Näin Tampereella: ratikan kyljissä aletaan esitellä taideteoksia, ja kiekkolegenda Timo Jutila on mukana menossa

Taideratikka saa ylleen vaihtuvia taideteoksia seuraavien 2,5 vuoden ajan. Teoksia nähdään yhteensä viisi, eli teokset vaihtuvat puolen vuoden välein.

Raitiotievaunu, jossa tarrakoristeita seunissä.
Taideratikkaa koristaa teos, joka pääsee paremmin oikeuksiinsa pimeällä. Tässä ratikka tekee matkaa ensimmäisenä päivänä Tampereen keskustassa. Video: Anne Savin

Tampereella alkaa liikennöidä taideratikka keskiviikkona 8. joulukuuta. Taideratikka saa ylleen vaihtuvia taideteoksia seuraavien 2,5 vuoden ajan. Teoksia nähdään yhteensä viisi ja teokset vaihtuvat puolen vuoden välein.

Tampereella on 20 ratikkaa, joista yhtä kutsutaan taideratikaksi. Viisi voittoteosta valittiin yleisöäänestyksellä viime syyskuussa. Äänestyksessä saatiin reilusti yli 17 000 ääntä.

Ensimmäiseksi taideratikan kyljissä nähdään Mari Hyden pimeässä hehkuva The Glow -teos.

Ensimmäiseksi taideratikan kyljissä nähdään Mari Hyden pimeässä hehkuva The Glow -teos. Kuva: Anne Savin / Yle

Teoksen idea perustuu heijastavan teippaustarran käyttöön kuvituksen valkoisissa linjoissa.

Yle esitteli kaikki viisi taideteosta tässä jutussa:

Tampereella oli määrä järjestää taideratikan liikennöinnin aloittamisen jälkeen kolmipäiväiset Ratikan taiteen avajaiset, mutta koronatilanteen vuoksi taideratikan pop-up -esitykset on peruttu. Avajaistapahtuma järjestetään Yo-talolla 11. joulukuuta kello 13–14.30. Tapahtumaa voi seurata myös verkossa. (siirryt toiseen palveluun) Avajaistilaisuudessa on käytössä koronapassi.

Taideratikan taideteoksissa on paljon yksityiskohtia. Kuva: Anne Savin / Yle

Taidekartta, Jutila ja Kytömäki opastavat taideteosten äärelle

Tampereen ratikka on tullut muutenkin tutuksi lukuisista taideteoksista. Niitä nähtiin jo työmaa-aikana, kun aidat oli koristeltu. Myös pysäkeille on valmistunut monia erilaisia taideteoksia, lisäksi reitin varrella on useita maisemateoksia.

Ratikan taidekartta löytyy verkosta (siirryt toiseen palveluun), ja se opastaa ratikkareitin varrella olevien teosten pariin. Taidekarttaa täydennetään teoksista kertovilla ääniselostuksilla, tietovisoilla, piirustustehtävillä sekä uusilla videoilla. Sivuilta löytyviä ääniselostuksia ovat olleet lukemassa tunnetut pirkanmaalaiset, kuten kiekkolegenda Timo Jutila ja Finlandia-voittaja Anni Kytömäki.

Taideratikan mahdollistavat Tampereen kaupunki, Lumme Energia, OP Tampere sekä Vincit Oy ja sen toiminnasta vastaa Tampereen Raitiotie Oy.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta torstaihin kello 23:een saakka!