastovirasto Eurostat kertoi viime viikolla, että hintojen nousutahti oli marraskuussa 4,9 prosenttia. Kyseessä on korkein luku yli 20 vuoteen, sinä aikana kun Eurostat on kerännyt tilastoa euromaiden inflaatiosta.

EKP:n keskipitkän aikavälin tavoite on herättänyt määritelmällisiä kysymyksiä. Mitä keskipitkällä aikavälillä tarkoitetaan?

Rehn sanoi tilaisuudessa olevansa tietoinen erilaisista kollegoidensa ja ekonomistien määritelmistä.

– Minulle se tarkoitta karkaesti ottaen aikaväliä 18-36 kuukauteen. Se on se aikajänne, millä rahapolitiikka voi mielekkäästi vaikuttaa hintavakauteen.

Lue lisää: